Υλικά

6 μεγάλα αυγά

350 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά

2 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας

½ κ.γ. κανέλα, σε σκόνη

1 πρέζα τριμμένο μοσχοκάρυδο

1 πρέζα αλάτι

6 φέτες ψωμί (2,5 εκ. πάχος), κατά προτίμηση 1 ημέρας

4 κ.σ. ανάλατο βούτυρο

4 κ.σ. ηλιέλαιο

σιρόπι σφενδάμου για το σερβίρισμα (προαιρετικά)

Εκτέλεση 

Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε μαζί τα αυγά, την κρέμα, τη βανίλια, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, το αλάτι και τα αφήνουμε στην άκρη.

Τοποθετούμε το ψωμί σε ένα ρηχό ταψί αρκετά μεγάλο ώστε οι φέτες να βρίσκονται σε μία στρώση.

Περιχύνουμε το μείγμα με τα αυγά πάνω στις φέτες και αφήνουμε να μουλιάσουν για 10 λεπτά. Αναποδογυρίζουμε τις φέτες και αφήνουμε να μουλιάσουν για άλλα 10 λεπτά.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 140ο C στον αέρα.

Τοποθετούμε μια σχάρα πάνω σε ένα ταψί και το αφήνουμε στην άκρη.

Λιώνουμε 2 κ.σ. βούτυρο και 2 κ.σ. ηλιέλαιο σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά.

Τηγανίζουμε τις μισές φέτες ψωμιού μέχρι να χρυσαφίσουν, για 3-5 λεπτά την κάθε πλευρά.

Μεταφέρουμε στη σχάρα και τοποθετούμε στον φούρνο για να παραμείνουν ζεστές. Σκουπίζουμε το τηγάνι και επαναλαμβάνουμε με το βούτυρο, το λάδι και το ψωμί που μας έχει απομείνει.

Αφήνουμε στον φούρνο 5 λεπτα μέχρι να σερβίρουμε.

Σερβίρουμε τις φέτες ζεστές με σιρόπι σφενδάμου αν θέλουμε.

Πηγή: akispetretzikis.com