Ο Σταύρος Βαρθαλίτης συστήθηκε στο ευρύ τηλεοπτικό κοινό μέσα από τη συμμετοχή του στο «MasterChef 4», στο οποίο μάλιστα στέφθηκε νικητής. Εκτός από το μαγειρικό του ταλέντο, ο νεαρός σεφ κατάφερε να κερδίσει τη συμπάθεια τόσο του κόσμου όσο και των κριτών (κυρίως του Λεωνίδα Κουτσόπουλου) με το ιδιαίτερο χιούμορ του, τον αυτοσαρκασμό του και τις ατάκες «φωτιά» που έριχνε «on camera», ακόμα και όταν τα… τηγάνια είχαν πάρει φωτιά στις άκρως απαιτητικές δοκιμασίες του παιχνιδιού. Ανετος, ακομπλεξάριστος και γεμάτος όνειρα για το μέλλον, ο Σταύρος Βαρθαλίτης δεν διστάζει να λέει «ναι» στις προκλήσεις, οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως στο «Dancing with the stars», χρειάζονται έφεση σε δραστηριότητες (εν προκειμένω ο χορός) που ξεπερνούν τα στενά όρια της κουζίνας.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στα «Π», στο «Ελλάς Μέλαθρον Αρώματα Καφέ», στο Smart Park των Σπάτων, μίλησε για την προσωπική του ζωή και μάλιστα αποκάλυψε πώς γνώρισε τη σύντροφό του. Επιπλέον, μοιράστηκε τις εμπειρίες του στην τηλεόραση, αλλά και τα επαγγελματικά του σχέδια. Ο ταλαντούχος μάγειρας, με την ιδιαίτερα καλλιεργημένη αίσθηση του χιούμορ, δεν δίστασε μάλιστα να απαντήσει σε ερωτήσεις ακόμα και για τα μενού που θα ετοίμαζε σε πολιτικούς αρχηγούς, αν και εφόσον του δινόταν η ευκαιρία. Η «εξομολόγησή» του είναι όπως και τα πιάτα του: απολαυστική.

Σταύρο, πώς αισθάνεσαι γι’ αυτό που ζεις; Πλέον έχεις το δικό σου περιοδικό στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», το «Cook Magazine», είσαι στο πρωινό του Star και παράλληλα σε βλέπουμε στο «DWTS».
Εχει ξεκινήσει ένα πολύ όμορφο ταξίδι και από εκεί και πέρα ούτε εγώ έχω καταλάβει πώς έχει πάει μέχρι εδώ η κατάσταση. Να σου πω την αλήθεια, αισθάνομαι κουρασμένος, αλλά μου αρέσει πάρα πολύ αυτό που ζω και αυτά που κάνω. Παρότι έχουν περάσει δύο χρόνια από το «MasterChef», είναι για μένα κάτι καινούργιο. Δεν σταματάω όμως, γιατί, αν ζήσεις μία φορά αυτό και το αφήσεις και χάσεις το μομέντουμ -γιατί ένα μομέντουμ είναι όλα-, νομίζω ότι έχεις χάσει την μπάλα. Δεν γυρνάει πίσω ο χρόνος. Αρα, αν το αφήσεις, έχεις χάσει και αυτό που έχεις ονειρευτεί. Ονειρεύομαι πολλά και δεν σταματάω να τα κυνηγάω.

Τελικά, το «MasterChef» σού έκανε καλό;
Νομίζω, σε όλους μας έκανε καλό. Και στα άλλα παιδιά, τα καινούργια, που μπήκαν. Πάντα καλό κάνει, αρκεί να ξέρεις να το διαχειριστείς και να ξέρεις τι θέλεις να πάρεις από αυτό. Εγώ ήξερα τι ήθελα: να δείξω τον χαρακτήρα μου, τι είμαι μαγειρικά και από εκεί και πέρα μέσα από αυτό να κάνω και μαγειρικά πράγματα και άλλα, όπως για παράδειγμα το «DWTS» όπου είμαι τώρα και το οποίο έχει φιλανθρωπικό σκοπό.

Το «DWTS» πώς προέκυψε;
Έλα ντε. Χτυπάει το τηλέφωνο τον Ιούλιο και μου λένε: «Θα έρθεις στο “Dancing”;». Το Star το αγαπάω, γιατί είναι ένα κανάλι που με ανέδειξε, οπότε το σκέφτηκα περίπου έναν μήνα και είπα: «Θα πάω, είναι για καλό σκοπό. Θα αδυνατίσω κιόλας». Ετσι μπήκα. Μου αρέσει πολύ, κουράζομαι πολύ, γιατί οι πρόβες είναι 6-7 ώρες την ημέρα και πονάνε τα γονατάκια μου. Και νομίζω ότι χορεύω και όλο αυτό που κάνουμε εκεί είναι πολύ όμορφο και περνάμε καλά.

Έχεις σκεφτεί να ανοίξεις το δικό σου μαγαζί;
Αν ένας μάγειρας δεν έχει σκεφτεί να ανοίξει το δικό του μαγαζί, νομίζω ότι κάτι δεν πάει καλά. Το έχω σκεφτεί φυσικά, αλλά με τις συνθήκες που υπάρχουν αυτήν τη στιγμή δεν γίνεται. Θέλω να τελειώσει όλο αυτό με τον κορονοϊό, να καταλαγιάσει, να δούμε τι έχει απομείνει στην αγορά -γιατί είναι πάρα πολύ δύσκολη περίοδος- και με το καλό το 2022 προς 2023 να κάνουμε κάτι δικό μας, γιατί στο τέλος της ημέρας ο κόσμος αυτός που σε αγαπάει θέλει να έρθει να φάει από εσένα.

Παρόλο που τα ριάλιτι μαγειρικής είχαν φτάσει στο peak, φέτος, ενώ υπάρχουν πολλά, δεν φαίνεται να τα έχει αγκαλιάσει ο κόσμος. Τι πιστεύεις ότι έχει συμβεί;
Μπήκε η μυθοπλασία στη ζωή μας μετά από καιρό και μπήκε και καλά. «Η γη της ελιάς» και ο «Σασμός», με τα οποία έχει ταυτιστεί ο κόσμος, ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο, ενώ τα ριάλιτι μαγειρικής άργησαν να αρχίσουν. Και στο «Top chef» και στο «Game of chefs» οι μάγειρες είναι πολύ αξιόλογοι. Επεσαν όμως απέναντι στη μυθοπλασία, που παρουσιάζει πολύ καλές δουλειές και είχε λείψει στον κόσμο.

Θέλω να πάω την κουβέντα σε πολιτικά πρόσωπα και στο τι θα τους μαγείρευες. Ξεκινάω με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Μια κοτόσουπα με αυγολέμονο, για να μην κάνουμε την τέταρτη δόση (γέλια). Πλάκα κάνω. Μια κοτόσουπα, για να μην κρυώσει.

Στον Αλέξη Τσίπρα τι θα έφτιαχνες;
Ενα χοιρινό λεμονάτο. Απλά πράγματα, είναι απλός άνθρωπος.

Στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου;
Είχα μάθει ότι έγινε γυναίκα Πρόεδρος όταν ήμουν μέσα στο «MasterChef» από τον Κουτσόπουλο. Θα της έφτιαχνα ένα ρυζότο με σπαράγγια και λεμόνι. Είναι ωραίο για γυναίκα. Είναι elegant, απαλό και ελαφρύ.

Για τον Δημήτρη Κουτσούμπα;
Κεφτεδάκια με τηγανητές πατάτες. Μου θυμίζει τον εαυτό μου σε περίπου 30-40 χρόνια (γέλια). Με την έννοια την ιδεολογική τού αρέσει το φαγητό.

Για τον Νίκο Ανδρουλάκη;
Είναι από το Ηράκλειο. Θα του έφτιαχνα μακαρούνες ωραίες, σκιουφιχτά δηλαδή, με μπόλικο κιμά μοσχαρίσιο και μυζήθρα τριμμένη από πάνω.

Για τον Γιώργο Παπανδρέου;
Θα παραγγείλουμε έναν γύρο χοιρινό για το παλιό, ένδοξο ΠΑΣΟΚ (γέλια). Ένα ωραίο πιτόγυρο, όπως τότε που παραγγέλναμε αβέρτα, τις καλές εποχές.

Έχεις ένα πολύ γεμάτο πρόγραμμα. Υπάρχει προσωπική ζωή;
Προσπαθώ να υπάρχει. Είμαι με μια κοπέλα και περνάμε καλά. Θεωρώ ότι ένας άνθρωπος, για να είναι ισορροπημένος, πρέπει να έχει και έναν σύντροφο δίπλα του, και εγώ είμαι άνθρωπος που μου αρέσουν η συντροφικότητα και η σταθερότητα σε κάποια πράγματα. Αν και είμαι του ρίσκου γενικά, θεωρώ ότι ένας άνδρας με μια γυναίκα δίπλα του είναι πιο ολοκληρωμένος.

Άρα, είσαι σε σχέση
Ναι, τα τελευταία δύο χρόνια και πάμε καλά.

Συγκατοικείτε;
Αραιά και πού, γιατί μένει Γερμανία.

Α, τέτοια σχέση… (γέλια)
Οχι, έρχεται πολύ συχνά. Εχει κάνει πάρα πολλά πράγματα για εμένα και είμαστε στη φάση του μεταβατικού σταδίου, να δούμε τι θα γίνει.

Θα έρθει ή θα πας;
Εγώ, από τη στιγμή που κυνηγάω το όνειρό μου, δεν μπορώ να το αφήσω, δεν το έχω εξαντλήσει, για να πω ότι είμαι καλυμμένος.

Πώς τη λένε και πώς γνωριστήκατε;
Τη λένε Εύη. Είχαμε γνωριστεί από το παιχνίδι στην ουσία. Ηταν κάτι στον αέρα τότε. Στη συνέχεια μιλήσαμε, είδαμε ότι έχουμε κοινά στοιχεία, είδαμε ότι ταιριάξαμε - και οι δύο είμαστε οραματιστές και θέλουμε να κάνουμε πράγματα. Είμαστε δυναμικοί και οι δύο. Αυτό σημαίνει ότι είμαστε δυνατές προσωπικότητες.

Έχεις κάνει κάτι extreme;
Το πιο extreme που έχω κάνει για τα δικά μου «πιστεύω» ήταν ότι τα παράτησα όλα μια Παρασκευή και πήγα στην κοπέλα μου στη Γερμανία για μία νύχτα. Ήταν μια περίοδος δύσκολη και είχα ανάγκη να τη δω. Προσγειώθηκα, πήγα έξω από το σπίτι της με λουλουδάκια κ.λπ. και γύρισα την επόμενη μέρα και δούλευα συνεχώς. Αυτές οι ώρες που περάσαμε μαζί ήταν όνειρο.

Εμβολιάστηκες;
Ναι, εμβολιάστηκα. Γενικά είμαι άνθρωπος της ελεύθερης βούλησης. Δεν μου αρέσει να μου λένε «πρέπει». Καλό είναι να εμβολιαστούμε, για να είμαστε πιο ασφαλείς, αλλά στο τέλος της ημέρας ο καθένας επιλέγει για τον εαυτό του, γιατί είναι προσωπική επιλογή.

Νόσησε κάποιο δικό σου πρόσωπο;
Έχει νοσήσει η μισή μου παρέα πολύ καιρό πριν και το πέρασαν ήπια. Πρόσεχαν, αλλά έτυχε να κολλήσουν. Όμως, όλα καλά, δόξα τω Θεώ