Με μια ανακοίνωση-έκπληξη τη ∆ευτέρα 30 Ιανουαρίου μέσω του κεντρικού δελτίου ειδήσεων, η ΕΡΤ γνωστοποίησε ότι ο Βίκτωρ Βερνίκος θα είναι ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στη φετινή Eurovision στο Λίβερπουλ, με το τραγούδι «What they say».

Ο Β. Βερνίκος είναι ο νεότερος εκπρόσωπος που έχει στείλει ποτέ η Ελλάδα στη Eurovision, καθώς είναι μόλις
16 ετών, και ο πρώτος άνδρας καλλιτέχνης μετά από 12 χρόνια. Μάλιστα, το τραγούδι του με το οποίο θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας είναι δική του σύνθεση.

Η ανακοίνωση αυτή έθεσε τέλος στη μακρά διαδικασία που επέλεξε η ελληνική κρατική τηλεόραση για την ανάδειξη του εκπροσώπου της Ελλάδας στον 67ο ∆ιαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision. Ο Βίκτωρ Βερνίκος θεωρήθηκε ο ιδανικός για να εκπροσωπήσει την Ελλάδα όντας ο μεγάλος νικητής της εσωτερικής διαδικασίας, που περιλάμβανε ψηφοφορία κοινού (50,6%) και κριτικής επιτροπής (49,4%).
vernikos2

Η καλλιτεχνική επιτροπή της ΕΡΤ αξιολόγησε τις προτάσεις όλων των καλλιτεχνών, με πάνω από 106 τραγούδια, και ξεχώρισε τα τρία καλύτερα. Στη συνέχεια, οι καλλιτέχνες με τις ομάδες τους έκαναν κατ’ ιδίαν συναντήσεις με την κριτική επιτροπή και τη διοίκηση της ΕΡΤ στα κεντρικά γραφεία της.

Μετά από αυτές τις συναντήσεις, όπου οι υποψήφιοι παρουσίασαν περισσότερες λεπτομέρειες, η αρμόδια επιτροπή έκρινε καλύτερη και πληρέστερη την πρόταση του Βίκτωρα. Στην επιλογή, βέβαια, έπαιξε ρόλο
η ψηφοφορία της 70μελούς Εφορευτικής Επιτροπής.

Ετσι, για όλους αυτούς τους λόγους, ο Βερνίκος προτιμήθηκε τόσο από τη Μελίσα Μαντζούκη με το τραγούδι «Liar», που φέρεται να κέρδισε την ψήφο του κοινού, όσο και από το δίδυμο της Αντωνίας Καούρη και της
Μαρίας Μαραγκού με το τραγούδι «Shout out», που φέρεται να κέρδισε την αντίστοιχη ψήφο της κριτικής επιτροπής.

Ο νεαρός καλλιτέχνης δήλωσε στο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ μετά την ανακοίνωση του ονόματός του: «Το είδος του τραγουδιού συνδυάζει πάρα πολλά είδη μουσικής. Είναι μια μπαλάντα, που είναι συναισθηματική, αλλά παράλληλα και φεστιβαλική. Είναι ο ύμνος των εσωτερικών σκέψεων του άγχους. Είναι όλο δικό μου. Το έγραψα στα 14 μου, τον Απρίλιο του 2021».

Στη συνέχεια έκανε και μια ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram: «Εχω επιλεχθεί επισήμως για να εκπροσωπήσω την Ελλάδα στη Eurovision του 2023. Ανυπομονώ να κάνω τους πάντες περήφανους, να εμπνεύσω και να μοιράσω όσο περισσότερη αγάπη και μουσική μέσα από αυτή τη διαδικασία. Πάμε!».

Στη μουσική από 4 ετών


Ο Βίκτωρ Βερνίκος γεννήθηκε στην Αθήνα και ξεκίνησε μαθήματα πιάνου σε ηλικία μόλις 4 ετών, μαθήματα φωνητικής στα 8 και μαθήματα κιθάρας στα 10 του χρόνια. Στα 11 άρχισε να γράφει τα πρώτα του τραγούδια, ενώ εδώ και δύο χρόνια επιμελείται την παραγωγή της δικής του μουσικής, παρακολουθώντας μαθήματα μουσικής τεχνολογίας. Είναι γιος της Μαρίνας Βερνίκου, ξαδέρφης της γνωστής φωτογράφου Μαρίνα Βερνίκου και συζύγου του Μίλτου Καμπουρίδη, και εγγονός του εφοπλιστή Βύρωνα Βερνίκου. Η μητέρα του είναι ναυλομεσίτρια, ενώ ο πατέρας του είναι αλλοδαπός και ονομάζεται Λαρς. Ο Βίκτωρ αυτό το διάστημα παρακολουθεί μαθήματα φωνητικής και live performance με τη Νίνα Λοτσάρη, ενώ ανήκει και στο δυναμικό της Panik Records.