Υλικά

4 παντζάρια (περίπου 700 γρ) ωμά ή έτοιμα βρασμένα
1 μικρή σκελίδα σκόρδο, λιωμένη με το γουδοχέρι μαζί με ½ κ. κ. αλάτι (ανθό αλατιού)
4 κ. σ. εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο + λίγο επιπλέον για το φινίρισμα
4 κ. σ. στραγγιστό γιαούρτι
2 κ. σ. ψιλοκομμένο άνηθο και μερικές φουντίτσες για το γαρνίρισμα
2 κ. σ. ξίδι από κόκκινο κρασί ή βαλσαμικό (ελληνικό)
50 γρ τυρί φέτα, θρυμματισμένη με το πιρούνι
5-6 καρύδια, χοντρά κοπανισμένα
1/2 κ.κ. μαυροκούκι


Παρασκευή

Βάζουμε τα παντζάρια, χωρίς να τα καθαρίσουμε σε μια κατσαρόλα, τα σκεπάζουμε με κρύο νερό και τα βράζουμε για 40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να τρυπιούνται εύκολα με το μαχαίρι.

Τα σουρώνουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν για να τα ξεφλουδίσουμε πιο εύκολα. Τα πολτοποιούμε στο μπλέντερ, με ελάχιστο νερό. Αν τα θέλουμε λίγο πιο τραγανά δεν τα πολτοποιούμε πάρα πολύ. Ανακατεύουμε τη φέτα με το γιαούρτι σε ένα μπολ.

Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το ξίδι, τον άνηθο, το αλάτι και τέλος ρίχνουμε τα πολτοποιημένα παντζάρια. Πασπαλίζουμε το μαυροκούκι, ρίχνουμε τα καρύδια και το επιπλέον ελαιόλαδο και στολίζουμε το μπολ με τις φουντίτσες του άνηθου. Σερβίρουμε με μπαστουνάκια ωμών λαχανικών και τριγωνάκια φρυγανισμένης πίτας.