Θριαμβευτικά επέστρεψε η σειρά «The Crown» (Το Στέμμα) στο Netflix για την 5η σεζόν. Η συνέχεια στην ιστορία της Βασίλισσας Ελισάβετ Β' έχει καθηλώσει τους συνδρομητές της δημοφιλούς πλατφόρμας και σπάει κάθε ρεκόρ.

Η προτελευταία σεζόν της σειράς του Peter Morgan με το «καλημέρα» (9 Νοεμβρίου) κατέκτησε την 1η θέση στο Top 10 των trending σειρών. Συνέβη σε δεκάδες χώρες παγκοσμίως και φυσικά στη χώρα μας, όπου το ελληνικό κοινό αγκάλιασε το πολυβραβευμένο δράμα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η παραγωγή της 5ης σεζόν πραγματοποιήθηκε στα Elstree Studios, στα βόρεια του Λονδίνου, όπου γυρίστηκε το μεγαλύτερο μέρος της σειράς.

Γυρίσματα για την 5η σεζόν πραγματοποιήθηκαν επίσης σε Lossiemouth and Macduff (Σκωτία), Ardverikie House (Σκωτία), Σαν Τέλμο (Μαγιόρκα), Burghley House (Αγγλία), London Coliseum (Αγγλία) και Oundle (Αγγλία).

View this post on Instagram

A post shared by Burghley (@burghleyhouse)


Ανάκτορα

Μπορεί ένα μεγάλο μέρος του «The Crown» να εκτυλίσσεται στα ανάκτορα του Buckingham και του Kensington, όμως γυρίσματα δεν έγιναν στους χώρους των παλατιών.

Ωστόσο, η Μεγάλη Βρετανία διαθέτει αρκετά εντυπωσιακά κτίρια, με βασιλική μεγαλοπρέπεια, πολλά εκ των οποίων είναι ανοιχτά για το κοινό, οπότε η παραγωγή είχε αρκετές επιλογές.

Στο αρχοντικό Hedsor House, το οποίο μάλιστα μπορεί κάποιος αν θέλει να νοικιάσει, γυρίστηκαν οι σκηνές από την Downing Street, ενώ χρησιμοποιήθηκε και ως Balmoral Castle. Πρόκειται για ένα μεγάλο κτήμα στο Royal Deeside, Aberdeenshire της Σκωτίας, που ανήκει στη βασίλισσα Ελισάβετ Β' και απέχει μόλις 15 μίλια από το Λονδίνο.

Βικτωριανό σπίτι

Το Somerleyton Hall, ένα βικτωριανό σπίτι στην Ανατολική Αγγλία με Jacobean αισθητική, που έχει σχεδιαστεί από τον αρχιτέκτονα John Thomas, τον αγαπημένο γλύπτη του πρίγκιπα Albert, χρησιμοποιείται όταν η βασιλική οικογένεια επισκέπτεται το Sandringham, το σπίτι δηλαδή που οι Royals επιλέγουν για να περάσουν τα Χριστούγεννα.

Για την αναπαράσταση του Kensington Palace, της οικίας δηλαδή του Καρόλου της Λαίδης Νταϊάνα, χρησιμοποιήθηκε το Harefield Grove στο Hillingdon, στα δυτικά του Λονδίνου, ένα σπίτι του 19ου αιώνα που έχει φιλοξενήσει και στο παρελθόν γυρίσματα, αλλά και το Brocket Hall, ένα αρχοντικό σπίτι του 18ου αιώνα κοντά στο Welwyn Garden City, που το έχουμε δει και στο «Περηφάνια και Προκατάληψη».

Κάστρο

Οι σκηνές από το κάστρο του Windsor έχουν γίνει στο κάστρο Belvoir, το οποίο χτίστηκε τον 11ο αιώνα και έχει χρησιμοποιηθεί επίσης σε αρκετές ταινίες. Το Clarence House, το σπίτι όπου μεγάλωσε η νεαρή βασίλισσα, γυρίστηκε στο High Canons House στο Borehamwood, Hertfordshire, ενώ για τους εσωτερικούς χώρους του Buckingham χρησιμοποιήθηκαν πολλά αρχοντικά σπίτια, όπως το Wilton House, το Lancaster House, το οποίο κάποιες μέρες είναι ανοιχτό για το κοινό, αλλά και τα Elstree Studio, ενώ για τα εξωτερικά γυρίσματα συνήθως χρησιμοποιούν το Old Royal Naval College στο Greenwich.

Για το Balmoral, δηλαδή τη βασιλική καλοκαιρινή κατοικία στο Aberdeenshir, χρησιμοποιήθηκε κυρίως το Ardverikie House κοντά στο Ινβερνές, ένα πολύ μεγάλο καταφύγιο κυνηγιού του 19ου αιώνα, το οποίο θα παίξει και στην νέα ταινία του Τζέιμς Μπoντ «No Time To Die». Στην 3η σεζόν, όταν η Πριγκίπισσα Μαργαρίτα επισκέπτεται την Αμερική και τον Λευκό Οίκο, τα γυρίσματα έγιναν στο Hylands House στο Hylands Park.

View this post on Instagram

A post shared by Brocket Hall (@brockethall)