Λαχανικά ογκρατέν στο φούρνο με μπεσαμέλ
Μια υγιεινή επιλογή με φανταστική γεύση
Υλικά
½ μπρόκολο σε μπουκετάκια
½ μικρό κουνουπίδι σε μπουκετάκια
3 καρότα κομμένα σε ροδέλες
Προαιρετικά 2 πατάτες
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
3 κουταλιές σούπας βούτυρο
Μοσχοκάρυδο για τρίψιμο
Για την μπεσαμέλ
1 φλυτζάνι γάλα
Αλάτι και πιπέρι
2 κουταλιές σούπας αλεύρι
1/3 φλυτζανιού παρμεζάνα τριμμένη
Εκτέλεση
Ανάψτε το φούρνο στους 190 βαθμούς
Σε μια κατσαρόλα βράστε το μπρόκολο, το κουνουπίδι και τα καρότα για 5 λεπτά
Στραγγίστε τα και αφήστε τα στην άκρη
Σε μια άλλη κατσαρόλα λυώστε το βούτυρο και βάλτε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 2 λεπτά, να ασπρίσουν
Προσθέστε το αλεύρι και ανακατέψτε καλά
Ζεστάνετε λίγο το γάλα σε φούρνο μικροκυμάτων και προσθέστε στην κατσαρόλα
Τρίψτε από πάνω το μοσχοκάρυδο
Αφήστε λίγο αυτό το μείγμα να πάρει μια βράση, σε χαμηλή φωτιά, για 2 λεπτά
Βάλτε λίγο αλάτι
Προσθέστε λίγη παρμεζάνα τριμμένη και αφαιρέστε από τη φωτιά
Βάλτε τα λαχανικά σε ταψάκι και αλατίστε ελαφρά
Προσθέστε το μείγμα από πάνω, να πάει παντού, καλά
Τρίψτε πάλι παρμεζάνα από πάνω
Ψήστε στον ζεστό φούρνο για 20-25 λεπτά