Την αγαπημένη της Αλίκη ξεκίνησε να συναντήσει η Νότα Κονοπίση, η οποία και έφυγε από τη ζωή, χθες το μεσημέρι, στα 89 της. Τη δυσάρεστη είδηση για το θάνατο της αμπιγέζ της αείμνηστης ηθοποιού έκανε γνωστή ο Μάκης Δελαπόρτας.

Μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook έγραψε: «Έφυγε και η Νότα, η πιστή αμπιγιέζ της Αλίκης Βουγιουκλάκη… ο πιο δικός της άνθρωπος… πόσες αναμνήσεις; Πόσες αξέχαστες στιγμές έχω να θυμάμαι! Κυρία! Πάντα διακριτική, πιστή και εχέμυθη! Πόσα μυστικά πήρε μαζί της… καλό ταξίδι Νότα μου».

Στην τελευταία συνέντευξη που έκανε η Αλίκη το 1996, λίγο πριν φύγει από τη ζωή και ενώ ήταν ήδη άρρωστη, φωτογραφήθηκε με την καλή της φίλη, συνεργάτιδα και αμπιγέζ επί σειρά δεκαετιών, Νότα Κονοπίση, στο σπίτι της.

«Όταν κλείνει η αυλαία και φεύγω από το θέατρο, γυρίζω σπίτι μόνη, αισθάνομαι τόση μοναξιά μετά απ’ όλη αυτή τη φασαρία, απ’ όλα αυτά τα χειροκροτήματα. Ευτυχώς, υπάρχει η αμπιγέζ μου, η Νότα, την πήρα μαζί μου, κι έτσι έχω έναν άνθρωπο να μου πει μια καληνύχτα. Οι δικοί μου οι άνθρωποι είναι οι απλοί, ταπεινοί άνθρωποι, η Νότα, η μαγείρισσά μου, ο σοφέρ μου, ο πορτιέρης του θεάτρου. Με τους άλλους, τους ξένους, αισθάνομαι λίγο μαζεμένη» είχε πει η αείμνηστη ηθοποιός για εκείνη.

Η Νότα Κονοπίση ήταν ένα κορίτσι που στα μέσα της δεκαετίας του ‘60 βρήκε μια δουλειά στη Φίνος Φιλμ ως κομμώτρια. Η Νότα Κονοπίση ήξερε να κάνει ωραίους κότσους και αυτό άρεσε στον Φίνο. Είχε χτενίσει όλες σχεδόν τις πρωταγωνίστριες της Φίνος Φιλμ. Αλλά η Νότα Κονοπίση δέθηκε ιδιαίτερα με την Αλίκη Βουγιουκλάκη. Το χαρακτηριστικό ένστικτο που είχε η Αλίκη την έπεισε πως αυτή ήταν ο άνθρωπός της και έμεινε δίπλα της πιστή όσο κανείς άλλος στη ζωή της. Μέσα στο σπίτι της στη Στησιχόρου αλλά και στον Θεολόγο κουμάντο πραγματικό έκανε η Νότα, για να μπορεί η Αλίκη να αισθάνεται άνετα.

Έμεινε ως «η Νότα της Αλίκης». Κι όπως γράφει ο Ιάσονας Τριανταφυλλίδης: «Ήταν σχεδόν ίδια ηλικία, δεν είχε συμπληρώσει τα ένσημά της και συνέχισε να δουλεύει δίπλα στον Γιώργο και τη Νινέτα Λεμπέση που της φέρθηκαν σαν να ήταν μέλος της οικογενείας τους, αλλά και δίπλα στον Σταμάτη Φασουλή, ώσπου να πάρει σύνταξη. Η Αλίκη της έλεγε πάντα “τι να την κάνεις τη σύνταξη, εγώ είμαι η σύνταξή σου”. Αλλά κανείς δεν περίμενε ότι η Αλίκη θα “έφευγε” πρώτη. Θα μπορούσε να βγάλει πολλά εκατομμύρια, δίνοντας συνέντευξη ή γράφοντας ένα βιβλίο για την Αλίκη, όμως εκεί απέδειξε η Νότα πόσο μεγάλη κυρία ήταν και πόση αξιοπρέπεια περίσσευε μέσα της και ποτέ δεν δέχτηκε τις προτάσεις με τα πολλά χρήματα και τη διασημότητα και δεν ξεπούλησε ποτέ την Αλίκη της. Εκεί αποδείχτηκε ότι όντως η Αλίκη είχε διαλέξει σωστά. Για όλους εμάς που μιλούσαμε με τη Νότα -και όχι για αυτούς που το δηλώνουν χωρίς να ισχύει- η Νότα ήταν και είναι ένα σπάνιο πλάσμα, ειδικά σε εποχές σαν και αυτή όπου όλα διαθέτουν μια τιμή πώλησης».

Δημοσιεύτηκε στην ΟΝ ΤΙΜΕ στις 5 Ιουλίου 2022