Σουσαμόπιτα με πορτοκάλι και κανέλα
Ένα φανταστικό γλυκό με γαρύφαλλα και καρυδόψιχα.
Υλικά
Φύλλο κρούστας 1 πακέτο
Ελαιόλαδο 1 κούπα
Σουσάμι άσπρο 400 γρ.
Φρυγανιά 150 γρ. τριμμένη
Καρυδόψιχα 150 γρ. (ή αμύγδαλα)
Πορτοκάλι 1 κουταλάκι του γλυκού μόνο το ξύσμα του
Κανέλα 1 κουτάλι της σούπας
Ζάχαρη 200 γρ.
Γαρύφαλλα 10 τεμ.
Για το σιρόπι
Πετιμέζι 3 ποτήρια
Νερό 3 ποτήρια
Ζάχαρη 3 ποτήρια
Βανίλιες 2
Οδηγίες
Ψήνουμε το σουσάμι σε ένα τηγάνι, το ρίχνουμε στο μπλέντερ μαζί με την καρυδόψιχα (ή τα αμύγδαλα) και τη φρυγανιά και τα αλέθουμε ελαφριά.
Σε ένα μπολ βάζουμε το μείγμα και προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού, τη μισή κανέλα και τη ζάχαρη. Βάζουμε το λάδι σε ένα κατσαρολάκι και το ζεσταίνουμε. Σε ένα πυρέξ ή ταψί μακρόστενο, αφού το λαδώσουμε, βάζουμε 2 φύλλα κρούστας και τα αλείφουμε με το ζεστό λάδι.
Ρίχνουμε τη γέμιση. Στρώνουμε πάνω από τη γέμιση άλλα 2 φύλλα και τα αλείφουμε με το ζεστό λάδι, ρίχνουμε πάλι γέμιση και στρώνουμε άλλα 2 φύλλα (κάνουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσει η γέμιση). Στο τέλος βάζουμε 4 φύλλα τα οποία τα ραντίζουμε με το λάδι. Χαράζουμε την πίτα σε ρόμβους, βάζουμε σε κάθε κομμάτι ένα γαρύφαλλο και την ψήνουμε για 1 ώρα στους 180 βαθμούς.
Αφού ψηθεί, τη βγάζουμε και την αφήνουμε να κρυώσει. Στη συνέχεια ετοιμάζουμε το σιρόπι. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, το πετιμέζι και τις βανίλιες και τα βράζουμε για 10 λεπτά. Ρίχνουμε το ζεστό σιρόπι στην κρύα πίτα, την αφήνουμε να το απορροφήσει καλά και μετά την κόβουμε.