Υλικά Συνταγής


Για το κέικ

125 γρ. φρέσκο γάλα
1 κ.γ. χυμό λεμόνι
150 γρ. βούτυρο (μαλακό)
200 γρ. ζάχαρη
4 μεγάλα αυγά θερμ. δωμ.
2 βανίλιες (ή 1 κ.γ. υγρή βανίλια ή εσάνς πικραμύγδαλο)
1 κ.γ. στιγμιαίο καφέ (σκόνη)
3 κ.σ. κονιάκ
2 πρέζες σόδα μαγειρικής
250 γρ. αλεύρι μαλακό
2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

Για το σιρόπι καφέ

1 φλ. καφέ εσπρέσσο (ρόφημα)
2 κουταλιες ζάχαρη
3 -4 κουταλιές λικέρ καφέ (ή αμαρέτο ή κονιάκ)

Για την κρέμα τιραμισού χωρίς αυγά

350 γρ. τυρί μασκαρπόνε θερμ. δωμ.
4-6 κ.σ. άχνη ζάχαρη (κατά βούληση)
1 βανίλια
2 κουταλιές λικέρ καφέ (ή αμαρέτο ή κονιάκ)
250 γρ. κρέμα γάλακτος χτυπημένη σε παχύρευστη μορφή (κρύα)
100 γρ. σοκολάτα σε τρίμματα
λίγο κακάο για το σερβίρισμα

Εκτέλεση


Για το κέικ
Βάζουμε το γάλα σε μπολ και ρίχνουμε το λεμόνι. Ανακατεύουμε κι αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά. Διαλύουμε τη σόδα στο γάλα, λίγα λεπτά πριν το ρίξουμε στο μείγμα.

Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν. Βουτυρώνουμε δυο φόρμες 22 εκ. και στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160 βαθμούς C στον αέρα.

Σε ένα μπολ, με μίξερ χειρός σε μέτρια ταχύτητα, χτυπάμε το μαλακό βούτυρο να αφρατέψει για 1 λεπτό. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα με το μίξερ για 2-3 λεπτά να λιώσει η ζάχαρη και να κρεμώσει το μείγμα.

Ένα ένα ρίχνουμε τα αυγά, κάθε φορά να τα πίνει το μείγμα πριν προσθέσουμε το επόμενο αυγό. Το καλό χτύπημα των αυγών με το μίξερ εξουδετερώνει τη μυρωδιά τους. Προσθέτουμε και τις βανίλιες.

Διαλύουμε τον στιγμιαίο καφέ στο κονιάκ και τα προσθέτουμε στο μίγμα.

Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και εναλλάξ ρίχνουμε το αλεύρι με το γάλα. Ξεκινάμε πάντα με αλεύρι και τελειώνουμε με αλεύρι σε 3 διαδοχικές δόσεις με αλεύρι-γάλα.

Ισομοιράζουμε το μείγμα στα δυο ταψάκια. Ψήνουμε στη μεσαία σχάρα για 25 λεπτά περίπου. Δεν ανοιγοκλείνουμε τον φούρνο όσο ψήνουμε.

Όταν ψηθούν τα κέικ, θα φουσκώσουν και θα ροδίσουν ελαφρά και θα ξεκολλήσουν από τα πλαϊνά του ταψιού. Ελέγχουμε πάντα αν ψήθηκε ένα παντεσπάνι, στο τέλος του ψησίματος, μπήγωντας τη λάμα ενός μαχαιριού. Αν βγει καθαρή η λάμα, είναι έτοιμο.

Αφήνουμε να σταθούν για 10 λεπτά και ξεφορμάρουμε να κρυώσουν τελείως.

Σε αυτό το στάδιο, και αφού κρυώσουν, τα διατηρούμε σκεπασμένα στο ψυγείο για 3-4 ημέρες ή τυλιγμένα καλά με μεμβράνη, στην κατάψυξη έως 3 μήνες.

Για το σιρόπι καφέ

Διαλύουμε τη ζάχαρη και το λικέρ στον ζεστό καφέ, ανακατεύουμε και αφήνουμε να κρυώσει.

Για την κρέμα τιραμισού χωρις αυγά

Σε ένα μπολ, βάζουμε το μαλακό τυρί, την άχνη, τη βανίλια και το λικέρ (αν θέλετε άγλυκο τιραμισού, βάλτε λίγη ζάχαρη και σταδιακά προσθέστε κι άλλη, αν θέλετε πιο γλυκιά κρέμα).

Με σύρμα, ή μίξερ χειρός σε χαμηλή ταχύτητα, ανακατεύουμε να αφρατέψει. Προσθέτουμε την παχύρευστη χτυπημένη κρέμα και με μία σπάτουλα αναδιπλώνουμε το μείγμα να ομογενοποιηθεί.

Για το μοντάρισμα του κέικ τιραμισού

Βάζουμε το ένα κομμάτι κέικ σε μία πιατέλα. Με ένα κουτάλι ή με πινέλο, σιροπιάζουμε με το 1/3 από το σιρόπι καφέ. Αλείφουμε μια στρώση τη μισή κρέμα τιραμισού. Πασπαλίζουμε με τη μισή σοκολάτα ξύσμα.

Αναποδογυρίζουμε το άλλο κέικ στον πάγκο εργασίας και το σιροπιάζουμε με το μισό από το σιρόπι που μας έμεινε. Το βάζουμε με τη σιροπιασμένη πλευρά να ακουμπάει στην κρέμα πάνω στο πρώτο κέικ.

Με το υπόλοιπο σιρόπι, περιχύνουμε την επιφάνεια του κέικ.

Αλείφουμε ολόγυρα πάνω και τριγύρω με την υπόλοιπη κρέμα τιραμισού. Πασπαλίζουμε ξύσμα σοκολάτα και παγώνουμε το κέικ τιραμισού στο ψυγείο για 2 ώρες το λιγότερο. Λίγο πριν το σερβίρουμε το πασπαλίζουμε με κακάο και κόβουμε σε κομμάτια.

Εναλλακτικά, ψήνω το κέικ σε ταψάκι μακρόστενο 22×32. Αφού κρυώσει το κόβω κατά μήκος στη μέση και κάθε νέο κομμάτι το κόβω οριζόντια στη μέση. Έτσι ώστε να έχω 4 μακρόστενα παντεσπάνια.

Στήνω σαν μακρόστενο κέικ ακολουθώντας τις οδηγίες παραπάνω. Μπορείτε να αυξήσετε την ποσότητα της κρέμας τιραμισού για πιο εντυπωσιακό γλυκό.

Αν μπορείτε να το αφήσετε αρκετές ώρες στο ψυγείο πριν το σερβίρετε, ακόμα και μια ολόκληρη νύχτα, θα γίνει ακόμα πιο μαγικό το κέικ τιραμισού.

Πηγή: argiro.gr