ΥΛΙΚΑ

1 μεγάλο πορτοκάλι μέρλιν*
1 κούπα* ζάχαρη (330γρ.)
2 κούπες αλεύρι (500 γρ.)
4 αυγά
1/2 πακέτο βούτυρο λιωμένο ή 125 γρ. λάδι
4 κ.γλ baking powder
2 βανίλιες

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένω καλά το πορτοκάλι, το κόβω σε κομμάτια και το χτυπάω (με τη φλούδα) στο μούλτι μέχρι να γίνει πολτός. Προσθέτω το ελαιόλαδο και χτυπάω λίγο ακόμη μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Σε άλλο μπολ χτυπάω τα αυγά, μόλις αφρατέψουν προσθέτω τη ζάχαρη, χτυπάω και πάλι και ενώ συνεχίζω το χτύπημα ρίχνω τον πολτό του πορτοκαλιού / ελαιολάδου.

Κατόπιν προσθέτω σιγά σιγά το κοσκινισμένο αλεύρι με το baking και τη βανίλια, ανακατεύοντας με μια σπάτουλα. Λαδώνω και αλευρώνω μια στρογγυλή φόρμα για κέικ, την τινάζω για να πέσει το περιττό αλεύρι, ρίχνω τον χυλό και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 50 λεπτά.

Βγάζω το κέικ από τη φόρμα και το αφήνω να κρυώσει εντελώς πάνω σε μια σχάρα.

Η δόση αυτή είναι για δύο μικρές μακρόστενες φόρμες ή για μια μεγάλη στρογγυλή.