Υλικά Συνταγής


250 γραμ. βούτυρο
200 γραμ. κατίκι
450 γραμ. ζάχαρη
6 αβγά
2 βανίλιες
300 γραμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
100 γραμ. κακάο
150 γραμ. σταγόνες σοκολάτας ή ψιλοκομμένη σοκολάτα
Λίγο βούτυρο για τη φόρμα
Λίγο κακάο για τη φόρμα
Λιωμένη σοκολάτα ή άχνη ζάχαρη για την επικάλυψη

Εκτέλεση


*Χρόνος ψησίματος: 1 ώρα και 15 λεπτά

Όλα τα υλικά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς Κελσίου -στις αντιστάσεις- ή στους 160 βαθμούς αέρα. Βουτυρώνουμε μία μεγάλη φόρμα για κέικ. Την πασπαλίζουμε με κακάο και τινάζουμε να φύγει το περιττό.

Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το κακάο για να αφρατέψει.

Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το βούτυρο, το κατίκι και τη ζάχαρη. Τα χτυπάμε με το φτερό στη μεσαία ταχύτητα για να κρεμώσουν για 3 λεπτά. Προσθέτουμε ένα ένα τα αβγά, για να τα πίνει το μείγμα πριν προσθέσουμε το επόμενο αβγό. Προσθέτουμε τη βανίλια. Ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι και μόλις ενσωματωθεί σταματάμε το ανακάτεμα. Τέλος, ρίχνουμε τις σταγόνες σοκολάτας και ανακατεύουμε απαλά. Το βάζουμε στην έτοιμη φόρμα.

Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά (στον αέρα μεσαία σχάρα ή στις αντιστάσεις στην κάτω σχάρα).
Ελέγχουμε αν ψήθηκε, μπήγοντας τη λάμα του μαχαιριού στο κέντρο. Αν βγαίνει στεγνή τότε είναι έτοιμο.

Αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά στη φόρμα. Αναποδογυρίζουμε σε σχάρα για να κρυώσει. Περιχύνουμε με λιωμένη σοκολάτα ή αχνίζουμε με ζάχαρη άχνη και κακάο.