Σε ποιον δεν αρέσουν οι τηγανιτές πατάτες; Ωστόσο, λόγω του τρόπου με τον οποίο μαγειρεύονται, μπορεί να είναι πολύ βλαβερές για την υγεία σας. Δυστυχώς, τείνουν να φτιάχνονται με λάδι χαμηλής ποιότητας που έχει ξαναχρησιμοποιηθεί πολλές φορές, πάντα σε υψηλές θερμοκρασίες. Παρ' όλα αυτά δεν χρειάζεται να σταματήσετε να τις τρώτε. Σε αυτό το άρθρο θα εξηγήσουμε πώς μπορείτε να τις φτιάξετε στο σπίτι με τρεις διαφορετικούς τρόπους έτσι ώστε να είναι πιο υγιεινές από ό,τι συνήθως -με λιγότερες βλαβερές συνέπειες από όσες τείνουν να έχουν.    

Θεμελιώδη βήματα για καλές τηγανιτές πατάτες

Για να φτιάξετε γευστικές και υγιεινές τηγανιτές πατάτες, θα πρέπει να ακολουθήσετε καταρχάς τα παρακάτω βήματα: Βρείτε πατάτες υψηλής ποιότητας, βιολογικές αν είναι δυνατόν. Χρησιμοποιήστε ελαιόλαδο. Νοστιμίστε με θαλασσινό αλάτι, αλλά μη βάλετε πάρα πολύ. Χρησιμοποιήστε σκεύη χωρίς τεφλόν, όπως από κεραμικό υλικό, γυαλί, ανοξείδωτο ατσάλι, χυτοσίδηρο κ.λπ.  

1. Τηγανητές πατάτες χωρίς οξέα  

Ένα μαγειρικό κόλπο που έρχεται από την Ανατολή είναι η προσθήκη ενός ή δύο δαμάσκηνων στο λάδι για την απομάκρυνση ενός μεγάλου μέρους των οξέων που αποκτούν οι τροφές όταν τις τηγανίζετε. Τα δαμάσκηνα αποτελούν μια εξαιρετική θεραπευτική τροφή με πολλές ιδιότητες. Επίσης απορροφούν μέρος της τοξικότητας χωρίς να αλλάζουν τη γεύση. Δεν θα πρέπει να τρώτε τα δαμάσκηνα που έχουν τηγανιστεί, αν και μπορείτε να φάτε ένα (όχι τα τηγανιτά) μετά το γεύμα για να αντισταθμίσετε τις βλαβερές επιδράσεις.  

2. Ψητές πατάτες  

Κόψτε τις πατάτες σε φέτες, όπως όταν τις τηγανίζετε, και τοποθετήστε τις πάνω σε χαρτί ψησίματος. Πριν τις ψήσετε, βεβαιωθείτε ότι τις σκεπάζετε με ελαιόλαδο έτσι ώστε να γίνουν τραγανές. Με αυτό τον τρόπο φτιάχνετε ψητές πατάτες που θα είναι όμοιες με τις τηγανητές αλλά με πολύ λιγότερο λάδι.  

3. Βραστές και τηγανιτές πατάτες  

Ένας άλλος τρόπος να κάνετε τις πατάτες να μην απορροφήσουν πολύ λάδι είναι να τις βράσετε πρώτα για δέκα λεπτά κομμένες σε φέτες, έτσι ώστε να μαλακώσουν. Έπειτα αφήστε τις να στεγνώσουν καλά για να μη χάσουν το λάδι και τηγανίστε τις μέχρι να αποκτήσουν τη συνηθισμένη υφή.  

Πηγή: meygeia