Είναι οριστικό: η Σακίρα Σακίρα θα βρεθεί ενώπιον Ισπανού δικαστή, καθώς φέρεται να εξαπάτησε την Εφορία της Ισπανίας και να χρωστά 14,5 εκατομμύρια ευρώ.

Τα μαντάτα ήταν γνωστά πολύ πριν χωρίσει από τον Ζεράρ Πικέ, ο οποίος βρήκε αγκάλη άλλη και άφησε τη 45χρονη Κολομβιανή μόνη της. Η Σακίρα έχει, όπως λέγεται, πληρώσει ήδη 3 εκατομμύρια ευρώ στην Εφορία της Ισπανίας, της οποίας είναι φορολογικός κάτοικος από το 2015 και έπειτα.

Από το 2012 έως το 2014, που είναι το κρίσιμο και «αμαρτωλό» διάστημα, η Σακίρα κατηγορείται για έξι περιπτώσεις εξαπάτησης του ισπανικού κράτους, με τους εισαγγελείς να απαιτούν πρόστιμο 22,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Η ίδια ισχυρίζεται πως τότε ήταν φορολογικός κάτοικος στις Μπαχάμες, αλλά ο νόμος στη χώρα της Ιβηρικής αναφέρει ότι αν κάποιος έχει διαμείνει στην Ισπανία πάνω από 183 μέρες, θεωρούνται κάτοικοι Ισπανίας φορολογικά.

Η Κολομβιανή φέρεται να βρέθηκε στην Ισπανία 242 μέρες το 2012, 212 το 2013 και 243 το 2014, ως εκ τούτου δεν χωρεί αμφιβολία πως δεν υπήρξε άψογη στις φορολογικές υποχρεώσεις της. Γι’ αυτό, κιόλας, «απειλείται» με ποινή φυλάκισης οκτώ ετών.

Μάλιστα, η κατηγορία επεκτείνεται στο γεγονός ότι δεν επρόκειτο για αμέλεια, αλλά πως με μαεστρία φαινόταν ότι ζούσε εκτός Ισπανίας από το 2012 έως το 2014, ενώ απέφευγε τους φόρους μέσω μιας υπεράκτιας εταιρείας.

Πάντως, από την πλευρά της, η Σακίρα εγκαλεί την ισπανική Εφορία για εμμονή προς το πρόσωπό της.

Εκπρόσωπος της 45χρονος Κολομβιανής ποπ σταρ δήλωσε: «Η Σακίρα πάντα συνεργαζόταν και τηρούσε το νόμο, επιδεικνύοντας άψογη συμπεριφορά ως άτομο και ως φορολογούμενος και ακολουθώντας πιστά τη συμβουλή της PriceWaterhouse Coopers, μιας αναγνωρισμένης και παγκοσμίως αναγνωρισμένης φορολογικής εταιρείας. Δυστυχώς, η ισπανική εφορία, η οποία χάνει μία στις δύο αγωγές με τους φορολογούμενους της, συνεχίζει να παραβιάζει τα δικαιώματά της και να κυνηγά μια ακόμη αβάσιμη υπόθεση. Η Σακίρα είναι σίγουρη ότι η αθωότητά της θα αποδειχθεί μέχρι το τέλος της δικαστικής διαδικασίας».