Η Νόρα Βαλσάµη τα τελευταία χρόνια έχει επιλέξει να απέχει από τα καλλιτεχνικά δρώµενα και τις κοσµικές εµφανίσεις.

Σε µια σπάνια συνοµιλία που είχε το «Secret» µαζί της, δεν µπόρεσε να κρύψει τη θλίψη της για την απώλεια του άνδρα της, Ερρίκου Ανδρέου, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 84 ετών, τον περασµένο Ιανουάριο. Η ίδια µιλάει πρώτη φορά για αυτήν τη µεγάλη απώλεια: «Tον αγαπούσα πάρα πολύ. ∆εν υπάρχει για µένα απώλεια. Ηταν ένας γλύκας, ένας πολύ ευγενικός άνθρωπος». ∆εν µπορούσε να κρύψει τη συγκίνησή της, καθώς δεν άντεξε ούτε να τον συνοδεύσει στην τελευταία του κατοικία.

Περιπέτεια

Οσον αφορά την υγεία της, η ίδια περνάει µια περιπέτεια, την οποία θέλησε να µοιραστεί µαζί µας: «Περνάω ήσυχα. Επεσα κάτω πριν από λίγες ηµέρες και χτύπησα τη µέση µου. Είµαι ξαπλωµένη. ∆εν µπορώ να µιλήσω». Η τηλεόραση για εκείνη είναι κάτι που ανήκει στο παρελθόν, αφού δηλώνει ότι δεν την απασχολεί καθόλου. «∆εν βλέπω τηλεόραση. ∆εν µε ενδιαφέρει καθόλου. Φτιάχνω κρέµες». Οι δυο τους γνωρίστηκαν το 1966 σε ταινία της Φίνος Φιλµ. Εκείνη ήταν 20 και ανερχόµενη ηθοποιός και εκείνος 30 ετών και υποσχόµενος σκηνοθέτης. Από τότε δεν χωρίστηκαν ποτέ. «Γνωριστήκαµε από τον Φίνο, όταν σκηνοθέτησε µε άλλο όνοµα τα “∆υο πόδια σ’ ένα παπούτσι”. ∆εν του άρεσε το σενάριο και τότε έκανε το “Εκείνος κι εκείνη” µε την Καρέζη. Αυτός κι αν ήτανε κουλτουριάρης! ∆ιεύρυνε τις γνώσεις µου για τον κινηµατογράφο. Σαν να µορφώθηκα από τον Ερρίκο», είχε δηλώσει σε συνέντευξή της η Νόρα Βαλσάµη.

Οικογένεια

Στις 18 Ιουνίου 1973 παντρεύτηκαν και δηµιούργησαν µια πολύ όµορφη οικογένεια. Eζησαν κάτω από την ίδια στέγη 50 ολόκληρα χρόνια και απέκτησαν τον γιο τους, που σήµερα είναι 48 ετών. Oσο καιρό ήταν ζευγάρι και δεν ανέβαιναν τα σκαλιά της εκκλησίας, η Νόρα Βαλσάµη δεχόταν συχνά από τους δηµοσιογράφους την ερώτηση γιατί καθυστερεί ο γάµος τους και αν νιώθει έτοιµη να παντρευτεί.

Τότε εκείνη αποκρινόταν:  «Νοµίζετε ότι καθυστερεί; Γιατί, απ’ όσο θυµάµαι, δεν ορίσαµε ποτέ µια ηµεροµηνία που να την αναβάλουµε. Νιώθω πιο έτοιµη από παλιότερα. Αλλά ποια η βιασύνη να παντρευτεί κανείς; Η πιο ωραία περίοδος είναι αυτή που ζούµε αρραβωνιασµένοι. ∆εν ξέρω πώς θα αισθάνοµαι σαν σύζυγος». Την περίοδο που ήταν έγκυος, είχε αναφέρει για το φύλο του µωρού: «Θέλω να βγει αγόρι. Λένε ότι τα αγόρια µοιάζουν στον πατέρα τους. Θέλω, λοιπόν, να είναι αγόρι, για να µοιάσει στον Ερρίκο. Τον αναγνωρίζω όχι απλώς σαν καλύτερο από µένα, αλλά σαν τέλειο, ισορροπηµένο άνθρωπο. Πιστεύω πάρα πολύ στη δύναµή του».

*Δημοσιεύτηκε στο Secret στις 22 Ιουλίου 2023.