Γαύρος λεμονάτος, γρήγορος, εύκολος, υγιεινός

Τι χρειαζόμαστε:
500 γρ. γαύρος (ή περισσότερος)
λίγο νερό
2 σκελίδες σκόρδο (και περισσότερες αν θέλετε)
χυμό από 1 λεμόνι (ή περισσότερο αν θέλετε)
αλάτι, ρίγανη, λάδι

Πώς το κάνουμε:
Βάζετε λίγο νεράκι (μισό δάχτυλο) σε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά. Όταν αρχίσει να βράζει ρίξτε μέσα τον γαύρο και το σκόρδο, αλάτι και ρίγανη. Ανακατέψτε (προσεκτικά) με ένα πιρούνι.
Σε 5-10 λεπτά είναι έτοιμος! Θα το καταλάβετε επειδή η σάρκα θα ξεκολλάει μόνη της από τα κόκκαλα.
Σβήστε την φωτιά και προσθέστε το λεμόνι, το λάδι και λίγη ρίγανη ακόμη αν θέλετε.
Πολύ γρήγορο, πολύ εύκολο και πολύ υγιεινό φαγητό, χωρίς ούτε τηγάνισμα ούτε έξτρα θερμίδες αλλά εξαιρετική γεύση!

Μπαλάκια από τυρί με αρωματικά

Υλικά

200 γρ. ξινομυζήθρα, κατίκι ή άλλο μαλακό φρέσκο τυρί
200 γρ. φέτα
1 κ.σ. φρέσκο θυμάρι ή ρίγανη
1 κ.κ. κύμινο σε σκόνη
1/2 κ.κ. πάπρικα καφτερή
3 κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1/2 φλιτζ. τσ μαιντανό πολύ ψιλοκομμένο
Πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Παρασκευή:
Ζεσταίνουμε για λίγο το ελαιόλαδο με την πάπρικα και το αφήνουμε να κρυώσει. Λιώνουμε τη φέτα με πιρούνι. Την αναμειγνύουμε με το ελαιόλαδο και όλα τα υλικά, εκτός από το μαϊντανό. Όταν αναμειχθούν καλά, πλάθουμε μπαλάκια σε μέγεθος καρυδιού, τα κυλάμε πάνω στο μαϊντανό, να καλυφθούν εξωτερικά, και τα βάζουμε σε πιατέλα, στο ψυγείο αρκετή ώρα πριν, ώστε να αναμειχθούν οι γεύσεις και να σκλυρήνουν. Τα σερβίρουμε σκέτα ή πάνω σε ντοματοσαλάτα.

    Κεφτεδάκια ζουμερά

Τι χρειαζόμαστε:
1,5 κούπα κρεμμύδι τριμένο
2 χοντρές φέτες ψωμί μπαγιάτικο ή παξιμάδι καλά μουλιασμένο ή φρυγανιά τριμμένη
1/2 κιλό κιμά μοσχαρίσιο ή ανάμικτο
2 αβγά
1/4 κούπας λάδι
1 κουταλιά ξύδι
1,5 κουταλιά σούπας μαϊντανό ψιλικομμένο
1,5 κουταλιά σούπας δυόσμο ψιλοκομμένο
1 κουταλιά ρίγανη
αλατοπίπερο
αλεύρι για το τύλιγμα
λάδι για το τηγάνισμα

Πώς το κάνουμε:
Ανακατεύουμε το κρεμμύδι, τον κιμά, τον μαϊντανό, το δυόσμο, τη ρίγανη και όσο αλατοπίπερο επιθυμούμε.
Αν χρησιμοποιήσουμε ψωμί ή παξιμάδι το στίβουμε πολύ καλά και το προσθέτουμε ή προσθέτουμε απλώς τη φρυγανιά ανακατεύοντας καλά.
Σπάμε τα αβγά στο μίγμα, και προσθέτουμε το λάδι και το ξύδι ανακατεύοντας πολύ καλά να πάνε οι γεύσεις παντού.
Αφήνουμε το μίγμα να ξεκουραστεί για μισή ώρα κατά προτίμηση στο ψυγείο.
Πλάθουμε σε κεφτεδάκια μεγάλα (σαν μικρά μπιφτέκια) αλευρώνουμε και τινάζουμε το περίσσιο αλεύρι.
Βάζουμε το λάδι στο τηγάνι να κάψει, προσθέτουμε τους κεφτέδες και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
Τηγανίζουμε και από τις δύο μεριές να ροδίσουν καλά αλλά να μην καούν.,

    Γαύρος μαρινάτος

Τι χρειαζόμαστε:
30 γαυράκια μικρά
10 σκελίδες σκόρδο
ξύδι όσο πάρει
λίγο ελαιόλαδο

Πώς το κάνουμε:
Πλένουμε το γαύρο, αφαιρούμε το κεφάλι, τα εντόσθια και τον ανοίγουμε στη μέση από την πλευρά της κοιλιάς με το δάκτυλό μας.
Βγάζουμε τη ραχοκοκκαλιά.
Σε ένα ταπεράκι κατά προτίμηση γυάλινο στρώνουμε μια σειρά από γαύρους ανοιχτούς.
Πασπαλίζουμε με σκόρδο ψιλοκομμένο.
Εξακολουθούμε εναλλάξ μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.
Γεμίζουμε με ξύδι να σκεπαστούν τα ψάρια και λίγο ελαιόλαδο από πάνω.
Κλείνουμε το τάπερ και βάζουμε τα ψάρια στο ψυγείο και σε τρεις μέρες είναι έτοιμα.

  Κολοκυθανθοί με φέτα

Τι χρειαζόμαστε:


12 φρέσκοι κολοκυθανθοί

Για τη γέμιση:
100 γρ. σκληρή φέτα κομμένη σε 12 μπαστουνάκια
12 μεγάλα φύλλα δυόσμου, πλυμένα και στραγγισμένα

Για το χυλό:
1 φλ. αλεύρι
2/3 φλ. χλιαρό νερό
1 αβγό
3-4 κ.σ. ούζο
1 κ.σ. ελαιόλαδο
½ - 1 κ.σ. μπούκοβο
1 κ.γ. αλάτι

Πώς το κάνουμε:
Βήμα 1 1) Γεμίζουμε τον νεροχύτη με νερό και αλάτι και ρίχνουμε μέσα τα κολοκυθολούλουδα. Το αλάτι θα κάνει τα ζουζούνια (αν υπάρχουν) να τρέξουν να σωθούν και το νερό θα ανοίξει τα λουλούδια ώστε να είναι εύκολο το γέμισμα.
Βήμα 2 2) Αφαιρούμε το κολοκύθι προσεκτικά.
Βήμα 3 3) Ανοίγουμε προσεκτικά τους ανθούς και κόβουμε από μέσα το χοντρό στήμονα. Με προσοχή πάντα για να μη σχιστεί το λουλούδι.
Βήμα 4 4) Πλένουμε προσεκτικά τα λουλούδια σε τρεχούμενο νερό και τα στραγγίζουμε ανάποδα σε πετσέτα.
Βήμα 5 5) Βάζουμε μέσα στο κάθε λουλούδι ένα κομμάτι φέτα και ένα φύλλο δυόσμου.
Βήμα 6 6) Κλείνουμε στρίβοντας ελαφρά το λουλούδι από πάνω, και γυρίζοντας τα πέταλα με τη φορά που δίνουν από μόνα τους. Τα τοποθετούμε σε πιάτο και τα βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να τα τηγανίσουμε.
Βήμα 7 7) Βάζουμε τα υλικά του χυλού σε μπολ και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει λείος χυλός. Το βάζουμε και αυτό στο ψυγείο μέχρι να το χρειαστούμε.
Βήμα 8 8) Όταν είναι να σερβίρουμε το μεζέ, ζεσταίνουμε λάδι στο τηγάνι σε μέτρια-δυνατή φωτιά και τηγανίζουμε για περίπου 3 λεπτά, γυρίζοντάς τα, μέχρι να ροδοκοκκινήσουν από παντού.
Βήμα 9 9) Όταν τα γυρίσουμε από την άλλη πλευρά πατάμε με το πιρούνι το κεφάλι τους να γίνει πιο πλακέ και να ψηθεί γρηγορότερα.
Βήμα 10 10) Όταν κάνουν κρούστα καλή και από τις δύο μεριές τα βάζουμε σε πιάτο με χαρτί κουζίνας να τραβήξει τα λάδια.