Η Αννα Ντέντα είναι 42 χρόνων και αποτελεί µια πραγµατική µαχήτρια της ζωής. Είναι χάλκινη Παραολυµπιονίκης στο άθληµα µπότσια, ενώ παράλληλα είναι απόφοιτος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστηµίου Αθηνών, στο τµήµα ΦΠΨ - Ψυχολογίας.

Πριν από λίγες ηµέρες, η σπουδαία αθλήτρια συναντήθηκε µε τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο σπίτι της στο Παγκράτι, µε αφορµή την ένταξή της στο πρόγραµµα του «προσωπικού βοηθού» ΑΜΕΑ, αφού πλέον συνεργάζεται µε την «προσωπική βοηθό» της, Ελενα Ξηρικού. Η Αννα µίλησε στο «S» για τη συνάντηση αυτή µε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το πρόγραµµα του «προσωπικού βοηθού» αλλά και τη ζωή της.

Η συνέντευξη

-Πώς αποφάσισες να µπεις σ το πρόγραµµα του «προσωπικού βοηθού»;

-Επειδή ταξιδεύω πάρα πολύ συχνά λόγω του αθλήµατος, είδα ότι σε όλα τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ενωσης υπάρχει το πρόγραµµα του «προσωπικού βοηθού ΑΜΕΑ». Αποφάσισα να κάνω αίτηση µόλις ανακοινώθηκε ότι θα γίνει και στην Ελλάδα και ήµουν από τους τυχερούς που µπήκαν στο πρόγραµµα.

-Πώς συναντήθηκες µε τον πρωθυπουργό και τι σου είπε;

-Με τον κ. Μητσοτάκη έχουµε συναντηθεί κι άλλες φορές, όπως στο Μέγαρο Μαξίµου, όταν ήταν στα αρχικά σχέδια το πρόγραµµα του «προσωπικού βοηθού», και επίσης στο Ολυµπιακό Μουσείο, όπου εκτίθενται αθλητικός εξοπλισµός δικός µου από τους Ολυµπιακούς Αγώνες στο Ρίο, το 2016, και το χάλκινο µετάλλιο
Ηταν πολύ συγκινητικό, γιατί αντιλήφθηκε την πραγµατικότητα
από το Τόκιο, το 2020. Με πήραν τηλέφωνο από το γραφείο του κ. Μητσοτάκη και µου είπαν ότι θέλει ο πρωθυπουργός να µε επισκεφθεί, επειδή είµαι από τους πρώτους που βρήκαν «προσωπικό βοηθό», και ξεκίνησε αµέσως η συνεργασία µας. Ηταν µια µεγάλη εµπειρία η συνάντησή µας. Είναι πολύ ζεστός άνθρωπος και άµεσος. Ηταν πολύ συγκινητικό, γιατί αντιλήφθηκε την πραγµατικότητα και τη βασική ανάγκη κάθε ατόµου µε αναπηρία. Οπου βασική ανάγκη είναι η φροντίδα.



-Πήγατε και βόλτα;

Η βόλτα έγινε τελείως αυθόρµητα. Εγώ σε λίγες µέρες φεύγω για Καναδά, όπου θα αγωνιστώ στο Παγκόσµιο Κύπελλο Μπότσια, και πριν από τους αγώνες πάντα συνηθίζω να παίρνω κάποιες βιταµίνες. Ο πρωθυπουργός προσφέρθηκε να µε συνοδεύσει να ψωνίσουµε µαζί τις βιταµίνες. Και επειδή ήθελε να δει και στην πράξη αυτό για το οποίο είχαν εργαστεί πολύ καιρό τώρα για να γίνει το πρόγραµµα του «προσωπικού βοηθού», ήθελε να κάνουµε µια βόλτα στο Αλσος Παγκρατίου, να καθίσουµε να µιλήσουµε και να του πω την εµπειρία µου εδώ και έναν µήνα.



-Πώς είναι η ζωή σου µέχρι σήµερα;

Γεννήθηκα µε εγκεφαλική παράλυση και είµαι τετραπληγική. Αυτό σηµαίνει ότι δεν µπορώ να κάνω κάτι ούτε µε τα πάνω άκρα ούτε µε τα κάτω. Χρειάζοµαι 24 ώρες να είναι κάποιος µαζί µου για οποιαδήποτε ανάγκη. Ολα τα χρόνια δίπλα µου είναι η µητέρα µου, η Χριστίνα, που µε φροντίζει, όµως τώρα θα ξεκουραστεί
Χρειάζοµαι 24 ώρες να είναι κάποιος µαζί µου για οποιαδήποτε ανάγκη
λίγο, γιατί έχω την Ελενα. Σπούδασα ψυχολόγος, επειδή λίγα άτοµα γνωρίζουν ότι οι άνθρωποι µε αναπηρία είναι από τους πιο συνειδητοποιηµένους που υπάρχουν. Αυτό σηµαίνει ότι γνωρίζουµε πάρα πολύ καλά τις ανάγκες µας και, εκεί που οι άλλοι παραµένουν στο φαίνεσθαι και στην εξωτερική εµφάνιση ενός ανθρώπου, εµείς κοιτάµε την ουσία. Μου αρέσει να καταλαβαίνω το µυαλό και τις ψυχές των ανθρώπων µε τους οποίους συναναστρέφοµαι.



-Ποιο είναι το όνειρό σου;

Ηθελα πολύ να σπουδάσω στην Καλών Τεχνών, αλλά έπρεπε, όπως µου είχαν πει, να ξέρω να παίζω κάποιο όργανο - όπως καταλαβαίνεις, δεν µπορώ. Αυτό που θέλω είναι να κάνω µεταπτυχιακό στην Αθλητική Ψυχολογία, γιατί, εδώ και οκτώ χρόνια που κάνω πρωταθλητισµό και έπειτα από 14 διεθνή µετάλλια, έχω
Το επάγγελµα του αθλητικού ψυχολόγου είναι αυτό που µου ταιριάζει
αντιληφθεί πόσο δύσκολο είναι για έναν αθλητή να παραµένει συνέχεια σε δράση ή να έχει συνέχεια την έµπνευση και τη θέληση και να µην του γίνεται ρουτίνα. Οπότε θεωρώ ότι το επάγγελµα του αθλητικού ψυχολόγου είναι αυτό που µου ταιριάζει και θα µπορούσα να προσφέρω πολλά στους νέους αθλητές που ξεκινάνε, ίσως και σε εκείνους που έχουν ήδη διανύσει κάποια χρόνια στον πρωταθλητισµό.



*Δημοσιεύτηκε στο Secret στις 14 Απριλίου 2023.