Υλικά:

3 φλιτζάνια (600 ml) γάλα φρέσκο (χρησιμοποίησα με 1,5% λιπαρά)
150 γραμμ. ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι
75 γραμμ. κακάο
180 γραμμ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη
1 βανιλίνη
3 κουταλιές της σούπας λικέρ καφέ

Εκτέλεση:

Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό γάλα μαζί με τη ζάχαρη, το κακάο και το αλάτι. Φέρνουμε το μίγμα σε βρασμό ανακατεύοντας συνεχώς. Κατόπιν ελαττώνουμε τη θερμοκρασία και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε για 30''.

Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε την κουβερτούρα, τη βανίλια και το λικέρ. Ρίχνουμε και το υπόλοιπο γάλα και ανακατεύουμε καλά, να ομογενοποιηθεί το μίγμα.

Το αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και στη συνέχεια το βάζουμε στην κατάψυξη για 1 ώρα τουλάχιστον να παγώσει.

Αδειάζουμε το μίγμα στην παγωτομηχανή και φτιάχνουμε το παγωτό σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή της. Βάζουμε το παγωτό στην κατάψυξη να σφίξει καλά.