Υλικά:

Υλικά για το φύλλο

1 δόση ζύμη σφολιάτα


Υλικά για τη γέμιση

1 1/2 κιλό κίτρινη κολοκύθα
2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια καθαρισμένα και τριμμένα ή ψιλοκομμένα
4 φρέσκα κρεμμυδάκια καθαρισμένα, πλυμένα και κομμένα σε λεπτές φέτες
2/3 φλιτζανιού του τσαγιού ελαιόλαδο
300 γρ. φέτα
200 γρ. κασέρι
1/2 ματσάκι άνηθο
1 κουταλιά της σούπας ξερό δυόσμο
1 φλιτζανάκι του καφέ ρύζι Καρολίνα
3 αυγά ελαφρά χτυπημένα
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
αλάτι-πιπέρι

Εκτέλεση γέμισης

Καθαρίζουμε την κίτρινη κολοκύθα και την κόβουμε σε μικρούς κύβους ή την τρίβουμε στη χοντρή πλευρά του τρίφτη. Τη βάζουμε σ’ ένα σουρωτήρι, την αλατίζουμε και την αφήνουμε 3-4 ώρες να βγάλει τα υγρά της. Κατόπιν σφίγγουμε την κολοκύθα με τις παλάμες μας για να φύγουν, ό,τι υγρά έχουν απομείνει και τη βάζουμε σε μια λεκανίτσα.

Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, τον άνηθο πλυμένο και ψιλοκομμένο, το ρύζι, τα αυγά, το μοσχοκάρυδο, αλάτι, πιπέρι, το δυόσμο, τα τυριά τριμμένα στη χοντρή πλευρά του τρίφτη, το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά να ενωθούν τα υλικά.

Στη συνέχεια παίρνουμε το ένα από τα 2 φύλλα, που ανοίξαμε, και το τοποθετούμε στο ταψί του φούρνου, το οποίο έχουμε αλείψει με ελαιόλαδο ή σπορέλαιο. Απλώνουμε τη γέμιση παντού ομοιόμορφα και από πάνω τοποθετούμε το δεύτερο φύλλο.

Αλείφουμε την κολοκυθόπιτα με ελαιόλαδο ή σπορέλαιο, τη χαράσσουμε σε κομμάτια και την ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 190-200°C φούρνο στον αέρα για 50-60 περίπου λεπτά στο κάτω ράφι.

Σημειώσεις:

Μπορούμε, αν θέλουμε να σοτάρουμε με το ελαιόλαδο σ’ ένα αντικολλητικό τηγάνι πρώτα τα ξερά κρεμμύδια με τα φρέσκα κρεμμυδάκια για 4-5 λεπτά, την κολοκύθα για 5-6 λεπτά και μετά να ρίξουμε μέσα όλα τα υπόλοιπα υλικά και να τα ανακατέψουμε καλά.