Λαζάνια με σπανάκι και τυριά
Γκούντα, φέτα και πεκορίνο, σε λαχταριστή σύνθεση
Υλικά
1 συσκευασία σπανάκι σε φύλλα 1000γρ.
λίγο ελαιόλαδο
300 γρ. φέτα
250 γρ. γκούντα
200 γρ. πεκορίνο
20 τοματίνια
50 γρ. κουκουνάρι
5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
λίγος δυόσμος ψιλοκομμένος
250 γρ. κρέμα γάλακτος
1/2 πακέτο λαζάνια φύλλα
Για την μπεσαμέλ
6 κουτ. σούπας αλεύρι ή κορν φλάουρ
5 κουτ. σούπας βούτυρο
1 1/2 λίτρο φρέσκο γάλα
αλάτι
πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ετοιμάζουμε την μπεσαμέλ: λιώνουμε το βούτυρο σε μια μεσαία κατσαρόλα, ρίχνουμε το κορν φλάουρ (αν θέλουμε πιο απαλή κρέμα) και ανακατεύουμε αμέσως. Συνεχίζουμε ρίχνοντας λίγο-λίγο το γάλα χλιαρό, πάντα με συρμάτινο χτυπητήρι για να μην κολλήσει η κρέμα μας.
Μόλις δέσει η κρέμα, την αποσύρουμε και προσθέτουμε τα τυριά τριμμένα, αλάτι, πιπέρι και κρέμα γάλακτος.
Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε ελαιόλαδο, σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια και το δυόσμο μαζί με το σπανάκι Μπάρμπα Στάθης, το οποίο είναι κομμένο, πλυμένο και έτοιμο για μαγείρεμα.
Προσθέτουμε τα τοματίνια κομμένα στη μέση και το κουκουνάρι, το οποίο έχουμε ψήσει για 8 λεπτά στο φούρνο, μέχρι να ροδίσει και να βγάλει το άρωμά του. Τέλος, παίρνουμε ταψί μακρόστενο, το λαδώνουμε και ρίχνουμε πρώτα λίγη κρέμα μπεσαμέλ.
Απλώνουμε στη βάση και πάνω σπάμε τα φύλλα λαζάνια εδώ και εκεί.
Μετά καλύπτουμε με την κρέμα πάλι, βάζουμε τα φύλλα λαζάνια σπασμένα, στη συνέχεια το σπανάκι και τελειώνουμε με φύλλα λαζάνια. Μετά απλώνουμε την κρέμα σε όλη την επιφάνεια. Ρίχνουμε και λίγο τυρί τριμμένο και ψήνουμε για 1 ώρα περίπου στους 180°C βαθμούς.
Θα απολαύσετε ένα υπέροχο εορταστικό πιάτο, με εναλλαγές γεύσεων και πλούσια γεύση από το σπανάκι Μπάρμπα Στάθης.