ΥΛΙΚΑ

500 γρ. λαζάνια
1 κ. σπανάκι καθαρισμένο
350 γρ. φρέσκια μυζήθρα, ρικότα ή ανθότυρο
2 αβγά, τους κρόκους
6-7 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1/2 φλ.τσ. ψιλοκομμένο άνηθο
ξύσμα από 1 λεμόνι
1/3 φλ.τσ. ε.π. ελαιόλαδο
100 γρ. τριμμένη παρμεζάνα
αλάτι, πιπέρι
γιά τη σάλτσα μπεσαμέλ:
40 γρ. βούτυρο
40 γρ. αλεύρι
600 ml γάλα
αλάτι, πιπέρι
180 γρ. τριμμένη παρμεζάνα ή πεκορίνο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε απλωτή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σωτάρουμε τα κρεμμυδάκια και το σκόρδο γιά 1'-2'. Προσθέτουμε το σπανάκι πλυμένο, κομμένο και στεγνωμένο, αλάτι και πιπέρι και σωτάρουμε μέχρι να μαραθεί, να μαλακώσει και να πιεί το νερό του. Προσθέτουμε τον άνηθο και το βάζουμε σε σουρωτήρι, να στραγγίξει και να κρυώσει.

Θρυμματίζουμε το τυρί με πιρούνι και το ανακατεύουμε με τα αβγά, την παρμεζάνα, το ξύσμα λεμονιού, αλάτι και πιπέρι. Προσθέτουμε αυτό το μείγμα στο σπανάκι και ανακατεύουμε επιμελώς. Φτιάχνουμε μιά μπεσαμέλ: ζεσταίνουμε το βούτυρο, ρίχνουμε το αλεύρι και το σιγοψήνουμε ανακατεύοντας γιά 2', προσθέτουμε το γάλα, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να πήξει.

Ανάβουμε το φούρνο στους 190ο. Ζεματίζουμε τα λαζάνια λίγα-λίγα σε αλατισμένο νερό γιά μισό λεπτό, τα στραγγίζουμε και τα ραντίζουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο γιά να μην κολλήσουν. Σε ένα βουτυρωμένο πυρίμαχο σκεύος, που να χωράει 6 λαζάνια σε κάθε στρώση, απλώνουμε μιά λεπτή στρώση από το μείγμα του σπανακιού και από πάνω μιά στρώση λαζάνια.

Βάζουμε τη μισή από την υπόλοιπη γέμιση, λίγες κουταλιές σούπας μπεσαμέλ και ραντίζουμε με παρμεζάνα. Συνεχίζουμε με δεύτερη σειρά λαζάνια, την υπόλοιπη γέμιση, το 1/3 της μπεσαμέλ που έμεινε και τυρί τριμμένο.

Τελειώνουμε με μιά στρώση λαζάνια, την μπεσαμέλ και το υπόλοιπο τυρί στην επιφάνεια. Σκορπίζουμε 2-3 κ.σ. τριμμένη φρυγανιά και μερικά μικρά κομματάκια βούτυρο, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στο φούρνο γιά 45'-50'.

Τα τελευταία 15' αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο.