Ο Μιχάλης Αεράκης είναι ο «παπα-Μιχάλης» του «Σασµού», στην επιτυχηµένη σειρά του Alpha, ένας άνθρωπος που επιφέρει τις ισορροπίες ανάµεσα στους κατοίκους του χωριού, παίζοντας συχνά τον ρόλο του πυροσβέστη.

Πρόκειται για έναν εξαιρετικό ηθοποιό, που θα τον θυµάστε και από το «Νησί» στο Mega. O Μιχάλης Αεράκης γεννήθηκε στα Ανώγια του Ρεθύµνου της Κρήτης, ζει µόνιµα στα Χανιά, ενώ για 17 χρόνια υπήρξε καλλιτεχνικός διευθυντής του Δηµοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Κρήτης.

aerakis

Ο ρόλος του στον «Σασµό» είναι πολύ αγαπητός στον κόσµο. «Οι παπάδες ξέρουν όλα όσα συµβαίνουν στο χωριό τους, λειτουργούν ως πυροσβέστες. Ακροβατούν σε πάρα πολλά πράγµατα. Οταν ήµουν µικρός, µε πήρε ο πατέρας µου από ένα ορεινό χωριό και µε πήγε στο Ηράκλειο σε ένα τσίρκο. Εκεί είδα ένα τεντωµένο σκοινί και έναν άνθρωπο πάνω στο σκοινί που προσπαθούσε να ισορροπήσει, διότι, αν έπεφτε, θα σκοτωνόταν. Πού να φανταστώ έπειτα από τόσα χρόνια ότι θα γινόµουν παπάς;», εξηγεί στο «Secret».

O Μιχάλης Αεράκης γνωρίζει καλά ποια στοιχεία χρειάζεται ο ρόλος του. «Ο ρόλος του παπά είναι να µπει στο καφενείο, να παίξει την πρέφα του, να παίξει το τάβλι του, να πιει την τσικουδιά του, να πάει στο χωράφι του. Είναι ένας άνθρωπος ο οποίος βεβαίως είναι εκπρόσωπος του Θεού και είναι αγαπητός και τον σέβονται όλοι. Αυτόν τον παπά προσπάθησα να αντιγράψω, που δεν είναι άλλος από τον παππού µου, τον παπα-Μιχάλη στα Ανώγεια της Κρήτης». Και εξηγεί γιατί τον αγαπούν τόσο τον «παπα-Μιχάλη»: «Αγαπάει ο κόσµος αυτόν τον ρόλο, τον παπα-Μιχάλη, διότι θέλει πάντοτε έναν άνθρωπο που να του µιλάει γαλήνια, να µην υψώνει τον τόνο της φωνής, να έχει τη συγχώρεση µέσα στην ψυχή του, στην καρδιά του. Αυτό µε χαρακτηρίζει 100% και ως άνθρωπο. Ετσι είµαι και ως άνθρωπος», παραδέχεται.

Οταν τον βλέπουν να κυκλοφορεί χωρίς τα ράσα, νιώθουν περίεργα

Οταν τον βλέπουν,να κυκλοφορεί χωρίς τα ράσα, νιώθουν περίεργα και εξηγεί το γιατί: «Τους κάνει εντύπωση που µε βλέπουν µε τα πολιτικά, µου λένε “πού είναι τα ράσα;”. Εχω συναντήσει πάρα πολλά περιστατικά, σε σηµείο να µου έχει γίνει πρόταση να µε χειροτονήσουν παπά. Με έχουν καλέσει κάποιες κυρίες να παντρέψω τις κόρες τους ή κάποιοι άλλοι να βαφτίσω τα εγγόνια τους. Μέσα από το Instagram µού έχουν γίνει πάρα πολλές προτάσεις, µέχρι εξοµολογήσεις ή να ιερουργήσω σε εκκλησία, πολλάπολλά». Ο ίδιος πιστεύει στους παπάδες και στο λειτούργηµά

Με έχουν καλέσει, κάποιες κυρίες να παντρέψω τις κόρες τους ή να βαφτίσω τα εγγόνια τους

τους και στέλνει το δικό του µήνυµα σε όσους τους βάζουν σε ένα «τσουβάλι»: «Στο πρόσωπο το δικό µου βλέπω την έλλειψη εµπιστοσύνης κάποιου κόσµου στο “ράσο”. Εχουµε άξιους παπάδες σε ολόκληρη την Ελλάδα και ιεράρχες, φωτισµένους ανθρώπους, αλλά µια που µιλώ για την Κρήτη, γιατί εκεί ζω, οι παπάδες στα χωριά είναι ένα µε το κοινωνικό σώµα. Συµπεριφέρονται απλά, είναι οι άνθρωποι που η αποστολή τους αρχίζει µετά το “∆ι’ ευχών” που λένε την Κυριακή».

Έρχονται πολύ µεγάλες ανατροπές στον «Σασμό»

Οσον αφορά τις εξελίξεις στη σειρά, ο Μιχάλης Αεράκης αποκαλύπτει πως «το σηµαντικό είναι ότι µπαίνουν καινούργια πρόσωπα, που θα δώσουν πραγµατικά πολύ µεγάλες ανατροπές. Ενας εξ αυτών είναι ο Παύλος Βρουλάκης, τον οποίο υποδύεται ο Στέλιος Μάινας. Ενας εξαιρετικός συνάδελφος, που υποδύεται τον Παύλο Βρουλάκη, ο οποίος έχει εξαφανιστεί 20 χρόνια. Ο παπάς τα ξέρει όλα, διότι έχουν την ίδια ηλικία και ήταν συµµαθητές. Μαζί έχουν στήσει µια ολόκληρη σκηνοθεσία για να φύγει, για να σταµατήσει η βεντέτα, αλλά ο Παύλος επανέρχεται. Γιατί επανέρχεται; Θα το δούµε τον Σεπτέµβριο», καταλήγει ο ηθοποιός.

*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο ‘’Secret’’ της εφημερίδας «Παραπολιτικά» στις 12/8.