Ο Γιάννης Μόρτζος κλείνει φέτος 58 χρόνια αδιάκοπης και δηµιουργικής καλλιτεχνικής πορείας. Σήµερα ο δηµοφιλής ηθοποιός µιλάει αποκλειστικά στο «S» για τη στενή φιλία του µε τον Ανδρέα Παπανδρέου, αλλά και τις σχέσεις του πρώην πρωθυπουργού µε τις γυναίκες.

Τέλος, για πρώτη φορά αναφέρεται στις σεξουαλικές παρενοχλήσεις που έχει δεχτεί όλα αυτά τα χρόνια από γυναίκες ηθοποιούς, αλλά και στο πώς τις αντιµετώπισε.

Tι ετοιµάζεις αυτή την περίοδο;

Έχουμε ξεκινήσει τις παραστάσεις για «Το ζεϊµπέκικο της Τζοκόντας» στο Θέατρο της Ηµέρας, στους Αµπελόκηπους. Το έργο αυτό είναι η ιστορία ενός σκύλου, που επιστρέφει µετά από χρόνια στη Γη, για να ξαναβρεί το παλιό του αφεντικό. Εγώ κάνω τη σκηνοθεσία και παίζει η σύζυγός µου, Γιούλη Ζήκου, και ο Μάριος Τζανακάκης.

Οικονοµικά πώς είστε;

Είµαστε χάλια. Περιµένουµε από το κοινό, από τους αγαπηµένους µας φίλους να µας βγάλουν από το οικονοµικό αδιέξοδο, διότι δεν έχουµε καµία άλλη βοήθεια.

Υπήρξες προσωπικός φίλος του Ανδρέα Παπανδρέου. Πώς γνωριστήκατε;

Με τον Ανδρέα Παπανδρέου είχαµε γνωριστεί πριν από τη δικτατορία, όταν ήρθε και µε είδε στο Θέατρο Τέχνης. Την εποχή που ήµουν µε τον Κάρολο Κουν. Μόλις επέστρεψε, µετά τη δικτατορία, τον είδα αµέσως, εντάχθηκα στο ΠΑΣΟΚ, έγινα από τα πρώτα του µέλη, τα ιδρυτικά, και ανέλαβα το καλλιτεχνικό µέρος των µελών µας.

Πώς ήταν σαν άνθρωπος;

Ήταν ένας φίλος µε αισθήµατα, πολύ γούστο, χιούµορ, αλλά και επαναστάτης.

Έχεις δηλώσει ότι έχεις «κρατήσει τσίλιες» για τον Ανδρέα Παπανδρέου.

Επειδή ήµουνα πολύ στενός του φίλος, ήξερα τα πάντα για τον Ανδρέα Παπανδρέου, γιατί µου µιλούσε ανοιχτά. Ξέρω κάποιες στιγµές ιδιαίτερες που είχε περάσει, εντελώς προσωπικές. Απλά, έκανα το κορόιδο.

Είχε αδυναµία στις γυναίκες;

Είχε πολλή αδυναµία στις γυναίκες. Ήταν ο κλασικός τύπος του Έλληνα που αγαπούσαν πολύ οι γυναίκες και πολλές ξέρω καλά ότι επιζητούσαν σχέση µαζί του. Μάλιστα, µερικές από αυτές ήταν και πολύ γνωστές.

Ποια είναι η γνώµη σου για τον νέο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη;

Με τον Νίκο Ανδρουλάκη έχω άριστες σχέσεις. Μιλάµε τακτικά, τον υποστηρίζω και πιστεύω ότι µε τους καινούργιους συνεργάτες θα οδηγήσουν πάλι το ΠΑΣΟΚ στην άνοδο και στην υπεύθυνη θέση που χρειάζεται ο τόπος µας πάλι, για να αναγεννηθεί.

Εχει κάτι κοινό µε τον Ανδρέα;

Έχει ένα κοινό µε τον Ανδρέα: Και οι δύο αγωνίζονται µε συγκεκριµένο προοδευτικό πρόγραµµα και ο Ανδρουλάκης προσπαθεί να βάλει ένα καινούργιο πρόγραµµα αναγέννησης της Ελλάδας.

Ποια είναι η γνώµη σου για το «Survivor»;

∆εν το βλέπω καθόλου, γιατί δεν µου αρέσει. Θα σου πω κάτι πικρό για αυτό το ριάλιτι: Οι ήρωές του µου θυµίζουν το Γκουαντάναµο του Κάστρο στην Κούβα. Είναι κάτι που εµένα µε γεµίζει θλίψη, γιατί η φασαρία γίνεται για το χρήµα.

Με τη γυναίκα σου είστε 22 χρόνια µαζί. Την έχεις απατήσει ποτέ;

∆εν την έχω απατήσει ποτέ. Την αγαπώ πολύ και τη θαυµάζω για τον χαρακτήρα και την ντοµπροσύνη της.

Έχεις δεχτεί σεξουαλική παρενόχληση όλα αυτά τα χρόνια;

Έχω δεχτεί από νέα κορίτσια στο παρελθόν. Μου έκαναν κανονική επίθεση, για να τις βοηθήσω στην καλλιτεχνική τους πορεία. Μου ζήτησαν να βγούµε και ό,τι ήθελε προκύψει… Ήθελαν σεξουαλική σχέση. Αντιδρούσα πάντοτε µε µια φράση: «∆εν είµαι εύκαιρος».

Ο Γιάννης Μόρτζος στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ: «Πολλές γνωστές κυρίες ήθελαν τον Παπανδρέου»