Το γαϊδουράκι της Ζίτσας υποβλήθηκε σε ευθανασία, αφού οι γιατροί έκριναν ότι δεν υπήρχε άλλη επιλογή, τόσο βαθιά και επώδυνα που ήταν τα τραύματά του.

Από τη στιγμή που κυκλοφόρησε η είδηση, το διαδίκτυο έχει γεμίσει με σπαρακτικούς επικήδειους. Ένας από τους πιο ανατριχιαστικούς και συγκινητικούς είναι αυτός που μοιράστηκε η Σμαράγδα Καρύδη στο λογαριασμό της στο Instagram, συγκεντρώνοντας δεκάδες χιλιάδες likes:

H Σμαράγδα Καρύδη έγραψε:

«Εσύ που κουβάλησες στη ράχη σου όλα τα βάρη του κόσμου θα ξεκουραστείς τώρα. Θα πας εκεί που το γρασίδι θα είναι παχύ και απαλό, κανένα σκοινί δε θα σε δένει, ο ήλιος δεν θα καίει και οι μύγες δε θα κολλάνε στα τρυφερά σου τα αυτιά.

Θα τρως φρέσκα καρότα και μαρούλια και χορτάρια και ελεύθερος θα τριγυρνάς στα χωράφια μαζί με την αγέλη σου. Θα ζευγαρώνεις κάτω απ’ τα πλατάνια και μετά θα πίνεις κρύο νερό απ’ τα ποτάμια.

Δε θα πονάς πια. Ούτε θα κουράζεσαι. Θα είσαι ελαφρύς και χορτάτος. Και δροσερός. Θα μας βλέπεις καμιά φορά από κει.

Θα μας κοιτάς, μ’ αυτά τα μαλακά τα μαύρα σου τα μάτια, που θα πολεμάμε και θα σκοτωνόμαστε, θα γεννάμε, θα τραγουδάμε, θα χτίζουμε, θα γκρεμίζουμε, θα κάνουμε αγοραπωλησίες, εφευρέσεις και σχέδια για το μέλλον, θα φωτογραφιζόμαστε, θα φοβόμαστε όλα όσα έρχονται και θα περιμένουμε.

Θα μας κοιτάς, μ’ αυτά τα μαλακά τα μαύρα σου τα μάτια, που θα πολεμάμε και θα σκοτωνόμαστε, θα γεννάμε, θα τραγουδάμε, θα χτίζουμε, θα γκρεμίζουμε, θα κάνουμε αγοραπωλησίες, εφευρέσεις και σχέδια για το μέλλον.

Στο χώμα που έχεις ξαπλώσει θα φυτρώσει μια ροδιά. Από τα σπλάχνα σου θα μεγαλώνει και θα κάνει τα πιο ζουμερά και γλυκά ρόδια. Οι χωριάτες που θα περνάνε από κει θα την ποτίζουν, θα κόβουν τα ρόδια, θα ταΐζουν τα παιδιά τους και θα τους λένε την ιστορία σου:

Το γαϊδουράκι που έγινε κόκκινο ρόδι”. Και κάθε πρωτοχρονιά, θα τους χαζεύεις που θα τα σπάνε στις εξώπορτες, για να είναι γούρικο και ευτυχές το νέο έτος».

Δείτε την ανάρτηση της Σμαράγδας Καρύδη στο Instagram: