Καλεσμένος στο «Στούντιο 4» της ΕΡΤ1, ο Ιβάν Σβιτάιλο και μεταξύ άλλων για την πιο δύσκολη περίοδο στη ζωή του.


«Ζούσα σε μια φοιτητική εστία από τα 10 μου» 

Για την απόφαση της μαμάς του να αφήσει την Κριμαία και να εγκατασταθεί στην Ελλάδα, ο Ιβάν Σβιτάιλο είπε: «Τα γεγονότα στην οικογένειά μου συνδυάστηκαν με τη διάσπαση της Σοβιετικής Ένωσης. Γεννήθηκα στην Κριμαία. Οι γονείς μου χώρισαν όταν ήμουν γύρω στα 5, η μαμά μου είναι Ελληνίδα και εκπαιδευτικός. Σαν ιστορικός είχε λατρεία με τον ελληνικό πολιτισμό και την Ελλάδα και έτσι βρήκε τρόπο να έρθει να κάνει ένα διδακτορικό εδώ. Με έφερε μαζί της... Μεγάλωσα στις φοιτητικές εστίες, ήμουν φοιτητής από τα 10 μου. Ο μπαμπάς μου έμεινε στην Κριμαία, έκανε άλλη οικογένεια. Μπήκα σε μια διαδικασία να προσαρμοστώ στην Ελλάδα μόνος μου, χωρίς συγγενείς, σίγουρα ένιωθα περίεργα. Αλλά δεν μπορούσα να δικαιολογήσω σαν παιδί γιατί οι γονείς μου χώρισαν».


«Ο μπαμπάς μου ήταν βαριά αλκοολικός. όταν τον είδα να “φεύγει” μπήκα και εγώ μέσα στην αυτοκαταστροφή. 


Σχετικά με την τελευταία φορά που είδε τον πατέρα του, ο γνωστός performer αποκάλυψε: «Ο μπαμπάς μου πέθανε πριν δύο χρόνια. Ήταν βαριά αλκοολικός και θα έλεγα πως τα τελευταία χρόνια είχε χάσει τη συνείδησή του ώστε να μπεις σε μια διαδικασία συζήτησης γιατί δεν είχαμε επικοινωνία. Μου είπε ότι κάνανε πολλά λάθη, όταν ήταν πια σε μια φάση που έφευγε. Με αυτό τον συγχωρώ κι εγώ», είπε και συνέχισε:


«Υπήρχε μια τετραετία που είχαμε να βρεθούμε. Ταξίδεψα στην Κριμαία για ένα ντοκιμαντέρ για τους Έλληνες της Κριμαίας και επί της ευκαιρίας τον είδα. Ήταν σε μια κατάσταση που έφευγε και σωματικά και πνευματικά. Με τάραξε πολύ αυτό. Σκέφτηκα τα πάντα, τις επιλογές του. Για παράδειγμα ο πατέρας μου δεν με είδε ποτέ επί σκηνής να χορεύω. Μπήκα και εγώ μέσα στην αυτοκαταστροφή για ένα μεγάλο διάστημα. Μάλλον δημιουργήθηκε η ανάγκη να σωματοποιήσω όλο αυτό, να το βιώσω. Να καταλάβω γιατί και πώς κάτι τέτοιο να διαλύει τις σχέσεις ανθρώπων..." πρόσθεσε, ενώ δεν δίστασε να παραδεχθεί: "Τότε δεν είχα παντρευτεί ακόμα. Έπινα πάρα πολύ, μετά από αυτό το ταξίδι μου στην Κριμαία. Όταν κατάλαβα ότι θα μας αφήσει σε λίγο καιρό, ήταν η πιο δύσκολη περίοδός μου. [...] Έσκασε όλο αυτό. Απομονώθηκα, δεν ένιωθα λειτουργικός, δεν είχα διάθεση να δουλέψω καλλιτεχνικά. Σταμάτησα τα πάντα! Η σύντροφός μου με στήριξε σε όλο αυτό. Ήταν φανερό, είχα πάρει 30 κιλά. Ήμουν σε μια κατάσταση που δεν δικαιολογείται τίποτα. Τη βοήθεια μού την προσέφερε η γυναίκα μου. Ήταν τόσο ξηγημένη... Σίγουρα ένιωθα ότι περνάω κάτι πάρα πολύ έντονο. Ήταν όλα μάταια! Κανένα ενδιαφέρον, κανένα στόχος, μια μόνιμη κούραση. Μόνο με αλκοόλ μουδιάζεις».

«Όταν φτάνεις στον πάτο, μόνο να σηκωθείς μπορείς. Έφτασα 140 κιλά»


«Τον κατάλαβα τον πάτο, ήταν η κατάστασή μου τέτοια. Σε σχέση με έναν άνθρωπο που είναι επί σκηνής και κάνει πιρουέτες και έχει φτάσει 140 κιλά... Τώρα είμαι 100 κιλά. Μην ξεχνάς είναι και η δουλειά μας τέτοια, που ανά έξι μήνες βρισκόμαστε σε καινούργιο σύνολο και κάνουμε φιλίες που δεν μένουν. Υπάρχουν άνθρωποι που βρέθηκαν μακριά σε μια δύσκολη στιγμή. Έπρεπε κι εγώ να βγάλω συμπεράσματα. Σε δύσκολες στιγμές δεν θα σε στηρίξουν όλοι, ούτε μπορεί ο καθένας να σε στηρίξει. Όταν έχεις τα σκοτάδια σου, δεν θα σε στηρίξουν όλοι» πρόσθεσε.