Σπιτικό ψωμί: Μια απλή συνταγή
Φτιάξτε το με τα χεράκια σας.
ΥΛΙΚΑ
400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
4 γρ. μαγιά ξηρή
Νερό χλιαρό
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, κάνουμε μια λακούβα, προσθέτουμε τη ζάχαρη, τη μαγιά και 100 ml χλιαρό νερό.
Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε 10 λεπτά σε ζεστό σημείο.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 60°C Κελσίου για 10 λεπτά και κατόπιν τον σβήνουμε.
Ανακατεύουμε ελαφρά τα υλικά που προσθέσαμε στο μπολ. Διαλύουμε σε 120 ml νερό το αλάτι και το προσθέτουμε σταδιακά ενώ ζυμώνουμε.
Θα ζυμώσουμε τη ζύμη για 3 συνεχόμενα λεπτά.
Σε ένα στρογγυλό μπολ, στρώνουμε μια καθαρή λινή πετσέτα και πασπαλίζουμε με αλεύρι.
Τοποθετούμε μέσα το ζυμάρι που ετοιμάσαμε και καλύπτουμε ερμητικά με μεμβράνη. Αφήνουμε το μπολ μέσα στον φούρνο που προθερμάναμε για 20 λεπτά.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220°C Κελσίου. Αναποδογυρίζουμε το ψωμί σε ένα δίσκο ψησίματος ή ταψί.
Ψήνουμε για 30 λεπτά στους 180°C Κελσίου και άλλα 8-10 στους 200°C Κελσίου.