Υλικά Συνταγής


1 μισοπαγωμένο φύλλο σφολιάτας
το περίσσευμα του χριστουγεννιάτικου πουλερικού κομμένο σε κομμάτια
2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια σε φέτες
1 πράσο σε φέτες
3-4 καρότα σε φέτες
2 φλ. αρακάς
2 φλ. καλαμπόκι
2 κ.σ. γεμάτες αλεύρι
2 φλ. γάλα
αλάτι
πιπέρι
λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο
λίγο ψιλοκομμένο άνηθο (προαιρετικά)

Εκτέλεση


Για την πίτα με γαλοπούλα που περίσσεψε, ζεσταίνουμε πρώτα το ελαιόλαδο σε τηγάνι βαθύ και σοτάρουμε τα λαχανικά, κρεμμύδι, καρότο και πράσο, να μαραθούν. Πασπαλίζουμε με το αλεύρι. Ανακατεύουμε να ψηθεί το αλεύρι για 2′-3′ και προσθέτουμε το γάλα. Αφήνουμε να πυκνώσει η κρέμα ανακατεύοντας με κουτάλα.

Τέλος προσθέτουμε τον αρακά, το καλαμπόκι το ψιλοκομμένο κοτόπουλο. Αλατοπιπερώνουμε και τρίβουμε μοσχοκάρυδο. Αποσύρουμε την κρέμα κοτόπουλο μόλις πήξει.

Βουτυρώνουμε ή λαδώνουμε ένα τετράγωνο ή μακρόστενο πυράντοχο σκεύος. Αδειάζουμε μέσα την κρέμα κοτόπουλο. Ανοίγουμε τη σφολιάτα στον πάγκο. Φροντίζουμε να είναι αρκετά παγωμένο το φύλλο σφολιάτας και με κουτ πατ μικρό στρογγυλό κόβουμε στρογγυλούς δίσκους ζύμης. Εναλλακτικά την κόβουμε σε μικρά τετράγωνα κομμάτια. Ακουμπάμε σειρά σειρά τα κομμάτια σφολιάτας σχηματίζοντας λέπια στην επιφάνεια της. Δηλαδή το ένα κομμάτι να καλύπτει ελαφρά το άλλο. Μετά το ψήσιμο το αποτέλεσμα είναι αφράτη, φουσκωτή, ξεροψημένη και εντυπωσιακή επιφάνεια.

Ψήνουμε την κοτόπιτα για 20΄ στους 200 βαθμούς C και την αλείφουμε µε ένα χτυπημένο αυγό και ελάχιστο νερό µε πινέλο για να γυαλίσει. Συνεχίζουμε το ψήσιμο για ακόμα 20 λεπτά. Δεν κόβεται σε κομμάτια, τη σερβίρουμε µε κουτάλι παίρνοντας και τραγανή σφολιάτα και κρέμα κοτόπουλο. Προαιρετικά πασπαλίζουμε με λίγο άνηθο.

ΠΗΓΗ: argiro.gr