Η Γλυκερία θεωρείται μία από τις σημαντικότερες και δημοφιλέστερες ερμηνεύτριες του ελληνικού τραγουδιού. Σύμφωνα με τον «Κατάλογο της Ελληνικής Δισκογραφίας», συγκαταλέγεται (μετά τις Χαρούλα Αλεξίου και Αννα Βίσση) στις εμπορικότερες Ελληνίδες τραγουδίστριες.

Η οικογένειά της έχει ρίζες από την Αλικαρνασσό της Μικράς Ασίας και η μητέρα της είχε καταγωγή από την Κρήτη. Η Γλυκερία γεννήθηκε στο χωριό Αγιο Πνεύμα Σερρών στις 16 Νοεμβρίου 1953. Από πολύ μικρή δέχθηκε μουσικά ερεθίσματα από τα μικρασιατικά τραγούδια και το ρεμπέτικο από την οικογένειά της, με συνέπεια το τραγούδι να ριζώσει μέσα της. Ο πατέρας και ο θείος της έπαιζαν ερασιτεχνικά μπουζούκι. Εμφανίστηκε πρώτη φορά το 1974 στην τηλεοπτική εκπομπή «Να η ευκαιρία», ενώ η πρώτη της εμφάνιση στην ελληνική μουσική σκηνή ήταν το ίδιο έτος στην ταβέρνα «Λητώ», στην Πλάκα.

glukeria
Σε μία από τις σπάνιες συνεντεύξεις της μιλάει στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» για τα επαγγελματικά της σχέδια, το τραγούδι του «Σασμού», αλλά και την Ανάσταση.

Τι ετοιμάζετε επαγγελματικά αυτή την περίοδο;

Μόλις έχω τελειώσει τις εμφανίσεις μου μαζί με τη Μελίνα Ασλανίδου στο θέατρο «Βεργίνα», στη Θεσσαλονίκη, που ολοκληρώθηκαν με πάρα πολύ μεγάλη επιτυχία. Επιστρέψαμε στις βάσεις μας και ετοιμάζουμε τις βαλίτσες μας, γιατί στις 26 Απριλίου αναχωρούμε για μια μεγάλη περιοδεία στις ΗΠΑ και στον Καναδά, για 13 εμφανίσεις, και θα επιστρέψουμε αρχές Ιουνίου, όταν θα ξεκινήσει η καλοκαιρινή περιοδεία τότε, οπότε μαζί με τη Μελίνα θα επισκεφθούμε πολλές πόλεις της Ελλάδας.

Κάνατε το τραγούδι για την τηλεοπτική σειρά «Σασμός», με τίτλο «Το μαζί»…

Το έγραψαν ο Νίκος Τερζής και ο Γιάννης Κότσιρας. Είναι ένα πολύ καλό τραγούδι. Το έλεγα στη Θεσσαλονίκη και άρεσε πολύ στον κόσμο. Μπορεί να έχει και μια μεγάλη πορεία. Ετοιμάζω τώρα ένα πολύ δυνατό τραγούδι, που θα το μάθετε σε λίγο.

Πώς αισθάνεστε που τόσα χρόνια έχετε την αγάπη του κόσμου;

Κατ’ αρχάς νιώθω μεγάλη ευγνωμοσύνη για τον κόσμο. Ο κόσμος όλα αυτά τα χρόνια με στηρίζει και με αγαπάει. Αυτό είναι αμφίδρομο. Ο κόσμος μού δίνει αγάπη και εγώ δίνω αγάπη, γιατί η μουσική είναι ο δικός μου τρόπος να επικοινωνώ, να εκφράζομαι και να επικοινωνώ με τους ανθρώπους. Ο κόσμος αυτό το αντιλαμβάνεται, το εισπράττει και μου το ανταποδίδει με ειλικρίνεια, αγάπη και αλήθεια.

Εχετε σκεφτεί να συμμετάσχετε σε κριτική επιτροπή;

Οχι, δεν μου αρέσει. Ποτέ δεν μπορώ να κρίνω τους ανθρώπους. Ο καθένας πρέπει να κρίνει τον εαυτό του και να προχωράει.

Εσείς ψέλνετε;

Οχι, γιατί δεν είμαι ψάλτης. Τη λατρεύω όμως τη βυζαντινή μουσική. Κάθε Ελληνας τραγουδιστής θα πρέπει να ξέρει τους μουσικούς δρόμους της βυζαντινής μουσικής, να τους καταλαβαίνει, για να μπορεί να τραγουδάει καλά τα λαϊκά τραγούδια.

Κάθε Έλληνας τραγουδιστής θα πρέπει να ξέρει τους μουσικούς δρόμους της βυζαντινής μουσικής, να τους καταλαβαίνει, για να μπορεί να τραγουδάει καλά τα λαϊκά


Το αγαπημένο σας τραγούδι;

Πάρα πολλά. Από όλο το φάσμα της ελληνικής μουσικής, πολλά. Και από το έντεχνο και από το λαϊκό και από τη σύγχρονη μουσική και την ξένη και τη ροκ.

Θέλατε πάντα να γίνετε τραγουδίστρια;

Δεν το επεδίωξα. Πάντα αγαπούσα τη μουσική, από παιδάκι, και τραγουδούσα καλά.

Τι σημαίνει για εσάς Ανάσταση;

Ανάσταση είναι αναγέννηση. Και η Ανάσταση και η αναγέννηση λένε τα πάντα. Ποιος άνθρωπος δεν θέλει να γίνει ένας καλός άνθρωπος; Μεταφορικά, το να γίνεις καλός άνθρωπος σημαίνει ότι ανασταίνεσαι, πλησιάζεις τον Θεό και συμβολικά η ανάσταση που γιορτάζουμε σημαίνει αναγέννηση των πάντων, της φύσης. Το Πάσχα και η Ανάσταση είναι μια γιορτή που περιλαμβάνεται στις παραδόσεις τις ελληνικές. Είναι όμορφο όλο αυτό. Μας δίνεται η ευκαιρία να στηριχτούμε κάπου. Η πίστη είναι δύναμη. Μας δίνει κουράγιο. Όταν πιστεύουμε, πετυχαίνουμε πράγματα για τον εαυτό μας. Και κατ’ επέκταση βοηθούμε και άλλους ανθρώπους.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά στις 14/4/23