Κλέφτικο στην Κρήτη, είναι το φαγητό φούρνου που το κρέας του – αρνάκι ή κατσικάκι – είναι τόσο καλοψημένο, που λιώνει στο στόμα. Περιέχει πολλά λαχανικά, όπως πατάτες, καρότα, ντομάτα, πιπεριές, μανιτάρια, κολοκύθια και μια υπέροχη σάλτσα κρασιού, με αρώματα από σκόρδο, κρεμμύδι, και κρητικό τυρί.. Λέγεται κλέφτικο, γιατί το κατσικάκι ή το αρνάκι παλιά, ήταν όπως καταλαβαίνει κανείς… κλεμμένο!
Ψήνεται μέσα σε λαδόκολλα που της δίνουμε μορφή από πουγκί για να κρατήσει μέσα όλες τις γεύσεις και τα ζουμιά του.

Το κρέας, καλό είναι να το μαρινάρουμε αποβραδίς, με ελαιόλαδο, κρασί και αρωματικά φυτά (θυμάρι, ρίγανη, θρούμπι, δενδρολίβανο). Μπορούμε να προσθέσουμε και λίγη μουστάρδα εάν θέλουμε. Αν δεν σας αρέσει πολύ το αρνί, μπορείτε να το αντικαταστήσετε εξίσου με κατσικάκι. Όπως και να ‘χει το αποτέλεσμα θα βγει το ίδιο νόστιμο!

Υλικά για 6 μερίδες

• 1.5 κιλό αρνάκι ή κατσικάκι κατά προτίμηση μπούτι και πλευρά.
• 3 κρεμμύδια
• 4 πιπεριές (πράσινη, κόκκινη, κίτρινη)
• 6 σκελίδες ολόκληρο σκόρδο
• 3 ντομάτες
• 3 καρότα
• 6 πατάτες
• 3 κολοκύθια
• ½ κιλό μανιτάρια
• 1κούπα ελαιόλαδο
• 1 κούπα κρασί
• 300 γρ. γραβιέρα, κομμένο φέτες
• Αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, θυμάρι, δενδρολίβανο
• λαδόκολλα
• σπάγκος

Εκτέλεση:

Μαρινάρουμε το κρέας με τα αρωματικά φυτά και λίγο ελαιόλαδο αποβραδίς, αφού το έχουμε κόψει σε μικρές μερίδες. Πρέπει να υπολογίζουμε ότι θα γίνουν έξι μερίδες.
Την επόμενη ημέρα, κόβουμε τα λαχανικά σε ροδέλες και τις πατάτες σε χοντρές φέτες. Τα βάζουμε στο μπολ που έχουμε το αρνί και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύουμε πολύ καλά τα υλικά και κλείνουμε το μπολ με μεμβράνη. Το βάζουμε στο ψυγείο και το αφήνουμε για 2 ώρες.
Προθερμάνετε το φούρνο στους 180ο C. Μέχρι να ζεσταθεί καλά ο φούρνος, ετοιμάζουμε το φαγητό μας. Κόβουμε έξι μεγάλα φύλλα λαδόκολλας και τοποθετούμε μέσα τα υλικά μας φροντίζοντας να μοιραστούν ομοιόμορφα όλα, μέσα σε κάθε φύλλο λαδόκολλας. Περιχύνουμε κάθε πουγκί με τη μαρινάτα που υπάρχει μέσα στο μπολ. Κλείνουμε το κλέφτικο με τη λαδόκολλα ώστε να σχηματίσετε ένα πουγκί. Για να κλείσουμε το κλέφτικο σε πουγκί, κρατάμε τη λαδόκολλα σταυρωτά από τις άκρες, πιάνουμε με το χέρι σας στη μέση ακριβώς πάνω από τη γέμιση και το σφίγγουμε καλά. Χρησιμοποιούμε σπάγκο για να δέσουμε καλά το πουγκί ακριβώς πάνω από τη γέμιση προσέχοντας να μην αφήσουμε κενό ανοιχτό. Στη συνέχεια, μεταφέρουμε το πουγκί σε ένα ταψί και ψήνουμε στο φούρνο για περίπου δύο ώρες μέχρι να μαλακώσει το κρέας.
Αν θέλουμε στο τέλος, μπορούμε να ανοίξουμε κάθε μερίδα και να τη βάλουμε στο γκριλ για να κοκκινίσει ελαφρώς πριν τη σερβίρουμε.

Πηγή: tastyday.gr