Είναι το ψωμί που ονειρεύεται οποίος έχει πρόβλημα με τη γλουτένη ή θέλει να περιορίσει τους υδατάνθρακες στη διατροφή του. Ειναι πλόυσιο σε πρωτεΐνη και φυτικές ίνες και δεν περιέχει καθόλου αλεύρι παρα μόνο σπόρους, ξηρούς καρπούς και βρώμη.

Το ειχα δοκιμάσει στο καφέ του γυμναστηρίου μου, αλλά αργότερα, εντελώς τυχαία, έπεσα πάνω του ψάχνοντας κάτι στο internet. Στο πολύ ωραίο site My new roots, κάτω από τον απολύτως πιασάρικο τίτλο «το ψωμί που άλλαξε τη ζωή μου» βρήκα τη συνταγή. Κι αποφάσισα να την δοκιμάσω, προσαρμόζοντας την στα δικά μου γούστα.

Τα περισσότερα υλικά τα γνωρίζουμε ως υπερτοφές και βρίσκονται εύκολα, κυρίως σε καταστήματα ειδών υγιεινής διατροφής αλλά και σε αρκετά μεγάλα σουπερμάρκετ.

Το πιο ιδιαίτερο πάντως ειναι το ψύλλιο – αναζητήστε το σε σκόνη στα φαρμακεία στα συμπληρώματα διατροφής- αλλά μην το παραλείψετε, ειναι αυτό που καθώς θα βραχεί θα «κολλήσει» όλα τα υλικά μεταξύ τους.

Ψωμί μόνο με σπόρους

1 φλιτζάνι ηλιόσπορους
1/2 φλιτζάνι λιναρόσπορο
1/2 φλιτζάνι καρύδια (ή όποιον άλλο ξηρό καρπό σας αρέσει)
1 1/2 φλιτζάνι νιφάδες βρώμης ή πίτουρο βρώμης
2 κουταλιές σπόροι τσία
3 κουταλιές ψύλλιο σκόνη
Αλάτι
1κουταλιά μέλι
3 κουταλιές ελαιόλαδο
400 ml νερό

Ντύνετε μια μακρόστενη φόρμα ψωμιού με αντικολλητικό χαρτί.

Σε ενα μπολ ανακατέψετε όλα τα στεγνά υλικά. Σε ενα άλλο δοχείο ανακατέψετε καλά το νερό με το λάδι και το μέλι και ρίξτε στο μπολ με τα στεγνά υλικά. Ανακατέψετε καλά μεχρι όλα να ενωθούν.

Αδειάζετε αυτή τη ζύμη στη φόρμα που έχετε ετοιμάσει και με ενα κουτάλι στρώνετε την επιφάνεια.

Αφήνετε στην άκρη τη φόρμα ενα δίωρο τουλάχιστον, ή όλη τη νύχτα. Το πρωι, Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180°. Βάζετε τη φόρμα στη μεσαία σχάρα και ψήνετε για 20 λεπτά. Βγάζετε το ψωμί από τη φόρμα, το ακουμπάτε ανάποδα στη σχάρα του φούρνου και συνεχίζετε το ψήσιμο για άλλα 40 λεπτά περίπου.

Όπως με όλα τα ψωμιά, οταν ειναι έτοιμο θα πρέπει να ακούτε έναν κούφιο θόρυβο οταν το χτυπάτε.

Το αφήνετε να κρυώσει τελείως πριν το κόψετε.

Πηγή: tastyday.gr