Tη ∆ευτέρα, οικογένεια, φίλοι και γαλαζοαίµατοι αποχαιρετούν τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο, που «έσβησε» στις 10/1/2023, στα 82 του, σε µια τελετή που αναµένεται να γίνει πρώτο θέµα. Ο λόγος δεν είναι µόνο ο ίδιος και η χήρα του, Αννα-Μαρία, αλλά και τα πέντε τους παιδιά: ο Παύλος, ο Νικόλαος, ο Φίλιππος, η Αλεξία και η Θεοδώρα. Μεγαλωµένα στο εξωτερικό, όπως δήλωνε ο πατέρας τους, τον «ικανοποίησαν» µε την επιλογή των συντρόφων τους. Εχουν γαλουχηθεί σε κατεξοχήν βασιλικές συνήθειες, στην ιππασία, το τένις, την ιστιοπλοΐα και το κυνήγι στις εύφορες βρετανικές κοιλάδες, κυρίως στο Γιορκσάιρ. Ο,τι κι αν κάνουν, συζητιούνται. Εµείς λοιπόν «σκανάραµε» το λουσάτο lifestyle τους και ιδού. 

ΠΡΩΤΟΤΟΚΟΣ

kmllkklmklmkl_2

Ο Παύλος γεννήθηκε στα θερινά ανάκτορα του Τατοΐου στις 20/5/1967. Μεγάλωσε στη Ρώµη και από το 1973 στο Λονδίνο. Φοίτησε στο Ελληνικό Κολέγιο του Λονδίνου, στο κολέγιο UWCUSA στο Νέο Μεξικό των ΗΠΑ και στο Πανεπιστήµιο Georgetown της Ουάσινγκτον, απ’ όπου πήρε πτυχίο και διδακτορικό στις ∆ιεθνείς Σχέσεις. Παντρεύτηκε την 1η/7/1995 στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Σοφίας, στο Λονδίνο, τη ΜαρίΣαντάλ Μίλερ και απέκτησαν τη Μαρία-Ολυµπία, τον Κωνσταντίνο-Αλέξιο, τον Αχιλλέα-Ανδρέα, τον Οδυσσέα-Κίµωνα και τον Αριστείδη-Σταύρο.

Ο πρωτότοκος του τέως εργαζόταν στην Global Family Partners, που ενδιαφερόταν για την εξαγορά του ιπποδροµιακού στοιχήµατος στην Ελλάδα το 2014. Τότε, µάλιστα, ακουγόταν ότι λόγω της πείρας του ως συµβούλου και διαχειριστή κεφαλαίων για λογαριασµό βαθύπλουτων οικογενειών είχε συγκεντρώσει επενδυτικό κεφάλαιο άνω του 1 δισ. ευρώ. Ο γάµος του µε την κόρη του Αµερικανού κροίσου, ιδρυτή των Duty Free, Ρόµπερτ Μίλερ, Μαρί-Σαντάλ, που είναι εικονογράφος και σχεδιάστρια, συζητιόταν επί µακρόν. Εκείνη, η νέα «βασίλισσα της Ελλάδας», όπως την αποκάλεσε η «Daily Mail» µετά τον θάνατο του τέως, φοίτησε στο The Peak School του Χονγκ Κονγκ, στο ελβετικό Le Ros, στο παρισινό Ecole Active Biling και στο νεοϋορκέζικο The Masters School. Συνέχισε µε την Ακαδηµία Καλών Τεχνών της Ν.Υ. και το 1994 πήρε πτυχίο στην Ιστορία της Τέχνης.

Οσο για τις διακοπές του ζεύγους, έχουν µάθει σε Σεν Μόριτζ, Κουρσεβέλ, Γκστάαντ και εξωτικούς προορισµούς. Αλλωστε, η Μαρί-Σαντάλ, που θεωρείται από τις πιο κοµψές παγκοσµίως, λόγω οικογενειακού υποβάθρου, από κοριτσάκι ήταν συνηθισµένη να ζει στη χλιδή... Τέλος, η έδρα τους είναι η Νέα Υόρκη. 

lkklmklklm

«PRINCE CHARMING»

Ο Νικόλαος Γλίξµπουργκ, πάλι, έχει παντρευτεί την καλλονή Τατιάνα Μπλάτνικ, αλλά δεν έχουν αποκτήσει παιδιά. Με το που ενηλικιώθηκε, χρίστηκε «prince charming». Εξώφυλλα, φωτογραφήσεις, συνεντεύξεις, όλα περιλαµβάνονται στο µενού του. Με µέτρο, βέβαια, γιατί τον συνοδεύει το πρωτόκολλο των γαλαζοαίµατων, που «φρενάρει» τις υπερβολές σε δηµόσιες προβολές/εµφανίσεις. Γεννήθηκε την 1η Οκτωβρίου 1969, στην κλινική Villa Claudia της Ρώµης, όπου είχε καταφύγει ο Κωνσταντίνος µετά την απόπειρά του να εκδιώξει τους πραξικοπηµατίες από την Ελλάδα. Βαπτίστηκε µε νονές τις θείες του, Σοφία, βασίλισσα της Ισπανίας, και Ειρήνη, πριγκίπισσα της Ελλάδας, και τα δεύτερα ξαδέλφια του, τη Μαργαρίτα, πριγκίπισσα της Ρουµανίας, και τον Αλέξανδρο, διάδοχο της Γιουγκοσλαβίας. Φοίτησε στο Ελληνικό Κολέγιο του Λονδίνου, που ιδρύθηκε από τους γονείς του, ενώ το ’73, 4 ετών, µε την οικογένειά του είχε ζήσει για εννέα µήνες στην Κοπεγχάγη, στα Ανάκτορα Αµάλιενµποργκ - το πατρικό της µητέρας του.

Τα πρώτα έξι χρόνια της εκπαίδευσής του έγιναν στο σπίτι µε τον Γιάννη Κανελλόπουλο, που τον παρακολουθούσε µε τον Παύλο και την Αλεξία.

Οι χειμερινές διακοπές σε ονειρικά θέρετρα του εξωτερικού, οι καλοκαιρινές εξορμήσεις στο Αιγαίο και οι στενές σχέσεις με την Ελλάδα

Φοίτησε στο Collingham, στο Κένσινγκτον, σπούδασε στο Brown των ΗΠΑ και πήρε Bachelor στις ∆ιεθνείς Σχέσεις. Eργάστηκε στο Metromedia στη Νέα Υόρκη, ενώ έχει εργαστεί και ως δηµοσιογράφος στο Fox News, στο NatWest Markets Foreign Exchange Options στο Λονδίνο. Από το 1998 εργάζεται στο προσωπικό γραφείο του τέως βασιλιά των Ελλήνων, Κωνσταντίνου Β’, ενώ είναι και δεινός ζωγράφος. Στις 25 Αυγούστου του 2010 παντρεύτηκε την «Τάτι», όπως χαϊδευτικά την αποκαλεί, στον Αγιο Νικόλαο Σπετσών, όπου συνηθίζουν να πηγαίνουν τα καλοκαίρια. Εξάλλου µέχρι και πέρσι, απέναντι, στο Πόρτο Χέλι, ο τέως διατηρούσε την έπαυλή του (σ.σ.: Προχώρησε στην πώλησή της σε Βούλγαρο επιχειρηµατία, επειδή δεν µπορούσε να την επισκέπτεται λόγω επιβαρυµένης υγείας). Από το φθινόπωρο του 2013 ο Νικόλαος µε την Τατιάνα µένουν στην Αθήνα, αν και δεν εµφανίζονται συχνά. «Μεγάλωσα σαν Ελληνας, αισθάνοµαι και είµαι Ελληνας. ∆εν υπάρχει καµία χώρα σαν την Ελλάδα», έχει δηλώσει. Και αν και η δική τους ατζέντα περιλαµβάνει εξορµήσεις µαζί µε τους άλλους Greek royals σε ακριβοθώρητους για τους κοινούς θνητούς προορισµούς, όπως και κρουαζιέρες µε πλωτά παλάτια, τους βλέπεις και στα Κουφονήσια, όπως το περασµένο καλοκαίρι.

ΜΠΟΝ ΒΙΒΕΡ

Ο µικρότερος γιος της οικογένειας, ο Φίλιππος, παντρεύτηκε τη βαθύπλουτη κληρονόµο Νίνα Φλορ στη Μητρόπολη Αθηνών το 2021. Η Νίνα είναι η µοναχοκόρη του µεγιστάνα των αεροµεταφορών Τόµας Φλορ, ενώ το ζευγάρι ζει στη Νέα Υόρκη και ταξιδεύει ανά τον κόσµο. Μία µάλιστα από τις τελευταίες δηµόσιες εµφανίσεις του τέως ήταν στον γάµο τους, όπου προσήλθε καθηλωµένος σε αναπηρικό αµαξίδιο. Η Νίνα, γεννηµένη στο ελβετικό χειµερινό θέρετρο του Σεν Μόριτζ, µεγαλωµένη στα πούπουλα, µετακόµισε στο Λονδίνο όταν η µητέρα της ανέλαβε νευραλγικό πόστο στο βασιλικότερο των βασιλέων έντυπο, το «Tatler». Εχει ιδρύσει το Θεραπευτήριο Κisawa και το κέντρο επιστηµονικών σπουδών Bazaruto, στη Μοζαµβίκη, που το επισκέπτεται και µε τον Φίλιππο όποτε µπορούν. Μεταξύ άλλων, έχει εργαστεί και ως δηµιουργική διευθύντρια της Vista Jet, πολυτελούς αεροπορικής εταιρείας, που ανήκει στον πατέρα της.

«ΙΟΥΛΙΑΝΗ»

Περνώντας στα κορίτσια και στο µεγαλύτερο παιδί των Κωνσταντίνου και Αννας-Μαρίας, την Αλεξία, γεννήθηκε στα ανάκτορα του κερκυραϊκού Μον Ρεπό στις 10/7/1965. Το χαρµόσυνο γεγονός αναγγέλθηκε µε 21 κανονιοβολισµούς και ανά την επικράτεια µε κωδωνοκρουσίες. Η σύµπτωση µάλιστα να συµπέσει η γέννησή της µε τα Ιουλιανά ενέπλεξε το όνοµά της στη συνθηµατολογία των ηµερών, µε κυρίαρχο το σύνθηµα «Αλεξία, πάρε θέση». Μεγάλωσε στη Ρώµη, όπου µετοίκησε η βασιλική οικογένεια έπειτα από το αποτυχηµένο Αντικίνηµα της 13ης ∆εκεµβρίου 1967 ενάντια στη δικτατορία των συνταγµαταρχών και τη φυγή του τέως από την Ελλάδα.

Τη βασική και µέση εκπαίδευση έλαβε στο Ελληνικό Κολέγιο του Λονδίνου και συνέχισε τις σπουδές της στο Froebel College του Ινστιτούτου του Roehampton. Φοίτησε στο Πανεπιστήµιο του Surrey, µε ειδίκευση στην Ιστορία, και µε µεταπτυχιακά στο Πανεπιστήµιο της Βαρκελώνης, από όπου πήρε µάστερ στην Παιδαγωγική της προσχολικής ηλικίας. Εργάστηκε ως δασκάλα προσχολικής αγωγής στο Λονδίνο και αργότερα ανέλαβε θεραπευτική διδασκαλία σε οµάδες παιδιών µε σύνδροµο Ντάουν στο Fundación Catalana Síndrome de Down της Βαρκελώνης. Στις 9/7/1999 παντρεύτηκε στον ελληνορθόδοξο Καθεδρικό Ναό της Αγίας Σοφίας, στο Λονδίνο, τον Ισπανό αρχιτέκτονα και αθλητή Κάρλος Μοράλες Κιντάνα, µε τον οποίο απέκτησαν τέσσερα παιδιά. Κατοικούν µόνιµα στο Πουέρτο Καλέρο, στα Κανάρια Νησιά, ενώ εκείνη είναι µέλος του ∆.Σ. του ιδρύµατος «Αννα-Μαρία» και της ιστιοπλοϊκής οµάδας Azur de Pui.

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙ∆Α

Τέλος, η Θεοδώρα Γλίξµπουργκ έκανε πράξη αυτό που ήθελε από µικρή. Ακολούθησε το όνειρό της, έγινε ηθοποιός και ζει στο Λος Αντζελες. Ως µικρότερη κόρη του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου και της Αννας-Μαρίας, πάντα ήταν η «χαϊδεµένη» τους. Γεννήθηκε τον Ιούνιο του 1983 στο Λονδίνο και µετά την ενασχόλησή της µε την υποκριτική άλλαξε το όνοµά της σε Θεοδώρα Γκρις (Ελλάδα). Σπούδασε Θεατρικές Τέχνες στο Πανεπιστήµιο Brown των ΗΠΑ και στη συνέχεια εγκαταστάθηκε στην Καλιφόρνια, όπου γνώρισε και τον σύντροφό της, τον βέρο Καλιφορνέζο δικηγόρο Μάθιου Κουµάρ. Αρχικά είχαν δροµολογήσει τον γάµο τους για τον Μάιο του 2020. Αναβλήθηκε όµως λόγω του ξεσπάσµατος της πανδηµίας του κορονοϊού και τώρα, λόγω πένθους, είναι αµφίβολο αν θα τον πραγµατοποιήσουν το ερχόµενο καλοκαίρι, όπως σκόπευαν. 

*Δημοσιεύτηκε στο Secret των ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΩΝ στις 14/1/2023.