Όσοι δεν γνώριζαν την πορεία του 47χρονου Ζαχαρία Κεφαλογιάννη στο θέατρο, σίγουρα ξαφνιάστηκαν όταν είδαν τον δραστήριο και πολύ ενεργό στα κοινά Κρητικό να υποδύεται τον Βασίλη Σταματάκη, σύζυγο της Καλλιόπης (Μαρία Τζομπανάκη) στην τηλεοπτική σειρά «Σασμός» του Alpha.

Υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης στις εκλογές του 2014, και επικεφαλής στη συνέχεια της μείζονος αντιπολίτευσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης, ο ηθοποιός Ζαχαρίας Κεφαλογιάννης, με καταγωγή από το Ζαρό του Δήμου Φαιστού, σπούδασε Οικονομικά και Διοίκηση Επιχειρήσεων στην Αθήνα και στη Βοστόνη, ωστόσο υπήρξε βασικός συντελεστής στο πολυμορφικό Θέατρο επί Κολωνώ και της θεατρικής ομάδας ΝΑΜΑ.

Μάλιστα, ο ίδιος ήταν η αιτία που έγινε ηθοποιός και ο «Μαθιός», ο συμπρωταγωνιστής του στη σειρά, Δημήτρης Λάλος, που στα 18 του τον είδε να παίζει σε μια θεατρική παράσταση.

Σήμερα, οι λογαριασμοί του Ζαχαρία Κεφαλογιάννη στα social media έχουν πλημμυρίσει με ευχές και επαίνους για τη συμμετοχή του στη σειρά, την ώρα που η δημοτικότητά του αυξάνεται κατακόρυφα. Πίσω όμως από τα μελαγχολικά μάτια του ηθοποιού κρύβεται μια θλιβερή οικογενειακή ιστορία, που μέχρι σήμερα δεν είχε την ευλογία του… σασμού.

Φως στο θρίλερ

Ο κατά δύο χρόνια μικρότερος αδελφός του, Αλέξης, εξαφανίστηκε κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες πριν από 18 χρόνια κι έκτοτε παραμένει αγνοούμενος. Η οικογένειά του, μάλιστα, το 2017 είχε απευθυνθεί στην εκπομπή «Φως στο Τούνελ» και στην Αγγελική Νικολούλη αναζητώντας τα ίχνη του νεαρού που χάθηκε τον Μάιο του 2003, σε ηλικία 27 ετών. Ο αδελφός του Ζαχαρίας, περιφερειακός σύμβουλος Κρήτης τότε, αποφάσισε να ανοίξει και πάλι το φάκελο της εξαφάνισής του, χωρίς ωστόσο να έχει μάθει, ακόμα και σήμερα, την αλήθεια.

«Δυστυχώς δεν είχαμε καμία πληροφορία όλα αυτά τα χρόνια κι αυτό είναι που πονάει...» είχε πει στην εκπομπή, ενώ ανέφερε ότι στην προσπάθειά του να τον βρει, είχε ψάξει παντού ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που κλήθηκε όχι μόνο να αναγνωρίσει πτώματα, αλλά και να τα ξεθάψει.

«Είμαι μισός όλα αυτά τα χρόνια γιατί μου λείπει ο αδελφός μου.  Ήμασταν πολύ αγαπημένοι, ήμασταν οι δυο μας, έχουμε κι ελάχιστη διαφορά, μόνο δυο χρόνια. Αλλά δεν αισθάνομαι άσχημα, ακόμα και σήμερα ελπίζω… πιστεύω ότι όλα θα πάνε καλά. Ο πατέρας μας γέρασε πια, είναι άρρωστος αλλά ακόμα περιμένει για ένα σημάδι του… Η μητέρα μας μαράζωνε, ώσπου πέθανε από τον καημό της, χωρίς να πάρει μια απάντηση για την τύχη του, πέθανε μέσα σε τρεις μήνες από καρκίνο, αλλά τουλάχιστον πέθανε τη μέρα του Πάσχα και ξέρετε τι λένε: αν πεθάνεις εκείνη την ημέρα, οι ουρανοί είναι ανοιχτοί και πας κατευθείαν στον Παράδεισο», είπε ξεσπώντας σε δάκρυα ο Ζαχαρίας Κεφαλογιάννης.

«Όταν ακούμε ειδήσεις όπως ο εντοπισμός του σκελετού του τουρίστα Στίβεν Κουκ μετά από 15 χρόνια ή ενός άλλου σκελετού στην περιοχή Κοκκίνι Χάνι, ξυπνάνε μνήμες, ξυπνάνε όλη την ιστορία που είναι βαριά για την οικογένεια, γιατί είναι μια ανοιχτή πληγή η εξαφάνιση του Αλέξη στην οικογένειά μας. Ξυπνά όμως και η ελπίδα. Αν χτυπήσει τώρα ένα τηλέφωνο και πει κάποιος ότι είναι μέσα σε ένα πηγάδι, θα του πω κι ευχαριστώ» τόνισε με έμφαση ο 47χρονος ηθοποιός, που ονόμασε τη μοναχοκόρη του, Αλεξία, από το όνομα του αγαπημένου αδελφού του.

Το μυστήριο με το μηχανάκι

Ο Αλέξης Κεφαλογιάννης εργαζόταν το 2003 ως ρεσεψιονίστ σε ξενοδοχείο. Το απόγευμα της Τετάρτης 7 Μαΐου του 2003 έφυγε από το σπίτι του με το μηχανάκι του και αυτή ήταν η τελευταία μέρα που τον είδαν. Λίγες εβδομάδες μετά την εξαφάνιση κι ενώ ο Ζαχαρίας Κεφαλογιάννης ετοιμαζόταν να επιβιβαστεί σε πλοίο της γραμμής για να ταξιδέψει στην Αθήνα, βρέθηκε εντελώς τυχαία μπροστά στη μηχανή του αδελφού του, η οποία ήταν κλειδωμένη και επιμελώς παρκαρισμένη στο λιμάνι του Ηρακλείου. Σύμφωνα με το «Φως στο Τούνελ» το στοιχείο που πύκνωσε περισσότερο το μυστήριο ήταν το γεγονός ότι το μηχανάκι ήταν πεντακάθαρο ενώ εκείνες τις μέρες είχε ρίξει βροχή λάσπης. Σαν κάποιος, δηλαδή, να το είχε αφήσει εκεί, μόλις λίγη ώρα πριν.

«Ακόμη δεν υπάρχει απάντηση στο ερώτημα πώς είναι δυνατόν η Αστυνομία να μην το είχε εντοπίσει, ακόμα και εμείς που ψάξαμε εκεί», τόνισε ο αδελφός του αγνοούμενου. Πέντε μήνες μετά την εξαφάνιση του Αλέξη και ένα δεύτερο στοιχείο ήρθε να περιπλέξει ακόμα περισσότερο την υπόθεση: το σακβουαγιάζ του εντοπίστηκε σε χώρο του ξενοδοχείου, σε μια γωνιά της  αίθουσας που αλλάζει το προσωπικό. Αυτό έγινε, σύμφωνα με τη θεία του Ελπίδα Κεφαλογιάννη, τον Οκτώβριο, όταν το ξενοδοχείο είχε ήδη κλείσει. Μέσα στο σακβουαγιάζ, εκτός από τα προσωπικά του αντικείμενα, βρέθηκε και η αστυνομική του ταυτότητα. «Δεν ζητώ ευθύνες, ούτε την τιμωρία κάποιου. Μόνο μία απάντηση για να έρθει επιτέλους ειρήνη στην οικογένεια» είχε πει ο Ζαχαρίας Κεφαλογιάννης.