Υλικά

Φάβα 500 γρ
Κρεμμύδια ξερά 3 τεμ
Καρότα 2 τεμ
Ελαιόλαδο 1 φλιτζάνι του τσαγιού
Κύμινο 1 κουταλάκι του γλυκού
Δάφνη 1 φύλλο
Μπαχάρι 2 κόκκους
Πάπρικα 1 κουταλάκι του γλυκού
Ζάχαρη 1 κουταλάκι του γλυκού
Βαλσάμικο ξύδι 4 κουταλιές της σούπας
Κρασί κόκκινο 4 κουταλιές της σούπας
Σκόρδο 2 σκελίδες
Ξύδι 2 κουταλιές της σούπας
Δυόσμος 1 κουταλάκι του γλυκού
Αλάτι -πιπέρι
Νερό για βράσιμο


Οδηγίες

Καθαρίζουμε την φάβα, την πλένουμε,την βάζουμε να βράσει για 40-45 λεπτά σε βαθιά κατσαρόλα με άφθονο νερό μέχρι να μαλακώσει, μαζί με το ένα κρεμμύδι και τα καρότα καθαρισμένα.

Καθαρίζουμε τα άλλα δύο κρεμμύδια,τα κόβουμε σε λεπτές ροδέλες, βάζουμε το μισό ελαιόλαδο σε τηγάνι να κάψει, προσθέτουμε τα κρεμμύδια,το αλάτι, το πιπέρι,την πάπρικα, το κύμινο,το μπαχάρι, την δάφνη,την ζάχαρη, ανακατεύουμε να σοταριστούν (θέλουμε να καραμελώσουν) και τα σβήνουμε με το βαλσάμικο και το κρασί.

Τα αφήνουμε να βράσουν περίπου 10 λεπτά, εάν χρειαστεί προσθέτουμε ελάχιστο νερό.Τα βγάζουμε από τη φωτιά.

Στο μπλέντερ βάζουμε το άλλο μισό ελαιόλαδο, το σκόρδο, το ξύδι το απλό, λίγο αλάτι και τον δυόσμο, τα αλέθουμε μέχρι να γίνουν σάλτσα. Αφού βράσει η φάβα , την κάνουμε πουρέ είτε στο μπλέντερ είτε με μπλέντερ χειρός (ράβδος).

Σερβίρουμε την φάβα με τα καραμελωμένα κρεμμύδια από πάνω και περιχύνουμε με την σάλτσα δυόσμου. Αν θέλουμε κόβουμε τα καρότα σε ροδέλες και τα σερβίρουμε στο πλάι σαν σαλάτα.