Γλυκά μπουρεκάκια με μυζήθρα
Με ξύσμα λεμονιού
ΥΛΙΚΑ
450 γρ. φύλλο κρούστας
Για το σιρόπι:
200 γρ. ζάχαρη
240 ml νερό
1 κ.γ. γλυκόζη
¼ χυμό και ξύσμα λεμονιού
Για τη γέμιση:
500 γρ. γλυκιά μυζήθρα νωπή, στραγγισμένη για 2 μέρες
65 γρ. ζάχαρη
250 γρ. βούτυρο, λιωμένο και καθαρισμένο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για να φτιάξω το σιρόπι λιώνω σε ένα κατσαρολάκι τη ζάχαρη με το νερό, τη γλυκόζη και το χυμό και ξύσμα του λεμονιού. Αφήνω να βράσει για 5 λεπτά, κατεβάζω από τη φωτιά και το αφήνω να κρυώσει.
Στραγγίζω καλά τη μυζήθρα για 2-3 μέρες, βάζοντάς τη πάνω σε φρυγανιές σκεπασμένη με το χαρτί της ώστε να κατεβάσει τα υγρά της. Σε ένα πιάτο λιώνω με το πιρούνι τη μυζήθρα, προσθέτω τη ζάχαρη και τα ενώνω μαζί.
Λιώνω το βούτυρο και χρησιμοποιώ μόνο το πάνω μέρος κι όχι τον πάτο του που μένει το γάλα. Ανοίγω ένα φύλλο κρούστας και κόβω στη μέση τη μικρότερη πλευρά του, κατά μήκος. Παίρνω το μισό, το ραντίζω με βούτυρο και στη συνέχεια με ένα πινέλο το αλείφω σε όλη του την επιφάνεια.
Βάζω στην άκρη του κατά μήκος (αφήνοντας 2 εκ δεξιά-αριστερά) 2 κουταλάκια του γλυκού από το μείγμα της μυζήθρας. Αρχίζω να το τυλίγω σαν φλογέρα, κάνοντας δύο κύκλους, τυλίγω αφήνοντας αρκετό αέρα (ώστε όταν ψήνεται και φουσκώνει το τυρί να μη σπάσει το φύλλο και χυθεί έξω από αυτό). Έπειτα διπλώνω 1,5 εκ. δεξιά κι άλλο τόσο από αριστερά προς τα μέσα ώστε να κλείσω τη γέμιση να μην βγει από τα πλάγια και συνεχίζω τυλίγοντας το υπόλοιπο φύλλο σαν φλογέρα μέχρι το τέλος του.
Τοποθετώ το μπουρεκάκι με το ανοιχτό φύλλο προς τα κάτω στο ταψί για να μην ανοίξει όταν θα ψηθεί. Το βουτυρώνω και συνεχίζω όμοια με τα υπόλοιπα σκεπάζοντας το ταψί με μια πετσέτα κουζίνας μέχρι να τελειώσουν.
Όταν τα φτιάξω όλα περιχύνω το υπόλοιπο βούτυρο και τα ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 180 βαθμούς για 25-30 λεπτά.
Μόλις πάρουν τα φύλλα χρυσαφί χρώμα είναι έτοιμα, τα βγάζω, τα αφήνω να κρυώσουν 2 λεπτά και τα περιλούζω με το σιρόπι. Αφήνω για μια ώρα να απορροφήσουν το σιρόπι και σερβίρω.