Υλικά

Κριθαράκι μέτριο (500 γρ.)
Κρεμμύδι ψιλοκομμένο (1)
Σκόρδο τριμμένο (1)
Απάκι, κομμένο σε λεπτές φέτες (150 γρ.)
Γλυκιά γραβιέρα, κομμένη σε μικρούς κύβους (100 γρ.)
Βραστό νερό (1,2 λίτρα)
Λευκό κρασί (250ml)
Ξύσμα πορτοκαλιού
Κλωναράκια δεντρολίβανο (2)
Ελαιόλαδο (4 κ.σ.)
Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Σοτάρετε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι και το σκόρδο μαζί με το απάκι για λίγα λεπτά σε δυνατή φωτιά. Προσθέτετε το κριθαράκι και το ένα κλωναράκι δεντρολίβανο, ψιλοκομμένο, και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 1 λεπτό.
Ρίχνετε το λευκό κρασί και ανακατεύετε.

Αφήνετε για 2 λεπτά σε μέτρια φωτιά μέχρι να εξατμιστεί το κρασί, αλατοπιπερώνετε και συνεχίζετε ρίχνοντας τον ζωμό σταδιακά, ανακατεύοντας με την κουτάλα, μέχρι να μαγειρευτεί το κριθαράκι και να χυλώσει.

Στο τέλος του μαγειρέματος, προσθέτετε το ξύσμα του πορτοκαλιού, τη γραβιέρα και λίγο δεντρολίβανο, ανακατεύετε και σερβίρετε.