Panzanella αλά ελληνικά
Ένα πιάτο-στολίδι για το καλοκαιρινό τραπέζι
Μ’ αρέσουν αυτά τα πολύχρωμα ντοματίνια που βρίσκεις πια παντού, σε λαϊκές και μανάβικα. Γεμίζεις ένα πιάτο μ’ αυτά, ολόκληρα ή κομμένα στη μέση, τ' ανακατεύεις με ελαιόλαδο και μυρωδικά, προσθέτεις λίγο τυρί και φτιάχνεις στη στιγμή ένα πιάτο-στολίδι για το καλοκαιρινό τραπέζι.
Το αγαπημένο μου είναι μια παραλλαγή της panzanella, της ιταλικής ντοματοσαλάτας με μπαγιάτικο ψωμί από την Τοσκάνη – ένα ακόμη εξαιρετικό δείγμα της cucina povera. Η λογική κι εδώ ήταν ότι δεν πρέπει να πεταχτεί τίποτα και άρα το μπαγιάτικο ψωμί έπρεπε να βρει τη θέση του στο τραπέζι. Στην κλασική panzanella τα ψωμί βρέχεται, στύβεται καλά και τρίβεται πάνω στις ντομάτες. Στη δική μου εκδοχή το ψωμί αρωματίζεται με μυρωδικά και ψήνεται να γίνει τραγανό ενώ στις ντομάτες προστίθεται κάπαρη, φέτα και βασιλικός.
Ντοματοσαλάτα με τραγανό ψωμί
• 500 gr ντοματίνια σε διάφορα χρώματα και σχήματα
• 3 φέτες μπαγιάτικο ζυμωτό ψωμί
• 2 σκελίδες σκόρδο
• φρέσκο θυμάρι και βασιλικό
• ελαιόλαδο
• 1 μεγάλη κουταλιά ξαλμυρισμένη κάπαρη
• φέτα
• ελιές
• φυλλαράκια βασιλικού
• χοντρό αλάτι
Σε ένα μπολ κόβω τα ντοματίνια στη μέση κρατώντας τα ζουμιά τους. Προσθέτω την κάπαρη, τη φέτα κομμένη σε κυβάκια, τις ελιές χωρίς κουκούτσι τα φυλλαράκια του βασιλικού και λίγο λάδι και τα ανακατεύω. Τα αφήνω στο ψυγείο για όση ώρα ετοιμάζω το ψωμί: Το κόβω σε κομμάτια μπουκιάς με τα χέρια.
Σε ένα μπολ βάζω το σκόρδο λιωμένο, τα μυρωδικά ψιλοκομμένα, ελάχιστο αλάτι και λίγο ελαιόλαδο και περιχύνω το ψωμί. Τα ανακατεύω να πάει παντού το λάδι, τα απλώνω σε ένα ταψί και τα βάζω για λίγα λεπτά στο γκριλ να ψηθούν και να γίνουν τραγανά. Προσοχή γιατί πολύ εύκολα μπορούν να γίνουν κάρβουνο!
Τα βγάζω από το φούρνο και τα αφήνω χωρίς να τα σκεπάσω να κρυώσουν.
Όταν πρόκειται να σερβίρω τη σαλάτα, ανακατεύω τα ψωμάκια με τις ντομάτες και πασπαλίζω με λίγο χοντρό αλάτι.