Πώς συνδέεται ο δισεκατοµµυριούχος Dr Thomas Widmann µε τον Νίκο Αλιάγα και τον ζωγράφο Αλκη Πιερράκο;

Τις απαντήσεις φέρνει στο φως µια άγνωστη ιστορία, που αποκαλύπτει τo «Secret» και η οποία ξεκινάει από το Παρίσι. Το καλοκαίρι που πέρασε, ο γαλλικός Οίκος FauveParis γιόρτασε τη µεγάλη επιτυχία της δηµοπρασίας «Alkis Pierrakos, le dernier expressionniste» (Αλκης Πιερράκος: Ο τελευταίος εξπρεσιονιστής).

Όλα τα έργα προήλθαν από την ιδιωτική συλλογή του επιχειρηµατία και µεγαλογιατρού Thomas Widmann και, όπως λέγεται στη γλώσσα της αγοράς Τέχνης, όταν πωλείται το 100% των έργων, είναι µια white glove δηµοπρασία, µε το σύνολο να αγγίζει τα 37.185 ευρώ. Ανάµεσα σε εκείνους που βρέθηκαν στα σαλόνια του οίκου ήταν ο αγαπητός Ελληνογάλλος παρουσιαστής Νίκος Αλιάγας, ένας από τους φανατικούς της ζωγραφικής του Αλκη Πιερράκου.

Στενός φίλος

Ο Dr Thomas F. Widmann ήταν στενός φίλος του Αλκη Πιερράκου, για την ακρίβεια είχαν σχέση πατέρα - γιου. «Η φιλία τους ξεκίνησε όταν ο Widmann έφτασε στη Γαλλία, για να σπουδάσει Ιατρική στην ηλικία των 22-23 ετών», περιγράφει σε επικοινωνία µε την εφηµερίδα ο Dimitris Joannides, έµπορος έργων Τέχνης και µέτοχος στον Οίκο FauveParis, o οποίος ήταν και ο υπεύθυνος για τη συγκεκριµένη δηµοπρασία. Ο Widmann ήταν εξαιρετικός επιστήµονας και καρδιολόγος.

Συνομιλίες

Για πάρα πολλά χρόνια ξέκλεβε λίγες στιγµές από τα ιατρικά και επιχειρηµατικά του καθήκοντα, για να περάσει τα απογεύµατα και τα βράδια του συνοµιλώντας µε τον Αλκη Πιερράκο για την Τέχνη. «Ηταν µια πραγµατική ανάσα και πνευµατική ανάταση για εκείνον», προσθέτει ο Dimitris Joannides. Το γεγονός ότι ο Αλκης Πιερράκος σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών της Βασιλείας το 1949 έφερε ακόµα πιο κοντά τους δύο άνδρες. Αλλωστε, όπως επισηµαίνει σήµερα ο D. Joannides, o Πιερράκος ήταν ένας από τους σπάνιους Ελληνες καλλιτέχνες που απέκτησαν γερµανική κουλτούρα προτού εγκατασταθεί στο Παρίσι, το 1954.



Για 30 δις. δολάρια

H επιχειρηµατική δραστηριότητα του Widmann µεγάλωνε ραγδαία, σε τέτοιο βαθµό που κατάφερε να δηµιουργήσει την Actelion, έναν από τους ισχυρότερους φαρµακευτικούς κολοσσούς στην Ελβετία, που το 2018 εξαγοράστηκε από την Johnson & Johnson για 30 δισ. δολάρια (!).

Άνθρωπος της Τέχνης

Ο Widmann αγόραζε φανατικά τα έργα του Αλκη Πιερράκου, ωστόσο στη συλλογή του δεν υπάρχει έργο κανενός άλλου Ελληνα ζωγράφου. Από την άλλη, ο Νίκος Αλιάγας θα έλεγε κανείς πως συλλέγει ερασιτεχνικά. Με άλλα λόγια, δεν είναι θαµώνας στις γκαλερί ή στα salerooms των διεθνών οίκων, αλλά είναι άνθρωπος της Τέχνης. Και έτσι συνδέεται µε την ιστορία του Widmann και του Πιερράκου.

Όταν ο Ν. Αλιάγας ήταν νέος, γύρω στα 25, σπούδαζε δηµοσιογραφία και ήταν πολύ καλός φίλος µε τον Πιερράκο. Μάλιστα, ο τελευταίος ήταν ο µέντοράς του στην τέχνη της ζωγραφικής. «Θυµάµαι να διαβάζω στο ατελιέ του Πιερράκου ποιήµατα που είχε ο ίδιος γράψει όταν ήταν νέος. Είναι ένας πολύ καλλιεργηµένος και µορφωµένος άνθρωπος και πάντα ανοιχτός στην Τέχνη», λέει για τον Ν. Αλιάγα ο D. Joannides.



Αδυναμία

Αν και δεν θέλησε να σχολιάσει ποια έργα απέκτησε από την τελευταία δηµοπρασία της Συλλογής Widmann, o D. Joannides επιβεβαίωσε πως ο Ν. Αλιάγας έχει αρκετά έργα του Αλκη Πιερράκου και ότι έχει µια ιδιαίτερη αδυναµία στα ασπρόµαυρα σχέδια. Ισως αυτό να προέρχεται από την αγάπη του για την ασπρόµαυρη φωτογραφία, καθώς, ως γνωστόν, ο Ν. Αλιάγας είναι ένας εξαιρετικός φωτογράφος. Αυτός είναι και ο λόγος που του έχει προτείνει να κάνει µια έκθεση µόνο µε τα ασπρόµαυρα του Πιερράκου και τις ασπρόµαυρες φωτογραφίες του Ν. Αλιάγα. «Ελπίζω να γίνει µια µέρα!», εύχεται, υπογραµµίζοντας ότι η αγορά Τέχνης του Πιερράκου αποκτά ολοένα και ευρύτερο συλλεκτικό κοινό.

*Δημοσιεύτηκε στο Secret στις 3 Δεκεμβρίου 2022.