Για να μην τρομάξεις θα πρέπει να πούμε ότι είναι νόστιμη, και είναι πολύ εύκολη στην παρασκευή της, έτσι ώστε να μην την τρώτε μόνο την φάβα στα μεζεδοπωλεία.

Η προετοιμασία του φαγητού δεν κρατάει πάνω από 0:15 λεπτά, ενώ στο μαγείρεμα ο χρόνος που χρειάζεστε δεν ξεπερνά τα 0:50' για πέντε μερίδες φάβας.

Αυτή η συνταγή είναι η πιο αφράτη και ελαφριά φάβα που φάγατε ποτέ και αν την «παντρέψτε» τη φάβα με καραμελωμένα κρεμμύδια τότε αυτή η συνταγή θα απογειωθεί.

Υλικά Συνταγής

500 γραμ. φάβα
2 μέτρια ξερά κρεμμύδια κομμένα σε χοντρές φέτες
1½ λίτρο νερό
1/4 φλ. ελαιόλαδο
1 κλαδάκι φρέσκο θυμάρι
αλάτι
Για το γαρνίρισμα
2 ξερά άνυδρα κρεμμύδια
4 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. κάππαρη
1 κ.σ. ξίδι
4-5 ντοματίνια βελανίδια (μακρόστενα)

Εκτελέστε την κλασική συνταγή για Φάβα

Τοποθετούμε τη φάβα σε ένα μπολ και την καλύπτουμε με νερό. Αφήνουμε 30 λεπτά να μουλιάσει. Τη στραγγίζουμε.

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά, σε μία κατσαρόλα πλασοτέ με χοντρή βάση. Ρίχνουμε τα χοντροκομμένα κρεμμύδια με το θυμάρι και αφήνουμε για 7-8 λεπτά να γυαλίσουν χωρίς να πάρουν χρώμα.

Προσθέτουμε τη φάβα και το νερό. Ανακατεύουμε μέχρι να πάρει βράση. Αφού έρθει σε σημείο βρασμού, χαμηλώνουμε τη φωτιά. Αφαιρούμε το θυμάρι και σιγοβράζουμε. Κάθε τόσο ξαφρίζουμε το σκούρο αφρό που βγαίνει στην επιφάνεια.

Αφήνουμε να σιγοβράσει για περίπου 50 λεπτά (ανάλογα με το πόσο βραστερό είναι το όσπριο). Δεν ανακατεύουμε όσο σιγοβράζει γιατί πιάνει. Αφήνουμε σχεδόν να λιώσει από το βράσιμο. Αλατίζουμε προς το τέλος του βρασμού. Την πολτοποιούμε με τη ράβδο ή στο μπλέντερ. Για πιο βελούδινη υφή την περνάμε από ψιλή σήτα. Μπορούμε να τη σερβίρουμε σκέτη με ελαιόλαδο και λεμόνι ή να την παντρέψουμε.

Πάρτε και ορισμένες ιδέες από το μαγείρεμα της φάβας στα βίντεο που ακολουθούν: