Όπως αποκάλυψε η Μαρία Κοζάκου, η EBU εντόπισε παράτυπα μοτίβα ψηφοφορίας στα αποτελέσματα έξι κριτικών επιτροπών και προχώρησε στις ανάλογες κινήσεις για να εξασφαλίσει ένα ασφαλές αποτέλεσμα.
Οι χώρες των οποίων οι βαθμολογίες ακυρώθηκαν είναι το Αζερμπαϊτζάν, η Γεωργία, το Μαυροβούνιο, η Πολωνία, η Ρουμανία και το Σαν Μαρίνο.

Μιλώντας στην εκπομπή Στούντιο 4 της ΕΡΤ η Μαρία Κοζάκου αποκάλυψε τι πραγματικά συνέβη το βράδυ του μεγάλου τελικού της Eurovision.
«Σε έξι επιτροπές του δεύτερου ημιτελικού, η EBU παρατήρησε πως παρουσιάστηκε ένα pattern (μοτίβο) στον τρόπο που ψήφισαν κάποιες χώρες. Δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς ήταν αυτό. Εικάζω ότι υπήρχε ανταλλαγή ψήφων. Φαίνεται πως ήταν κάτι περισσότερο από προφανές αλλά δεν είμαστε στα άδυτα της EBU» είπε αρχικά.
«Από τη στιγμή που το είδαν αυτό, ακύρωσαν τη ψηφοφορία τους στο δεύτερο ημιτελικό και τον τελικό. Εφόσον έκριναν πως υπάρχει δυσπιστία προς αυτές τις επιτροπές, δεν ψήφισαν ούτε στον τελικό» συμπλήρωσε.

Για τον τρόπο με τον οποίο αντικαταστάθηκε η ψηφοφορία είπε η Μαρία Κοζάκου: «Δεν ήταν αυθαίρετη η βαθμολογία που έδωσε η EBU. Υπάρχει ένας αλγόριθμος, που μπορούν να υπολογίσουν το τι θα ψήφιζε αυτή η χώρα με βάση το παρελθόν και το τι έχουν ψηφίσει όμορες χώρες ή χώρες που ψηφίζουν σαν αυτή. Φαντάζομαι μέσα από τον αλγόριθμο, βλέπουν τα trend» είπε.
«Είπαν σε αυτές τις χώρες ότι θα δώσουν βαθμολογία με βάση με τον αλγόριθμο, αλλά κάποιες από αυτές αρνήθηκαν να δώσουν αυτές τις βαθμολογίες. Βγήκαν μόνο οι τρεις κι οι άλλοι τρεις δεν βγήκαν. Αυτό που σας περιγράψαμε ως τεχνικό πρόβλημα, ήταν τελικά η άρνησή τους να δώσουν τη βαθμολογία» κατέληξε η Μαρία Κοζάκου.