Υλικά

Νωπή μαγιά 50 γρ.
Ζάχαρη 200 γρ.
Νερό 60 ml χλιαρό
Κανέλα 1/2 κουταλάκι γλυκού
Βανίλια 1 τεμ. σε σκόνη
Αλάτι 1 πρέζα
Γάλα 60 ml καυτό
Αυγά 3 τεμ. σε θερμοκρασία δωματίου
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις 500 γρ.
Βούτυρο 120 γρ. λιωμένο ζεστό
Ξηροί καρποί της αρεσκείας μας για πασπάλισμα
Αυγό 1 τεμ. μόνο τον κρόκο


Για το σιρόπι

Νερό 400 ml
Ζάχαρη 350 γρ.
Λεμόνι 1 κουταλιά σούπας από τον χυμό του

Οδηγίες

Σε ένα μπολ διαλύουμε τη μαγιά μέσα στο χλιαρό νερό, μαζί με λίγη ζάχαρη και λίγο αλεύρι. Αφήνουμε μέχρι να φουσκώσει. Σε μια λεκάνη βάζουμε τη ζάχαρη, το αλάτι, την κανέλα, τη βανίλια, ανακατεύουμε λίγο και προσθέτουμε το καυτό γάλα. Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε τα αυγά. Ανακατεύουμε πάλι, προσθέτουμε τη μαγιά (που πρέπει να έχει φουσκώσει) κι ανακατεύουμε με τα χέρια μας αυτήν τη φορά, ενώ αρχίζουμε να προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι.

Μόλις βραχεί το αλεύρι, προσθέτουμε το καυτό βούτυρο και συνεχίζουμε να δουλεύουμε (ζυμώνουμε) με τα χέρια μας, διπλώνοντας το ζυμάρι μέχρι να απορροφηθεί τελείως το βούτυρο. Σκεπάζουμε τη ζύμη με πετσέτα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί και να διπλασιαστεί σε όγκο. Όταν είναι έτοιμη, κόβουμε περίπου 50 γρ., κάνουμε μακρόστενη λωρίδα, τη στρίβουμε και την τυλίγουμε κυκλικά.

Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσει η ζύμη μας. Χτυπάμε έναν κρόκο αυγού αραιωμένο με λίγο λάδι και αλείφουμε με πινέλο τα τσουρεκάκια μας. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για περίπου 25-30 λεπτά (ανάλογα τον φούρνο μας) .

Για το σιρόπι: Βάζουμε σε κατσαρόλα να βράσει το νερό με τη ζάχαρη και τον χυμό λεμονιού. Μόλις αρχίσει να βράζει, το αφήνουμε για ακόμη 5 λεπτά. Αφού έχουμε ψήσει τα τσουρεκάκια μας, τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά και τα βουτάμε ανά 3 τεμ. μέσα στο σιρόπι και από τις 2 πλευρές. Τα αφήνουμε εκεί για 2 λεπτά συνολικά (αν περισσέψει σιρόπι περιχύνουμε τα τσουρεκάκια από πάνω). Θρυμματίζουμε σε μπλέντερ τους ξηρούς καρπούς, πασπαλίζουμε τα τσουρεκάκια μας κι είναι έτοιμα να τα απολαύσουμε.