Περίπτωση από τις λίγες μοιάζει ο νέος προπονητής της μπασκετικής ΑΕΚ, Χουάν Πλάθα. Όχι λόγω του μπασκετικού παρελθόντος του, αλλά κυρίως για όσα έκανε και συνεχίζει να κάνει εκτός παρκέ. Όπως και να το κάνουμε, δεν συναντάς κάθε μέρα έναν προπονητή ο οποίος προέρχεται από μια οικογένεια έξι αδερφιών, έχει δουλέψει δεκατέσσερα χρόνια σε φυλακή, ακόμη σε κατάστημα ελαστικών, είναι μυθιστοριογράφος -«ψευτοσυγγραφέας» αυτοαποκαλείται- και λατρεύει τις βόλτες του με τη Harley

Γεννημένος στις 26 Δεκεμβρίου 1963 στη Βαρκελώνη, μεγάλωσε με τους γονείς του και τα πέντε αδέρφια του σε ένα διαμέρισμα 70 τετραγωνικών. Ήταν κακός μπασκετμπολίστας, αλλά στα 14 του μαζί με τα αδέρφια του δημιούργησαν μια μίνι ακαδημία μπάσκετ και τη σχολική ομάδα EB Betsaida. Στη συνέχεια εργάστηκε στην EB Santisima Trinitat, ομάδα γυναικών, και ως βοηθός στη CB Sant Andria.

Άλλαζε ελαστικά

Έκανε την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία του στο Αλικάντε και τη Βαλένθια και αφού βοήθησε στο μικρό μαγαζί με ελαστικά που είχαν οι γονείς του, όταν αυτό έκλεισε -λόγω του ανταγωνισμού- έγινε σωφρονιστικός υπάλληλος στις φυλακές της Γέιδα. Αν και το έβλεπε ως προσωρινή δουλειά, έμεινε δεκατέσσερα χρόνια. Έως ότου δηλαδή μπήκε για τα καλά στη ζωή του η προπονητική.

Ήταν το 2000, όταν έγινε μέλος του τεχνικού τιμ της Γιουβεντούντ Μπανταλόνα. Το καλοκαίρι του 2004 μετακόμισε στη Μαδρίτη ως βοηθός του Μπόζινταρ Μάλκοβιτς, κερδίζοντας μαζί του ένα πρωτάθλημα. Ο Σέρβος προπονητής αποχώρησε αργότερα έπειτα από μία απογοητευτική σεζόν και ο Πλάθα ανέλαβε πρώτος προπονητής.

Είχε ήδη γράψει το πρώτο βιβλίο του, ζώντας στη Βαρκελώνη έως τότε μαζί με τη σύζυγό του, Μάργκα, και τον σκύλο τους, Λάρι. «Las Mantas de Angelina» («Οι κουβέρτες της Ανχελίνα») ήταν ο τίτλος. Λίγο αργότερα έγραψε το σενάριο για ένα μικρό ντοκιμαντέρ που του ανέθεσε η διοργανώτρια του ισπανικού πρωταθλήματος, ACB.

Προπονητής της χρονιάς

Την ίδια χρονιά -2005- η Ρεάλ Μαδρίτης κατέκτησε το Ούλεμπ Καπ (σημερινό Γιούροκαπ) και το πρωτάθλημα Ισπανίας και ο Πλάθα ανακηρύχθηκε προπονητής της χρονιάς από την Ισπανική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης.

Το 2007 στη Μαδρίτη συνυπήρξε με τον Λάζαρο Παπαδόπουλο, ο οποίος έπαιξε για μια σεζόν με τη Ρεάλ. Το 2009 ο Πλάθα παρουσίασε την επανέκδοση του πρώτου μυθιστορήμα- τός του, καθώς και τη μετάφρασή του στα καταλανικά, και συνέχισε το μπάσκετ από τον πάγκο της Σεβίλης. Έμεινε τρία χρόνια και στη συνέχεια έγινε ο πρώτος Ισπανός προπονητής που εργάστηκε εκτός Ισπανίας σε ομάδα που μετείχε στη Euroleague. Ήταν η Ζαλγκίρις Κάουνας στη Λιθουανία. Λίγο αργότερα παρουσίασε την έκδοση του βιβλίου του στα λιθουανικά.

Η επιστροφή του στην Ισπανία έγινε για την Ουνικάχα Μάλαγα, με την οποία το 2017 πήρε το Eurocup. Τότε παρουσίασε και το δεύτερο μυθιστόρημά του «Despertar a Tiempo» («Ξυπνήστε εγκαίρως»). Στις 22 Δεκεμβρίου 2018 αντικατέστησε τον Βασίλι Καράσεφ στον πάγκο της Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης, από την οποία αποχώρησε στις 12 Φεβρουαρίου 2020, με αρνητικό ρεκόρ 7-17 (νίκες-ήττες) και την τελευταία θέση στην Ευρωλίγκα, αλλά και με την αρνητική πορεία στη VTB Λίγκα, όπου είχε ρεκόρ 6-10, στη 12η θέση από τις συνολικά 14 ομάδες. Τον Νοέμβριο του 2020 υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας για 1+1 χρόνια με τη Ρεάλ Μπέτις.

Ο νέος προπονητής της ΑΕΚ είναι ένας άνθρωπος που ξεχειλίζει από αισιοδοξία. Θεωρεί το μπάσκετ κάτι πολύ ιδιαίτερο, αλλά θεωρεί σημαντικές και όλες τις δουλειές που έχει κάνει στο παρελθόν.

Σημαντικά γι’ αυτόν είναι και τα ταξίδια με την αγαπημένη του Harley, ένας άλλος μεγάλος έρωτάς του και αντίδοτο σε δύσκολες στιγμές της ζωής του. Όπως και η συγγραφή. Το τρίτο βιβλίο του είναι σχεδόν έτοιμο. Ο τίτλος του είναι «Curiosidad insatisfecha» («Ανικανοποίητη περιέργεια»).

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή / Του Κώστα Μπελιά