Λίγες ώρες απέμειναν για τον πολυαναμενόμενο γάμο του πρίγκιπα και διαδόχου του θρόνου, Χουσεϊν και της Ρατζούα αλ Σάιφ, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα το μεσημέρι στην Ιορδανία.

Πριν από την θρησκευτική τελετή, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο παλάτι Zahran (στις 16:00 ώρα Ελλάδος), ο βασιλιάς Αμπντάλα διοργάνωσε ένα προγαμιαίο δείπνο για τον πρωτότοκο γιο του χθες το βράδυ, με περισσότερους από 4.000 παρευρισκόμενους που εκπροσωπούν όλα τα τμήματα της ιορδανικής κοινωνίας. Τόπος διεξαγωγής της εκδήλωσης ήταν το παλάτι Mafdareb Bani Hashem, όπου πριν από μία εβδομάδα πραγματοποιήθηκε το πάρτι χέννας της μέλλουσας νύφης.

Το δώρο του βασιλιά Αμπντάλα στον γιο του

Η πιο σημαντική στιγμή όμως ήταν όταν, πριν από το συμπόσιο, ο πρίγκιπας Χουσεϊν έλαβε ένα πολύ σημαντικό δώρο από τον πατέρα του. Ο βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας του χάρισε το χασεμιτικό σπαθί, το οποίο αποτελεί σύμβολο της δικαιοσύνης και αντίγραφο του σπαθιού του Αμπντάλα Ι, που κατασκευάστηκε το 1916. Το σπαθί κατασκευάστηκε ειδικά για την εκδήλωση αυτή από σίδηρο που εξήχθη από τις πέτρες που περιβάλλουν το κάστρο Ajlou.

«Πριν από 28 χρόνια, ο Παντοδύναμος Κύριός μας με ευλόγησε με τον Χουσεϊν και σήμερα είμαι περήφανος γι’ αυτόν. Είμαι περήφανος για την αποφασιστικότητά του και τη μεγάλη φιλοδοξία του για τη χώρα του και την αγάπη και την αφοσίωσή του στην οικογένειά του» δήλωσε για τον μεγαλύτερο από τους 4 γιους του.

Πάνω από 4.000 καλεσμένοι στη χθεσινή εκδήλωση 

Το πρώτο μέρος της χθεσινής εκδήλωσης περιελάμβανε παραστάσεις που αναδείκνυαν την πλούσια και ποικίλη πολιτιστική ιστορία της Ιορδανίας. Επιπλέον, απαγγέλθηκε ποίηση του Ναμπάτα. Ο μονάρχης καθοδηγείται πάντα από την παράδοση για τη διοργάνωση αυτής της βραδιάς.

Αυτός είναι και ο κύριος λόγος για τον οποίο το κύριο πιάτο του μενού που σερβιρίστηκε χθες ήταν το mansaf, το οποίο αποτελεί μέρος της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO και προέρχεται από την παραδοσιακή κουζίνα των Βεδουίνων.

Θεωρείται σύμβολο της ιορδανικής φιλοξενίας και συντροφικότητας, σερβίρεται σε ειδικές περιστάσεις και αποτελείται από αρνί καρυκευμένο με αρωματικά βότανα και αποξηραμένο γιαούρτι. Σερβίρεται σε ένα μεγάλο πιάτο με συνοδευτικό ρύζι, αμύγδαλα και κουκουνάρια.

Μεταξύ των 4.000 προσκεκλημένων περιλαμβάνονταν μέλη της βασιλικής οικογένειας των Χασεμιτών και εκπρόσωποι των φυλών της χώρας και των κοινοτήτων των Τσιρκέζων και των Τσετσένων. Επίσης, πρόσκληση έλαβαν μέλη οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, επιχειρηματίες, στελέχη της νεολαίας, πρώην και νυν κυβερνητικοί αξιωματούχοι και προσωπικό του στρατού και των υπηρεσιών ασφαλείας.

Όσα θα γίνουν στο σημερινό βασιλικό γάμο της Ιορδανίας

Όσο για τον σημερινό γάμο, έχουν προσκληθεί 140 επίσημοι καλεσμένοι, συμπεριλαμβανομένων βασιλιάδων και ηγεμόνων από όλο τον κόσμο.

Το ζευγάρι θα παντρευτεί στο παλάτι Zahran σε μια «κομψή και διακριτική θρησκευτική τελετή».

Στη συνέχεια, θα μεταβούν στο παλάτι Al Husseiniya με αυτοκινητοπομπή για τη γαμήλια δεξίωση, η οποία θα περιλαμβάνει μια ποικίλη σύνθεση καλλιτεχνών που θα αποτίνουν φόρο τιμής στη στρατιωτική καριέρα του πρίγκιπα διαδόχου, στη σαουδαραβική κληρονομιά της νύφης του και στην παραδοσιακή ιορδανική τέχνη.

Η γαμήλια δεξίωση θα φιλοξενηθεί από τον βασιλιά Αμπντάλα Β' και τη βασίλισσα Ράνια, καθώς και από τους γονείς της νύφης, με περισσότερους από 1.700 καλεσμένους.

Το υπόλοιπο της βραδιάς περιλαμβάνει διάφορες παραστάσεις από τοπικούς και περιφερειακούς τραγουδιστές, ένα χορωδιακό συγκρότημα, ιορδανικά συγκροτήματα, την εθνική ορχήστρα και ομάδες λαϊκών χορών. Η δεξίωση θα ολοκληρωθεί με την κοπή της γαμήλιας τούρτας από τη νύφη και τον γαμπρό.

Γουίλιαμ και Κέιτ στο βασιλικό γάμο

Μεταξύ των καλεσμένων στο βασιλικό γάμο φαίνεται πως θα είναι και ο πρίγκιπας Γουίλιαμ με την σύζυγό του Κέιτ Μίντλετον.

Το βασιλικό ζευγάρι εθεάθη σε πολυτελές ξενοδοχείο στο Αμμάν χθες το βράδυ, επιβεβαιώνοντας έτσι την παρουσία τους στο γάμο. Ο πρίγκιπας Γουίλιαμ αναμενόταν να βρίσκεται εκεί, αλλά δεν ήταν γνωστό εάν θα τον συνόδευε η σύζυγός του, Κέιτ Μίντλετον.