Αλμυρή πίτα τυριών με γιαούρτι
Με δυόσμο και αυγά
Υλικά
Χειροποίητο φύλλο ή του εμπορίου 4 τεμ. ή 6 τεμ. (βλ. αντίστοιχη συνταγή)
Κεφαλογραβιέρα 300 γρ. τριμμένη
Καπνιστό τυρί 200 γρ. σε φέτες
Αυγά 3 -4 τεμ.
Γιαούρτι 250 γρ.
Πάπρικα- πιπέρι 1 κουταλάκι του γλυκού
Αλάτι 1 πρέζα
Δυόσμος 1 κουτάλι της σούπας ψιλοκομμένος
Βούτυρο ή μαργαρίνη 4 κουταλιές της σούπας
Οδηγίες
Ανοίγουμε χειροποίητο φύλλο (βλ. συνταγή) ή εμπορίου. Σε μεγάλο μπολ βάζουμε το τριμμένο τυρί, το γιαούρτι, τα αυγά, την πάπρικα και το πιπέρι, 2 κουταλιές βούτυρο, το αλάτι, τον δυόσμο, το καπνιστό τυρί σε φέτες κομμένο και τα ανακατεύουμε όλα μαζί να γίνουν ένα μείγμα. Βουτυρώνουμε ένα ταψί. Βουτυρώνουμε τα φύλλα που ανοίξαμε και τοποθετούμε 1 χειροποίητο ή 2-3 εμπορίου στη βάση του ταψιού.
Ρίχνουμε το μείγμα να πάει παντού ομοιόμορφα. Σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα βουτυρωμένα φύλλα, γυρίζουμε προς τα μέσα τα φύλλα που προεξέχουν, βουτυρώνουμε, ραντίζουμε με λίγο νερό και χαράζουμε την πίτα σε τετράγωνα κομμάτια. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς περίπου για 35-40 λεπτά (ανάλογα με τον φούρνο μας).
Αφού ψηθεί και πάρει χρώμα τη βγάζουμε , αφήνουμε να κρυώσει ελάχιστα, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
* Μπορούμε να αποθηκεύσουμε τη ζύμη που περισσεύει από το χειροποίητο φύλλο μέσα σε σακούλα αποθήκευσης τροφίμων και να τη διατηρήσουμε αν θέλουμε να τη χρησιμοποιήσουμε τις επόμενες 2-3 ημέρες στο ψυγείο ή στην κατάψυξη για πιο πολύ καιρό.