Αναποδογυρισμένη μηλόπιτα με καραμελωμένα μήλα και παντεσπάνι
Ένα έυκολο και γευστικό πιάτο που θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι
ΥΛΙΚΑ
4-5 κόκκινα μήλα
Μια χούφτα καρύδια ψίχα( αν είναι δυνατόν ολόκληρα)
κουταλιές της σούπας βούτυρο φρέσκο ή μαργαρίνη
3 κουταλιές της σούπας σκούρα καστανή μαλακή ζάχαρη
½ κουταλάκι του γλυκού κανέλα σκόνη
1 φλιτζάνι σταφίδες ( τις μουλιάζουμε στο νερό )
ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙ
4 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
¾ φλιτζανιού του τσαγιού κρυσταλλική
1 βανίλια
φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουταλάκια του τσαγιού κοφτά μπέικιν πάουντερ
4-5 κόκκινα μήλα
Μια χούφτα καρύδια ψίχα( αν είναι δυνατόν ολόκληρα)
κουταλιές της σούπας βούτυρο φρέσκο ή μαργαρίνη
3 κουταλιές της σούπας σκούρα καστανή μαλακή ζάχαρη
½ κουταλάκι του γλυκού κανέλα σκόνη
1 φλιτζάνι σταφίδες ( τις μουλιάζουμε στο νερό )
ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙ
4 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
¾ φλιτζανιού του τσαγιού κρυσταλλική
1 βανίλια
φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουταλάκια του τσαγιού κοφτά μπέικιν πάουντερ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς .
Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν-πάουντερ . Απλώνουμε το βούτυρο ή τη μαργαρίνη σε ένα πυρέξ ( 20 επί 30 εκατοστά) στον πάτο και τα πλάγια.
Πασπαλίζουμε την καστανή ζάχαρη και την κανέλα σε όλο το πυρέξ. Ξεφλουδίζουμε τα μήλα και αδειάζουμε εσωτερικά το κοτσάνι και τα κουκούτσια με το ειδικό εργαλείο που χρησιμοποιούμε για τα γεμιστά κολοκυθάκια .
Κόβουμε τα μήλα σε φέτες πλάτους 1,5 εκατ. και ντύνουμε τον πάτο του ταψιού φροντίζοντας να μην υπάρχουν κενά . Κλείνουμε τις τρύπες που υπάρχουν στο ταψί με καρύδια . Πασπαλίζουμε με σταφίδες.
Χτυπάμε στο μίξερ πολύ καλά τα αυγά με τη ζάχαρη και τη βανίλια μέχρι να πάρουμε μια σφιχτή ανοιχτόχρωμη κρέμα. Με μια ξύλινη κουτάλα ενσωματώνουμε το μείγμα του αλευριού ανακατεύοντας απαλά από κάτω προς τα πάνω. Αδειάζουμε πάνω στα μήλα και ψήνουμε αμέσως, για περίπου 30-35’. Αναποδογυρίζουμε στην πιατέλα 5’ αφότου τη βγάλουμε από το φούρνο.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς .
Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν-πάουντερ . Απλώνουμε το βούτυρο ή τη μαργαρίνη σε ένα πυρέξ ( 20 επί 30 εκατοστά) στον πάτο και τα πλάγια.
Πασπαλίζουμε την καστανή ζάχαρη και την κανέλα σε όλο το πυρέξ. Ξεφλουδίζουμε τα μήλα και αδειάζουμε εσωτερικά το κοτσάνι και τα κουκούτσια με το ειδικό εργαλείο που χρησιμοποιούμε για τα γεμιστά κολοκυθάκια .
Κόβουμε τα μήλα σε φέτες πλάτους 1,5 εκατ. και ντύνουμε τον πάτο του ταψιού φροντίζοντας να μην υπάρχουν κενά . Κλείνουμε τις τρύπες που υπάρχουν στο ταψί με καρύδια . Πασπαλίζουμε με σταφίδες.
Χτυπάμε στο μίξερ πολύ καλά τα αυγά με τη ζάχαρη και τη βανίλια μέχρι να πάρουμε μια σφιχτή ανοιχτόχρωμη κρέμα. Με μια ξύλινη κουτάλα ενσωματώνουμε το μείγμα του αλευριού ανακατεύοντας απαλά από κάτω προς τα πάνω. Αδειάζουμε πάνω στα μήλα και ψήνουμε αμέσως, για περίπου 30-35’. Αναποδογυρίζουμε στην πιατέλα 5’ αφότου τη βγάλουμε από το φούρνο.
πηγή:tastyday.gr