ΣΥΝΤΑΓΗ : ΣΤΕΛΙΟΣ ΠΑΡΛΙΑΡΟΣ

Τη συνταγή θα τη βρούμε: Περιοδικό Γλυκές Αλχημείες, Τεύχος 32, σελίδα 46.

Τα αποξηραμένα φρούτα τα αγαπώ και τα εκτιμώ πολύ. Τα αγαπώ για τη συμπυκνωμένη γεύση τους αλλά τα εκτιμώ για τη διατροφική τους αξία. Συνήθως δίνουν μια πολύπλοκη γεύση όπου, σχεδόν, τα προσθέσεις. Εδώ παντρεύεται η σοκολάτα με το δαμάσκηνο που το χρειαζόμαστε όλοι για τις φυτικές ίνες που προσφέρει… Το γλυκάκι αυτό είναι πραγματικά υπέροχο!

Υλικά

170γρ ξερά δαμάσκηνα απύρηνα

130γρ λικέρ φουντούκι – ή άλλο της αρεσκείας μας

200γρ κουβερτούρα με 55% κακάο τεμαχισμένη σε μικρά κομμάτια

130γρ βούτυρο αγελάδος σε κύβους + λίγο επιπλέον για το ταψί

5 αυγά (χωριστά κρόκοι και ασπράδια)

150γρ ζάχαρη καστανή κρυσταλλική

180γρ φουντούκια αλεσμένα λίγα λίγα στο μούλτι μέχρι να γίνουν σκόνη

Λίγο αλεύρι για το ταψί

Λίγο κακάο για πασπάλισμα

Διαδικασία

Βάζουμε τα ξερά δαμάσκηνα με το λικέρ σε μια κατσαρόλα και τα αφήνουμε να βράσουν έως ότου η ποσότητα του λικέρ μειωθεί στο μισό. Αποσύρουμε και αφήνουμε κατά μέρος.
Λιώνουμε την κουβερτούρα μαζί με το βούτυρο σε μπεν μαρί και αφήνουμε κατά μέρος.
Χτυπάμε στο μίξερ, με το σύρμα τους κρόκους με 100γρ από τη ζάχαρη έως ότου αφρατέψουν. Ενσωματώνουμε τη λιωμένη κουβερτούρα.

Πολτοποιούμε στο μπλέντερ τα δαμάσκηνα με το λικέρ και τα ρίχνουμε στο μείγμα μαζί με τη σκόνη φουντουκιού.
Σε ένα καθαρό κάδο χτυπάμε με το σύρμα σε μέτρια ταχύτητα τα ασπράδια με την υπόλοιπη ζάχαρη (50γρ) μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακιά μαρέγκα, την οποία ενσωματώνουμε στο μείγμα ανακατεύοντας απαλά.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί διαμέτρου 22εκ. Αδειάζουμε εκεί το μείγμα και ψήνουμε περίπου 50 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει, ξεφορμάρουμε και πασπαλίζουμε με κακάο.

Το σχόλιο της μαμάς:

Υπέροχο κέικ που είναι κάτι παραπάνω από ένα απλό κέικ, μάλλον γλύκισμα θα το έλεγα περισσότερο. Λοιπόν, εγώ έλιωσα το βούτυρο και τη σοκολάτα στο φούρνο μικροκυμάτων με προσοχή βέβαια. Αντί για 130 γρ λικέρ έβαλα 50γρ κονιάκ και τα υπόλοιπα 80γρ πρόσθεσα νερό και έβαλα μέσα δύο φακελάκια τσαγιού και ακολούθησα κανονικά τη διαδικασία. Επίσης, δεν είχα τόσα φουντούκια και πρόσθεσα και αμύγδαλα μέχρι να συμπληρώσω τα γραμμάρια της συνταγής. Επίσης επειδή ήθελα να μου σφίξει λίγο περισσότερο μιας και λέει υγρό κέικ η συνταγή έβαλα και 2 κουταλιές της σούπας πίτουρο βρώμης, οπότε με αυτό τον τρόπο το ανέβασα και διατροφικά. Σε ένα ταψάκι τετράγωνο το έψησα 20εκ η κάθε πλευρά και έβαλα μέσα μία μεγάλη λαδόκολλά όποτε δεν το βουτύρωσα. Το έψησα ακριβώς όση ώρα λέει η συνταγή. Είναι υπέροχο δοκιμάστε το οπωσδήποτε!

Πηγή:tastyday.gr