Την προηγούµενη εβδοµάδα κηρύχθηκε τριήµερο εθνικό πένθος στη χώρα, µε απόφαση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ οι µουσικές εκποµπές και κάποια τηλεοπτικά προγράµµατα ψυχαγωγικού περιεχοµένου δεν προβλήθηκαν.

Επίσης, τα περισσότερα νυχτερινά µαγαζιά έµειναν κλειστά.

Ωστόσο, υπήρξαν κάποιες εξαιρέσεις. To νυχτερινό κέντρο «ΥΤΟΝ», το «Κύτταρο» και το «Ω Stage» λειτούργησαν κανονικά το βράδυ του Σαββάτου. Κανονικά τραγούδησε και η Πάολα στη σκηνή του νυχτερινού κέντρου όπου εµφανίζεται, σε αντίθεση µε τον Γιάννη Πλούταρχο, που προτίµησε να απέχει για ακόµα µία ηµέρα λόγω της τραγωδίας που εκτυλίχθηκε στα Τέµπη την προηγούµενη Τρίτη.

Η Πάολα, µε την εµφάνισή της στην πίστα του νυχτερινού µαγαζιού, θέλησε να πει δυο λόγια στο κοινό γι' αυτή της την απόφαση, αποκαλύπτοντας πως τα χρήµατα από τη συγκεκριµένη εµφάνιση θα πάνε στο Νοσοκοµείο της Λάρισας, όπου νοσηλεύονται οι περισσότεροι από τους τραυµατίες της µοιραίας σύγκρουσης.

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΕΠΙ ΣΚΗΝΗΣ

Ο Γιώργος Τσαλίκης θέλησε να τοποθετηθεί από τη σκηνή του «Ω Stage», όπου εµφανίζεται µε τον Γιώργο Γιαννιά, για το γεγονός ότι το νυχτερινό κέντρο λειτούργησε κανονικά το Σάββατο, παρά το τριήµερο πένθος για την τραγωδία στα Τέµπη. «Για να περάσουµε καλά µέχρι το πρωί, θέλω να σας πω δύο πολύ σύντοµα και αληθινά λόγια, εκ µέρους και του Γιώργου, γιατί το συζητήσαµε. Όλοι ζήσαµε ακριβώς τα ίδια αυτές τις ηµέρες. Την πίκρα, τη στενοχώρια και την απογοήτευση. Όταν ήµουν στο “Ροµέο”, έχασα τον αδερφό της γυναίκας µου και το επόµενο βράδυ πήγα στο µαγαζί να δουλέψω», ανέφερε αρχικά ο Γ. Τσαλίκης, θέλοντας να απαντήσει στις έντονες αντιδράσεις στα social media.

ΤΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ

Το «Secret» επικοινώνησε µε γνωστούς καλλιτέχνες, οι οποίοι εκφράζουν τη δική τους άποψη για το αν έπρεπε ή όχι να παραµείνουν κλειστά τα µαγαζιά το Σαββατοκύριακο.

«Εγώ είχα πρεµιέρα το Σάββατο, 4 του µήνα, στο “Τhe stage”, στη Θεσσαλονίκη, µε τον Λούκα Γιώρκα. Αν και είχαµε δουλέψει εβδοµάδες γι' αυτή την πρεµιέρα και ανυποµονούσαµε να ξεκινήσουµε, δεν είχε κανένας διάθεση και σεβόµενοι τους θανόντες αλλά και τις οικογένειές τους αποφασίσαµε να αναβάλουµε την πρεµιέρα µας. Αυτή ήταν η δική µου θέση. Από την άλλη, δεν µπορώ να δικάσω όποιον έπραξε το αντίθετο», εξηγεί η Ελλη Κοκκίνου.



ΞΕΣΠΑΣΜΑ

Στο ίδιο µήκος κύµατος είναι και η Πωλίνα, που ξεσπά και για όσους εκφράζονται µε ανάρµοστα σχόλια στα social media. «Αφήστε τις σαχλαµάρες του τι κάνει ο ένας και ο άλλος και αναλογιστείτε το µέγεθος της καταστροφής. Αφήστε και λίγο το Facebook να ξεκουραστεί από σχόλια του κ@λου. Το πένθος δεν µετριέται µε το αν θα τραγουδήσει κανείς ή όχι. Εµείς απείχαµε από την εργασία και ακυρώσαµε τα πάντα, γιατί ήταν θέµα ψυχολογίας και σεβασµού στις οικογένειες. Όλη αυτή η επίθεση σε έντεχνους ή λαϊκούς ή εµπορικούς από ανθρώπους που δεν έχουν καθόλου συνείδηση του τι γίνεται γύρω τους είναι απαράδεκτη. Επικεντρωθείτε σε αυτά που συµβαίνουν και σε αυτά που πρέπει να διορθωθούν».

Ο Τριαντάφυλλος, από τη µεριά του, λέει: «Ο καθένας κρίνεται από τις πράξεις του. Εγώ προσωπικά δεν θα τραγούδαγα το Σάββατο µε όλα τα λεφτά του κόσµου και στο “Just” όπου συµµετέχω ακυρώθηκε το live του Σαββάτου - προς τιµήν του Νίκου Κοκλώνη, που είµαι πολύ υπερήφανος που πάνω από όλα είναι άνθρωπος. Θα µπορούσαµε όλοι οι καλλιτέχνες, από τον πιο µικρό µέχρι τον πιο µεγάλο, να τραγουδούσαµε έστω από µισό τραγούδι σε µια µεγάλη συναυλία στο Καλλιµάρµαρο ή στο Ολυµπιακό Στάδιο ή οπουδήποτε. Σε καµία περίπτωση δεν εννοώ πως οι οικογένειες των θυµάτων είναι ζητιάνοι. Απλώς, θα κάναµε µια πράξη αγάπης για πολλούς συνανθρώπους µας, που έχουν ανάγκη».

«ΝΑ ΒΡΕΘΟΥΝ ΟΙ ΕΝΟΧΟΙ»

«Το µαγαζί όπου εµφανίζοµαι έµεινε κλειστό και την Τετάρτη, που είµαστε ανοιχτά, και την Παρασκευή, ως ένδειξη πένθους. Το Σάββατο αποφασίσαµε να ανοίξουµε, γιατί στο µαγαζί δεν είµαστε οι µόνοι που δουλεύουµε. Υπάρχουν και εργαζόµενοι που βιοπορίζονται µόνο από αυτή τη δουλειά και έχουν ανάγκη
τα χρήµατα. Τώρα το ποιος άνοιξε και ποιος δεν άνοιξε πρέπει να το αφήσουµε στην άκρη, γιατί το σηµαντικότερο είναι να βρεθούν οι ένοχοι γι' αυτή την τραγωδία. Όλα τα άλλα περιττεύουν!», τονίζει η Ελένη Καρουσάκη.

Ο Χρίστος Αντωνιάδης εµφανίστηκε κανονικά την Κυριακή στο «Εν Μοσχάτω», όπου δεν έπεφτε καρφίτσα. «∆εν τραγουδάµε µόνοι µας, κάποιος έρχεται και µας βλέπει και διασκεδάζει. Όλα τα µαγαζιά ήταν γεµάτα. Είναι λαϊκισµός αυτό, να κατηγορείς κάποιον που πήγε στη δουλειά του. Οι εκποµπές γιατί έγιναν; Οι παρουσιαστές γιατί πήγαν στη δουλειά τους; Τα εστιατόρια γιατί άνοιξαν; Υπάρχουν άλλοι 50 άνθρωποι γύρω µας. Μη ρωτάτε εµάς. Να ρωτήσετε εκείνους που πήγαν να διασκεδάσουν. Εγώ θα πω ότι ο κόσµος είχε ανάγκη να πιαστεί από κάπου και να ξεπεράσει όλη αυτή τη µαυρίλα. Όταν θα τραγουδάµε σε άδεια τραπέζια, για να πάρουµε το µεροκάµατο, τότε να µας κρίνουν. Εγώ έχασα τον παππού µου και την ίδια ώρα τραγουδούσα. ∆εν υπάρχει µεγαλύτερος λαϊκισµός...», εξηγεί ο τραγουδιστής.

«ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΑΙΣΘΑΝΘΗΚΑ»

«Εγώ έκανα αυτό που αισθάνθηκα. ∆εν πήγα στο µαγαζί, γιατί δεν θα µπορούσα να αντεπεξέλθω κανονικά στη δουλειά µου. Τώρα, το τι κάνουν οι άλλοι είναι όπως αισθάνεται κανείς. Σε αυτό το πράγµα δεν µπορείς να κλείσεις τα µάτια σου, αλλά ήταν νωπό ακόµη», τονίζει η Κατερίνα Στανίση.

Τέλος, ο Θάνος Πετρέλης εξηγεί γιατί ο ίδιος θα επέλεγε να µην τραγουδήσει: «Θεωρώ πως µετά από µια τόσο τραγική κατάσταση δεν θα ήταν καθόλου εύκολο να ανταποκριθώ στο κλίµα που αρµόζει στη δουλειά µας. Επίσης, πιστεύω πως το ίδιο ισχύει και για τον κόσµο. Η συνθήκη αυτή σίγουρα δεν είναι κατάλληλη για διασκέδαση. Ωστόσο, δεν µπορώ να κρίνω οποιονδήποτε συνάδελφο επέλεξε να εµφανιστεί, καθώς για εµάς το τραγούδι, πέρα από διασκέδαση, αποτελεί το επάγγελµα από το οποίο βιοποριζόµαστε. Παρ’ όλα αυτά, αν βγω εκτός δουλειάς, µε ενοχλεί η εικόνα κάποιων να αποφασίσουν να δουλέψουν µε τόσο νωπές τις εικόνες που βλέπουµε καθηµερινά»

*Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο ένθετο «Secret» της εφημερίδας ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ το Σάββατο 11/03/2023