Υλικά 

3 ποτήρια νερό ή χυμό φρεσκοστυμμένου πορτοκαλιού
3 ποτήρια του νερού ζάχαρη
2 ποτήρια του νερού ελαιόλαδο
3 κουταλάκια του γλυκού σόδα φαγητού
1 1/2 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλα σκόνη
2 κουταλάκια του γλυκού κανέλα
ξύσμα λεμονιού
500 γρ. σταφίδα ξανθή
1 βανίλια
αλεύρι για όλες τις χρήσεις, όσο πάρει για να γίνει η ζύμη μαλακή


Εκτέλεση 

Λιώνετε τη ζάχαρη στο ελαιόλαδο και προσθέτετε το χυμό ή το νερό στο οποίο έχετε διαλύσει τη σόδα. Στη συνέχεια ρίχνετε τα υπόλοιπα υλικά εκτός από τις σταφίδες.

Το αλεύρι το προσθέτετε σταδιακά και λίγο λίγο ζυμώνοντας μέχρι να αποκτήσετε μια ζύμη μαλακή που να μην κολλάει στα χέρια και τα τοιχώματα. Τέλος προσθέτετε τις σταφίδες, αφού τις αλευρώσετε.

Πλάθετε τη ζύμη όπως θέλετε, σε φρατζόλες ή καρβέλια. Τοποθετείτε τα σταφιδόψωμα σε λαμαρίνα στρωμένή με αντικολλητικό χαρτί. Ψήνετε σε μέτριο προθερμασμένο φούρνο (180° C) για 40'-45'.