Υλικά

Αγκινάρες 5 (φρέσκιες ή κατεψυγμένες)
Κουκουνάρι 1/2 φλυτζάνι του τσαγιού
Ρύζι Καρολίνα 1 1/2 φλυτζάνι του τσαγιού
Μαργαρίνη 1/2 φλυτζάνι του τσαγιού
Ελαιόλαδο 1/2 φλυτζάνι του τσαγιού
Κρόκος Κοζάνης 6 νήματα
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1 κουτάλι της σούπας
Λευκό κρασί 1 φλυτζάνι του τσαγιού
Κύβος λαχανικών 2
Άνηθος 1 κουτάλι της σούπας ψιλοκομμένος
Κρεμμυδάκια φρέσκα 3
Αλάτι 1 κουταλάκι του γλυκού
Πιπέρι 1/2 κουταλάκι του γλυκού
Παρμεζάνα τριμμένη 1 φλυτζάνι του τσαγιού
Νερό 3 φλυτζάνια του τσαγιού προεραιτικά
Λεμόνι 1 χυμό και λεμονόκουπα

Οδηγίες

Καθαρίζουμε και πλένουμε τις αγκινάρες, τις βάζουμε σε ένα μπολ με νερό μαζί με χυμό λεμονιού, τις λεμονόκουπες και το αλεύρι (η διαδικασία αυτή γίνεται για να μη μαυρίσουν οι αγκινάρες).

Σε ένα ποτήρι προσθέτουμε 3 κουταλιές της σούπας νερό και ρίχνουμε τον κρόκο Κοζάνης να μουλιάσει. Κόβουμε τις αγκινάρες στα τέσσερα, τις βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν και κρατάμε τον ζωμό τους. Καθαρίζουμε και πλένουμε τα κρεμμυδάκια και τα ψιλοκόβουμε. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τη μαργαρίνη και το ελαιόλαδο να ζεσταθούν, προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια, το κουκουνάρι και το ρύζι να σοταριστούν μέχρι να ροδίσουν.

Σβήνουμε με το κρασί. Προσθέτουμε τις αγκινάρες, τον ζωμό τους, τους κύβους λαχανικών και ανακατεύουμε σιγά σιγά. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και προσθέτουμε τον άνηθο, το νερό με τον κρόκο, το αλάτι και το πιπέρι και τα αφήνουμε να βράσουν όλα για 20 λεπτά. Μόλις είναι έτοιμα τοποθετούμε το ριζότο σε ένα μεγάλο πιάτο και πασπαλίζουμε με την τριμμένη παρμεζάνα.