Υλικά

2 φλιτζ. σιμιγδάλι χοντρό
1 φλιτζ. σιμιγδάλι ψιλό
3 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
1 1/2 κ.γλ. μαγειρική σόδα
1 κ.γλ. μαστίχα σε σκόνη
1 φλιτζ. ανθρακούχο νερό
1 φλιτζ. χυμός πορτοκαλιού
1 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού
1 φλιτζ. καστανή ζάχαρη
3 1/2 φλιτζ. ζάχαρη
2 1/2 φλιτζ. νερό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200οC στον αέρα.

Ανακατεύουμε τα δύο είδη σιμιγδάλι, την καστανή ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ, τη μαγειρική σόδα και τη μαστίχα σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε το ανθρακούχο νερό, τον χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα. Καλύπτουμε το μπολ με πετσέτα κουζίνας και το αφήνουμε στην άκρη για 15 λεπτά, να φουσκώσει ελαφρώς το μείγμα. Μεταφέρουμε το μείγμα σε πυρίμαχο σκεύος που έχουμε αλείψει με καλαμποκέλαιο. Προσέχουμε το ύψος του γλυκού στο σκεύος να μην ξεπερνά τα δυο δάχτυλα. Ψήνουμε για 40-45 λεπτά, μέχρι το σάμαλι να ροδίσει και να σχηματίσει καστανή κρούστα.

Ετοιμάζουμε το σιρόπι: σε κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά ζεσταίνουμε τη ζάχαρη με το νερό μέχρι να πάρουν βράση. Μπορούμε να αρωματίσουμε το σιρόπι με μια φέτα πορτοκάλι, λεμόνι ή ένα ξυλάκι κανέλας. Μετά τον πρώτο βρασμό, τα αφήνουμε στη φωτιά για άλλα 4-5 λεπτά. Αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά.

Βγάζουμε το σάμαλι από τον φούρνο και το χαράζουμε σε τετράγωνα κομμάτια ή ρόμβους. Όπως είναι καυτό, το περιχύνουμε με το κρύο πλέον σιρόπι.

Αφήνουμε το σάμαλι για 1-2 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι να απορροφήσει όλο το σιρόπι και να δέσει.