Η πνευματική πατρότητα του γνωστού τραγουδιού «Εσένα μόνο», που έχει ερμηνεύσει η Καίτη Γαρμπή, ανήκει στον μουσικό, συνθέτη και τραγουδοποιό από το Αζερμπαϊτζάν Έλνταρ Μανσούροφ, καθώς είναι αντιγραφή του τραγουδιού του «Μπαγιατιλάρ» ή «Μπαγιατί», και όχι στον συνθέτη Δημήτρη Κοντόπουλο. Αυτό αποφάσισε ο Άρειος Πάγος μετά την εντεκάχρονη δικαστική διένεξη που ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2011. Το τραγούδι «Εσένα μόνο» περιλαμβάνεται στο δίσκο «Έμμονες ιδέες», που κυκλοφόρησε το 2003 κι έγινε πλατινένιος, σε στίχους του Νίκου Γρίτση και μουσική του Δημήτρη Κοντόπουλου, με ερμηνεύτρια την Καίτη Γαρμπή.

Ο Έλνταρ Μανσούροφ, όπως αναφέρει η απόφαση, «είναι μουσικός, συνθέτης και στιχουργός, γόνος γνωστής οικογένειας μουσικών του Αζερμπαϊτζάν». Ένα από τα πλέον δημοφιλή τραγούδια που συνέθεσε είναι το τραγούδι με τίτλο «Βayatilar» ή «Βayati» («Μπαγιατιλάρ» ή «Μπαγιατί»), το οποίο κυκλοφόρησε σε δίσκο το 1990 από την εταιρεία Μelodiya της Μόσχας και καλύπτεται από τη νομοθεσία περί προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας του Αζερμπαϊτζάν.

Από την άλλη πλευρά, ο Έλληνας συνθέτης Δημήτρης Κοντόπουλος έχει συνεργαστεί με διάφορους καλλιτέχνες σε Ελλάδα και εξωτερικό (κυρίως Ρωσία). Ακόμη, έχει γράψει κομμάτια που διαγωνίστηκαν στη Eurovision και έχει συμμετάσχει στην παραγωγή μεγάλου αριθμού δίσκων, πολλοί από τους οποίους έγιναν χρυσοί ή πλατινένιοι.

Τον Μάρτιο του 2008 ο Έλνταρ Μανσούροφ πληροφορήθηκε ότι στην Ελλάδα κυκλοφόρησε το 2003 το τραγούδι «Εσένα μόνο» κι έστειλε εξώδικη διαμαρτυρία τόσο στον Δημήτρη Κοντόπουλο όσο και στη δισκογραφική εταιρεία, υποστηρίζοντας ότι το επίμαχο τραγούδι «αποτελεί αντιγραφή της δικής μου μουσικής συνθέσεως». Ο Έλληνας συνθέτης αρνήθηκε ότι το επίμαχο τραγούδι αποτελεί αντιγραφή ή διασκευή της μουσικής συνθέσεως του συναδέλφου του από το Αζερμπαϊτζάν. Κατόπιν αυτών, η υπόθεση οδηγήθηκε ενώπιον των ελληνικών δικαστηρίων και ορίστηκαν πραγματογνώμονες.

Στο Πολυμελές Πρωτοδικείο και στο Τριμελές Εφετείο Αθηνών ο Έλνταρ Μανσούροφ δικαιώθηκε, αλλά ο Δημήτρης Κοντόπουλος έκανε ακόμα ένα βήμα, χωρίς να τον ακολουθήσει η δισκογραφική εταιρεία, και προσέφυγε στον Άρειο Πάγο, ζητώντας να αναιρεθεί η εφετειακή απόφαση του 2020, η οποία τάχθηκε υπέρ του συναδέλφου του. Οι αρεοπαγίτες απέρριψαν ως αβάσιμους και απαράδεκτους όλους τους νομικούς ισχυρισμούς που προβλήθηκαν στην αίτηση αναίρεσης κι επιδίκασε στον Έλληνα συνθέτη τα δικαστικά έξοδα, ύψους 2.700 ευρώ.

Την ίδια στιγμή, οι αρεοπαγίτες, επικυρώνοντας την εφετειακή απόφαση, αποφάνθηκαν ότι ο Δημήτρης Κοντόπουλος και η δισκογραφική εταιρεία Sony Music οφείλουν να αποδώσουν στον Έλνταρ Μανσούροφ τα πνευματικά δικαιώματα που εισέπραξαν από το τραγούδι «Εσένα μόνο» κατά την τετραετία 2004-2008 ύψους 12.519 ευρώ, τα κέρδη από τις πωλήσεις ύψους 12.000 ευρώ περίπου και 50.000 ευρώ ως χρηματική ικανοποίηση για την αποκατάσταση της ηθικής του βλάβης.

*Δημοσιεύθηκε στην On time στις 12/5/2023.