Η διεθνούς φήµης τραγουδίστρια Βίκυ Λέανδρος, που µε το θρυλικό «Après toi» κέρδισε τη Eurovision το 1972, ξεκίνησε την αποχαιρετιστήρια περιοδεία της, µε τίτλο «Ich liebe das leben» (Λατρεύω τη ζωή!).

Μετά από περίπου έξι δεκαετίες στα γερµανικά µουσικά δρώµενα, η ελληνικής καταγωγής Βίκυ Λέανδρος ξεκίνησε περιοδεία αποχαιρετισµού του κοινού της µε συναυλίες, αρχής γενοµένης από τη Φιλαρµονική του Ελβα, στην οποία δεν έπεφτε καρφίτσα. Από τα τραγούδια της ανάβλυζε νοσταλγία, όπως έγραψε η εφηµερίδα «Welt» σε µακροσκελές άρθρο της. Επειδή τα εισιτήρια για τις δύο συναυλίες του Σαββάτου εξαντλήθηκαν γρήγορα, σύµφωνα µε τη διοργανώτρια εταιρεία Semmel Concerts, η τραγουδίστρια είχε ήδη δώσει µία επιπλέον συναυλία το βράδυ της Παρασκευής, ως ένα είδος δηµόσιας πρόβας για την επίσηµη περιοδεία, που ξεκίνησε το Σάββατο.

«Θέλω να σταµατήσω όσο µπορεί η φωνή µου ακόµη να αγγίζει το κοινό µου», δήλωσε η ίδια. Με ένα µάξι, γκλίτερ φόρεµα, η 73χρονη Βίκυ Λέανδρος παρουσίασε τα πιο γνωστά τραγούδια από την 57χρονη καριέρα στη γενέτειρά της. Κατά τη διάρκεια της εµφάνισής της στο µεγαλειώδες κτίριο συναυλιών, προσέλκυσε πολυάριθµους θαυµαστές, ανάµεσα στους οποίους και πολλές διασηµότητες, που παρακολούθησαν επίσης τις παραστάσεις της, και στενοί φίλοι της, όπως ο διάσηµος σχεδιαστής Guido Maria Kretschmer. Η ποπ σταρ Linda Hesse ήταν καλεσµένη το βράδυ της Παρασκευής, ενώ το απόγευµα του Σαββάτου ο frontman των Scooter, H.P. Baxxter, πήγε για να της δώσει λουλούδια. Ο δήµαρχος του Αµβούργου, Peter Tschentscher, της πρόσφερε επίσης λουλούδια το βράδυ του Σαββάτου, και µάλιστα έκανε µια σύντοµη οµιλία: «Η εµπειρία δείχνει ότι ένας µουσικός, ένας τόσο δηµιουργικός άνθρωπος, έχει µεγάλη καρδιά - ένας τέτοιος άνθρωπος δεν αποσύρεται».

Για δύο χρόνια

Η µεγάλη αποχαιρετιστήρια περιοδεία, η οποία θα κρατήσει δύο χρόνια, θα περάσει από 17 πόλεις της Γερµανίας. Η τελευταία συναυλία της γνωστής τραγουδίστριας είναι προγραµµατισµένη για τις 24 Μαρτίου του επόµενου έτους, στη Νυρεµβέργη. Η Βίκυ Λέανδρος συνεργάστηκε µε µερικούς από τους µεγαλύτερους συνθέτες στον κόσµο, όπως τους Michel Legrand, Jacques Brel, Serge Lama, Charles Trenet κ.ά., και τραγούδησε τα µεγάλα τραγούδια σπουδαίων Ελλήνων συνθετών.

*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο Secret της εφημερίδας Παραπολιτικά στις 8 Απριλίου 2023